jun 3, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Last van hartkloppingen: Raak niet meteen in paniek

Raak niet meteen in paniek als je last hebt van hartkloppingen. Makkelijker gezegd dan gedaan want wie daar last van heeft, weet hoe vervelend die symptomen kunnen zijn. Soms gaan ze met duizeligheid gepaard of met een gevoel van lichtheid in het hoofd. Je hoeft je geen zorgen te maken als deze „aanvallen” slechts enkele seconden duren, vooral niet als je nog jong en fit bent. Is dat niet het geval, dan is het beter de huisdokter van de klachten op de hoogte te brengen.

Wie last heeft van hartkloppingen hoeft nog niet meteen het ergste te vrezen.

Hartkloppingen worden meestal veroorzaakt door stress, angst of een te grote inname van cafeïne. Maar ook een overactieve schildklier of bloedarmoede kan hier de schuldige zijn. Bij oudere mensen is er misschien sprake van een onderliggende hartkwaal, waardoor het tot een ontregeling komt van het inwendige controle-mechanisme dat voor de regelmaat van de hartslag moet zorgen.

Om de oorzaak van die hartkloppingen te achterhalen, moet een zogenaamd ECG (= een ElectroCardioGram) genomen worden. Als hierbij geen onregelmatigheden aan het licht komen, kan de arts het nodig achten zijn patiënt tijdelijk aan een ambulante hartmonitor aan te sluiten.
Dit instrument neemt de hartslag op, terwijl de patiënt zijn gewone, dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Het is ook mogelijk dat wordt overgegaan tot bloedtesten of tot het nemen van een röntgenfoto van de borstkas. Al naargelang de oorzaak zal het probleem behandeld worden.
Soms volstaat het al ijzer te slikken, geen koffie of cola meer te drinken. En erg goed voor het hart is Crataegus of meidoorn. Een prima preparaat dat het hart een verjongingskuur geeft is Crataecin van Fytobell. Je vindt het in apotheken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Stress even schadelijk als tabak

Roken, veroorzaakt kanker en hart- en vaatziekten, daaromtrent bestaat overduidelijk bewijs. Maar ook stress heeft zware negatieve gevolgen voor het lichaam. Niet enkel functionele storingen kunnen eruit voortkomen, ook echte organische problemen en niet van de...

Lees meer

Meerderheid schooljeugd heeft slechte rug

Hoe komt het toch dat zoveel mensen, zelfs jonge mensen of van middelbare leeftijd, al last krijgen met de rug. Doorgaans is het gewoon spierpijn door houdingsfouten die al een aanvang hebben genomen in de schooltijd, maar het kan ook ernstiger worden met bijvoorbeeld...

Lees meer