Zo gaan je lederen zetels veel langer mee

Zoals alles ter wereld heeft elk voorwerp onderhoud nodig. Dat moet op het juiste moment met de gepaste middelen gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan hout dat moet geschilderd worden, of tuinmeubelen die af en toe moeten gereinigd worden en van mos worden ontdaan.

Maar ook meubels zoals fauteuils moeten geregeld een onderhoudsbeurt krijgen. De stof kan worden aangetast door de zon, of door huisdieren, of door kinderen, of gewoon door de tijd. Die moeten dan geregeld worden vervangen of opnieuw worden overtrokken.

Ook lederen fauteuils moeten een regelmatige onderhoudsbeurt krijgen.

Dat is de reden waarom veel mensen voor hun woning de voorkeur geven aan lederen zetels; ze zijn namelijk de mening toegedaan dat leder geen onderhoud vergt en dat het oersterk is en honderden jaren kan meegaan. Maar dat is toch wel wat overdreven en zelfs onjuist.

Ook leder moet worden onderhouden en vooral als de zetels in de zon staan, moet je dat onderhoud zelfs letterlijk zeer regelmatig toepassen.

Zo bestaat er uiteraard ledermelk waarmee je het leder kan inwrijven zodat uitdroging en breken wordt voorkomen.

Uitgedroogd en hard geworden leder kan je ook wel weer soepel maken, zowel meubelen als kleding. Als je leren meubelen lang in de zon laat staan en verwaarloost om ze geregeld in te oliën, dan krijg je hard en dof geworden leder. Als het echt te veel wordt, dan begint het te breken en dat moet je absoluut voorkomen. Ook lederen kleding moet je zorgzaam behandelen. Als je alles in goede plooien wil houden of herstellen dan moet je leder inwrijven met ricinusolie. Op die manier wordt het weer elastisch en kan het er weer een poos tegen. Maar het leer krijgt zijn oude vertrouwde uitzicht toch terug.

Ledermelk is een oplossing naast ricinusolie, maar als je het goedkoper wil, kan je gewoon karnemelk gebruiken. Je mag lederen zetels ook afwassen met water. Als dat niet geval zou zijn zouden koeien ook niet buiten mogen lopen in de regen.

Maar hoe je het ook doet of welk product je ook gebruikt: leder moet behandeld en onderhouden worden, anders breekt het en is het zijn eer kwijt.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer