jun 19, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoeveel moeten we dagelijks drinken?

Het wordt dan toch zomer! Misschien maar voor enkele dagen, maar we hebben toch al een flinke portie zweet kunnen achterlaten. Maar stel dat een hete zomer voor de deur staat, dan moet iedereen zijn voorzorgen nemen: drinken! Vooral oudere mensen en kinderen verwaarlozen dat gemakkelijk, omdat hun dorstgevoel verdwenen is of nog niet ontwikkeld.

Hete dagen of een hete zomer zijn niet zonder risico, want de meeste mensen drinken te weinig en dat is gevaarlijk! Warmte is voor sterke mensen een hele belasting, maar voor zwakkere mensen, ouderen en kinderen een gevaar. Vooral gevaarlijk is het risico op uitdroging.

Er is maar één middel om hart en bloedvaten niet te zeer te belasten tijdens de hete dagen: veel, zelfs zeer veel drinken.

We drinken te weinig en omdat we meer zweten raakt het lichaam gedehydrateerd. Daardoor dikt het bloed teveel in en verliezen we ook belangrijke mineralen. De bloedsomloop verliest aan efficiëntie: hitteslag kan daarbij het risico verhogen.

De enige manier om daaraan te ontkomen is veel, zelfs veel meer drinken. Kinderen tot tien jaar moeten één liter per dag drinken. Kinderen tot 15 jaar, zullen  anderhalve liter drinken en volwassenen twee liter, terwijl mensen van boven de vijftig beslist 3 liter per dag moeten drinken. Als beste drank geldt zuiver water. Ook vruchtensap kan worden genoten. Koffie en alcohol komen niet in aanmerking omdat ze meer water doen uitscheiden dan ze aanbrengen, ze zijn diuretisch. Ideaal voedsel voor de warme dagen: meer fruit en rauwkost, best te nemen in kleine maaltijden en schoteltjes verdeeld over de dag. Eet geen vet vlees, geen vette kaas, omdat dit de bloedsomloop nog meer belast, het zijn dierlijke harde vetten en vooral in dit weer zijn ze ook moeilijker verteerbaar. Lichte mediterrane kost is ideaal.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde