mei 4, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom doet de zonnebank je huid verouderen?

Jaren geleden werd de zonnebank beschouwd als de beste voorbereiding voor de zonnevakantie: je kreeg al een bruin kleurtje en je voelde je beter beschermd. Intussen weten we dat de verkleuring van de huid door de zonnebank niet beschermt, omdat ze enkel UVA-stralen uitzendt, terwijl de bescherming vooral van de UVB-komt, maar ook gevaarlijk is. Bovendien doen de UVA-stralen van de zon zoals van de zonnebank de huid flink verouderen. Wie geregeld op de zonnebank gaat liggen, veroudert dus sneller, krijgt rapper rimpels en droogt zijn huid uit. Tegenwoordig is het gebruik van een zonnecenter strikt gereglementeerd door de overheid.

UVA1-stralen doen vrije radicalen ontstaan, een gevaarlijke reactieve vorm van zuurstof, die het DNA van de huidcellen aantasten, met huidschade die vaak blijvend en soms onherroepelijk is, als gevolg.

De tijd is dus achterhaald dat men dacht dat enkel UVB schadelijk was?

Ook de zonnebank is gevaarlijk omdat UVA de huid doet verouderen, maar soms ook huidkanker veroorzaakt.

Het is dus evenzeer van groot belang UVA te filteren. Absoluut! Wie helemaal veilig in de zon wil, moet zeker een product kiezen dat een hoge UVA-beschermingsfactor heeft. Je mag niet vergeten dat UVA een directe bruining veroorzaakt, maar geen bescherming. Het was dus volkomen fout om eerst naar de zonnebank te gaan in de veronderstelling dat je op die manier een beschermend bruin laagje kreeg zodat je langer en veiliger in de zon kon zonder te verbranden. Dergelijke slogans zijn lang door de schoonheidssalons gepropageerd, maar ze waren wetenschappelijk gezien totaal fout. De zonnebank beschermt je niet, maar je krijgt wel een bruin kleurtje. Het is dus helemaal onverstandig om met de regelmaat van een klok naar de zonnebank te stappen om zo het hele jaar door bruin te zien. Daar mag niet mee gelachen worden, want UVA1 is kankerverwekkend! Bovendien bevat het zonlicht in de zomer 96 percent UVA en slechts 4 percent UVB. De verbranding komt van UVB, de hitteslag ook, maar de veroudering van UVA. Niet te onderschatten!

Door UVB kan je verbranden. Deze UVB-stralen hebben een golflengte van 320 tot 290 nm. Ze dringen evenwel enkel door tot in de opperhuid, hoewel ze toch bijzonder energierijk zijn. Ze kunnen roodheid veroorzaken die we geneeskundig omschrijven als zonnebrand of erytheem. In het slechtste geval zal de huidcel zelfmoord plegen door blaren te vormen en nadien te vervellen. Deze UVB-stralen activeren wel het bruiningsproces van de huid, de zogenaamde melanogenese. Het is dus ook nodig om je tegen UVB te beschermen. De mate van bescherming staat tegenwoordig op elke verpakking te lezen en er zijn tegenwoordig eensluidende Europese richtlijnen voor het aanduiden van deze bescherming, de zogenaamde SPF (sun protection factor). Daarmee is de bescherming tegen UVB aangeduid, maar dan ook enkel tegen UVB. Hoe hoger het getal, hoe beter de bescherming tegen verbranding of erytheemvorming. Gelukkig is de Europese wetgeving een strenge wetgeving.

Conclusie: de zon is gevaarlijk, maar vormt wel vitamines in de huid. Verstandig zonnen is belangrijk! Maar ook de zonnebank kan gevaarlijk zijn, want het veroudert de huid en kan zelfs ook huidkanker veroorzaken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer