jun 25, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe vermijd je een klop van de hitte?

De eerste grote hittegolf van het jaar is er en werd al een paar dagen aangekondigd. Dat betekent dat we elke dag temperaturen van boven de dertig moeten trotseren.

Voor mensen met een sterke gezondheid is dat vanzelfsprekend: hun lichaam past zich gemakkelijk aan. Maar voor kinderen en ouderen, of zieken en zwakkere mensen is dat wel een probleem en die moeten extra voorzichtig zijn en voorzorgen nemen. Ook in verzorgingstehuizen en bejaardeninstellingen weet men wel wat men moet doen, maar mensen die alleen zijn en thuis wonen moeten toch maatregelen nemen.

Bij grote hitte moet je extra voorzichtig zijn. Voldoende drinken is van levensbelang.

-Vermijd om te beginnen de hete middagzon. Ga zeker niet in de zon zitten tussen 11 uur en 16 uur. Blijf in de schaduw en zorg dat je de blote huid niet exposeert aan de zon, om verbranding te voorkomen.

-Vermijd sterke inspanningen op de heetste uren van de dag. Ga dan niet wandelen, maar doe ook geen tuinwerk of moeilijke klussen. Zelfs getrainde bouwvakkers hebben het dan lastig.

-Zoek altijd de schaduw op en maak het huis koeler. Als je geen airco hebt, laat dan de rolluiken gedeeltelijk neer of trek overgordijnen halfdicht, zodat de zon niet kan binnen schijnen.

-Als je het te warm hebt, neem een verkoelende douche of op z’n minst een koud voetbad.

-Draag lichte kleding en zeker geen spannende kledingstukken. Als je veel gezweet hebt, neem dan een douche en trek verse kleren aan. Dat voelt frisser aan en is zeker prettiger.

-Eet lichte kost en vermijd te veel koolhydraten. Rauwkostslaatjes zijn ideaal. Eet liever meerdere kleinere maaltijden per dag, dan een paar flinke stevige maaltijden. Voldoende groenten en fruit zijn  ideaal omdat ze extra vitamines aanbrengen. Vermijd ook te koude dranken. Zelfs groentesoep is uitstekend, want warme dranken zijn meer verkoelend dan ijskoude dranken, die het lichaam eerst opwarmen.

-Frisdrank is geen goed idee, maar wel veel water, liefst niet-bruisend. Drink op z’n minst twee à drie liter per dag en als je veel gezweet hebt, nog meer. Verdeel de porties over heel de dag. Alcohol is absoluut geen goed idee en ook met koffie moet je voorzichtig zijn, want deze beide dranken zijn diuretisch, wat betekent dat je meer water verliest dan je er binnenkrijgt en dat kan je met deze hitte best vermijden.

-Drink vooraleer je dorst krijgt. Hou er wel rekening mee dat zowel kinderen als ouderen geen correct dorstgevoel hebben. Kinderen krijgen pas dorst als ze al te veel vocht kwijt zijn. Ouderen hebben een sterk verminderd dorstgevoel. Dat betekent dat deze categorieën moeten drinken per hoeveelheid en niet per dorstervaring. Laat kinderen ook meerdere keren kleine porties drinken dan in één keer een grote hoeveelheid. -Draag zorg voor elkaar en hou elkaar in het oog. Zo merk je wanneer iemand echt last krijgt van de hitte. Hoofdpijn, verwarring, rood aangelopen gezicht zijn tekenen dat je moet ingrijpen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer