jun 3, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Last van hartkloppingen: Raak niet meteen in paniek

Raak niet meteen in paniek als je last hebt van hartkloppingen. Makkelijker gezegd dan gedaan want wie daar last van heeft, weet hoe vervelend die symptomen kunnen zijn. Soms gaan ze met duizeligheid gepaard of met een gevoel van lichtheid in het hoofd. Je hoeft je geen zorgen te maken als deze „aanvallen” slechts enkele seconden duren, vooral niet als je nog jong en fit bent. Is dat niet het geval, dan is het beter de huisdokter van de klachten op de hoogte te brengen.

Wie last heeft van hartkloppingen hoeft nog niet meteen het ergste te vrezen.

Hartkloppingen worden meestal veroorzaakt door stress, angst of een te grote inname van cafeïne. Maar ook een overactieve schildklier of bloedarmoede kan hier de schuldige zijn. Bij oudere mensen is er misschien sprake van een onderliggende hartkwaal, waardoor het tot een ontregeling komt van het inwendige controle-mechanisme dat voor de regelmaat van de hartslag moet zorgen.

Om de oorzaak van die hartkloppingen te achterhalen, moet een zogenaamd ECG (= een ElectroCardioGram) genomen worden. Als hierbij geen onregelmatigheden aan het licht komen, kan de arts het nodig achten zijn patiënt tijdelijk aan een ambulante hartmonitor aan te sluiten.
Dit instrument neemt de hartslag op, terwijl de patiënt zijn gewone, dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Het is ook mogelijk dat wordt overgegaan tot bloedtesten of tot het nemen van een röntgenfoto van de borstkas. Al naargelang de oorzaak zal het probleem behandeld worden.
Soms volstaat het al ijzer te slikken, geen koffie of cola meer te drinken. En erg goed voor het hart is Crataegus of meidoorn. Een prima preparaat dat het hart een verjongingskuur geeft is Crataecin van Fytobell. Je vindt het in apotheken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe kun je een ramp of conflict overleven?

De beste voorbereiding Wie ooit bij de padvinders is geweest, weet het wel: “Be prepared” of:” wees voorbereid”. Je kunt je natuurlijk niet op alles voorbereiden, maar toch verhoog je je comfort, veiligheidsgevoel en overlevingskansen, mocht er zich een calamiteit in...

Lees meer

Winteruur gezonder dan zomeruur?

Het gaat binnenkort weer gebeuren: het zomeruur moet plaats maken voor het winteruur. De zon beslist wel wanneer het dag wordt of nacht, maar de overheid heeft ons verplicht daar op een ander moment rekening mee te houden: Het laatste weekend van oktober zetten we de...

Lees meer

Kan de herfst je ziek maken?

Het is zo ver. We zitten in de herfst. Dat betekent: vroeger donker, minder zon, koudere temperaturen en vochtige avonden en morgens, tenminste als het al niet regent. De herfst is een mooi seizoen, zorgt voor afwisseling in de natuur, de bonte kleuren, de bedauwde...

Lees meer