Zo gaan je lederen zetels veel langer mee

Zoals alles ter wereld heeft elk voorwerp onderhoud nodig. Dat moet op het juiste moment met de gepaste middelen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan hout dat moet geschilderd worden, of tuinmeubelen die af en toe moeten gereinigd worden en van mos worden ontdaan.

Maar ook meubels zoals fauteuils moeten geregeld een onderhoudsbeurt krijgen. De stof kan worden aangetast door de zon, of door huisdieren, of door kinderen, of gewoon door de tijd. Die moeten dan geregeld worden vervangen of opnieuw worden overtrokken.

Ook lederen fauteuils moeten een regelmatige onderhoudsbeurt krijgen.

Dat is de reden waarom veel mensen voor hun woning de voorkeur geven aan lederen zetels; ze zijn namelijk de mening toegedaan dat leder geen onderhoud vergt en dat het oersterk is en honderden jaren kan meegaan. Maar dat is toch wel wat overdreven en zelfs onjuist.

Ook leder moet worden onderhouden en vooral als de zetels in de zon staan, moet je dat onderhoud zelfs letterlijk zeer regelmatig toepassen.

Zo bestaat er uiteraard ledermelk waarmee je het leder kan inwrijven zodat uitdroging en breken wordt voorkomen.

Uitgedroogd en hard geworden leder kan je ook wel weer soepel maken, zowel meubelen als kleding. Als je leren meubelen lang in de zon laat staan en verwaarloost om ze geregeld in te oliën, dan krijg je hard en dof geworden leder. Als het echt te veel wordt, dan begint het te breken en dat moet je absoluut voorkomen. Ook lederen kleding moet je zorgzaam behandelen. Als je alles in goede plooien wil houden of herstellen dan moet je leder inwrijven met ricinusolie. Op die manier wordt het weer elastisch en kan het er weer een poos tegen. Maar het leer krijgt zijn oude vertrouwde uitzicht toch terug.

Ledermelk is een oplossing naast ricinusolie, maar als je het goedkoper wil, kan je gewoon karnemelk gebruiken. Je mag lederen zetels ook afwassen met water. Als dat niet geval zou zijn zouden koeien ook niet buiten mogen lopen in de regen.

Maar hoe je het ook doet of welk product je ook gebruikt: leder moet behandeld en onderhouden worden, anders breekt het en is het zijn eer kwijt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer