jun 3, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Last van hartkloppingen: Raak niet meteen in paniek

Raak niet meteen in paniek als je last hebt van hartkloppingen. Makkelijker gezegd dan gedaan want wie daar last van heeft, weet hoe vervelend die symptomen kunnen zijn. Soms gaan ze met duizeligheid gepaard of met een gevoel van lichtheid in het hoofd. Je hoeft je geen zorgen te maken als deze „aanvallen” slechts enkele seconden duren, vooral niet als je nog jong en fit bent. Is dat niet het geval, dan is het beter de huisdokter van de klachten op de hoogte te brengen.

Wie last heeft van hartkloppingen hoeft nog niet meteen het ergste te vrezen.

Hartkloppingen worden meestal veroorzaakt door stress, angst of een te grote inname van cafeïne. Maar ook een overactieve schildklier of bloedarmoede kan hier de schuldige zijn. Bij oudere mensen is er misschien sprake van een onderliggende hartkwaal, waardoor het tot een ontregeling komt van het inwendige controle-mechanisme dat voor de regelmaat van de hartslag moet zorgen.

Om de oorzaak van die hartkloppingen te achterhalen, moet een zogenaamd ECG (= een ElectroCardioGram) genomen worden. Als hierbij geen onregelmatigheden aan het licht komen, kan de arts het nodig achten zijn patiënt tijdelijk aan een ambulante hartmonitor aan te sluiten.
Dit instrument neemt de hartslag op, terwijl de patiënt zijn gewone, dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Het is ook mogelijk dat wordt overgegaan tot bloedtesten of tot het nemen van een röntgenfoto van de borstkas. Al naargelang de oorzaak zal het probleem behandeld worden.
Soms volstaat het al ijzer te slikken, geen koffie of cola meer te drinken. En erg goed voor het hart is Crataegus of meidoorn. Een prima preparaat dat het hart een verjongingskuur geeft is Crataecin van Fytobell. Je vindt het in apotheken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is de zon nog even gevaarlijk in september?

Voor de overgrote meerderheid van toeristen die naar het zuiden trekken op vakantie is de zon en het zonnebad het ultieme doel. De ontsnapping uit de dagelijkse sleur, het werk, de vervelende gewoontes kan pas volledig zijn als er voldoende zon bij komt. Daar hebben...

Lees meer

Hoe krijg je betere resultaten op school?

Gewoonlijk worden goede voornemens gereserveerd voor de periode rond het nieuwe jaar. Dat is natuurlijk een uitstekend idee, maar eigenlijk past het evengoed om dat op 1 september te doen. De reden is duidelijk: het nieuwe schooljaar begint, het nieuwe werkjaar in...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer