jun 11, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe schadelijk is alcohol nu eigenlijk?

De meeste mensen drinken alcohol omdat ze het lekker vinden bij het eten bijvoorbeeld of omdat ze het gezellig vinden dus op een feestje of thuis. Uiteindelijk hoort het bij sociaal contact. Na de eerste paar glazen voel je je losser en vrijer en daarom leggen veel mensen na iets gedronken te hebben gemakkelijker contact. Dit komt omdat alcohol het bewustzijn beïnvloedt en het gedrag verandert. Als men alcohol heeft gedronken werkt het lichaam langzamer: het concentratievermogen neemt af en men reageert trager. Daarom is het dom om alcohol te drinken als je nog gaat rijden of nog wilt sporten, leren of werken. De werking van alcohol kan ook op een andere manier verkeerd uitpakken: men kan agressief worden en dit merkt men bij hooliganisme op voetbalwedstrijden.

Alcohol kan ook door jongeren gebruikt worden om hun onzekerheid te camoufleren, om een gevoel van welbehagen te krijgen, om de stress te verdringen. Maar het gevolg ervan is dat jongeren in deze omstandigheden steeds weer naar alcohol grijpen. De poort naar verslaving staat open, want men kan uiteindelijk niet meer zonder! Maar een heel proces is op gang gekomen en uiteindelijk loopt de gezondheid gevaar.

Alcohol is altijd schadelijk. Beperk dus de consumptie, of liever: drink er geen!

Direct nadat je gedronken hebt, is de invloed op de hersenen heel duidelijk: je praat anders, je beweegt anders en je reageert anders. Als je veel drinkt neemt de kans op een black-out toe. Je weet dan achteraf niet meer wat er allemaal is gedaan en gezegd. Hoe ben je thuis gekomen en met wie ben je mee geweest? Als je jarenlang teveel drinkt kunnen je hersenen blijvend beschadigd raken! Het einde van het verhaal kan zijn dat je bijvoorbeeld op je dertigste of veertigste al last hebt van zwaar geheugenverlies (dat noemt men het Korsakov-syndroom). Ook je maag kan er slecht tegen als je teveel drinkt. De volgende dag heb je dan zo’n zeurderig gevoel in de buik. Als je regelmatig veel drinkt en je maag echt aangetast raakt, dan is de kans op een maagbloeding groot. De meeste klachten door alcohol komen pas later. Je staat er soms versteld van hoe lang de lever het uithoudt bij mensen die jarenlang veel drinken. Maar als de huisarts een levercirrose vaststelt, is er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Niet zelden ziet men na jarenlange drankzucht een maagkwaal ontstaan die uiteindelijk leidt tot maagkanker, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker.

Als je alcohol drinkt, moet je vaker naar het toilet en verlies je veel vocht. Dat is een van de oorzaken van de kater. Wie regelmatig veel drinkt kan dat merken aan volgende klachten en er zijn ook ernstige risico’s:

– maagstoornissen, hoofdpijn, of trillende handen vooral ’s ochtends.

– psychische problemen, zoals gespannenheid of somberheid.

– tweemaal meer kans te overlijden aan een hartkwaal

– tweemaal meer kans te overlijden aan kanker

– twaalfmaal meer kans te overlijden aan levercirrose

– driemaal meer kans om te komen bij een auto-ongeluk?

En vergeet de fabel dat het goed is voor hart- en bloedvaten. Dat is wetenschappelijk bewezen onjuist.

Toxicoloog prof. Tytgat zei daarover: moest alcohol nu uitgevonden worden, dan zou het verboden worden, het is beslist schadelijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer