jun 3, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Last van hartkloppingen: Raak niet meteen in paniek

Raak niet meteen in paniek als je last hebt van hartkloppingen. Makkelijker gezegd dan gedaan want wie daar last van heeft, weet hoe vervelend die symptomen kunnen zijn. Soms gaan ze met duizeligheid gepaard of met een gevoel van lichtheid in het hoofd. Je hoeft je geen zorgen te maken als deze „aanvallen” slechts enkele seconden duren, vooral niet als je nog jong en fit bent. Is dat niet het geval, dan is het beter de huisdokter van de klachten op de hoogte te brengen.

Wie last heeft van hartkloppingen hoeft nog niet meteen het ergste te vrezen.

Hartkloppingen worden meestal veroorzaakt door stress, angst of een te grote inname van cafeïne. Maar ook een overactieve schildklier of bloedarmoede kan hier de schuldige zijn. Bij oudere mensen is er misschien sprake van een onderliggende hartkwaal, waardoor het tot een ontregeling komt van het inwendige controle-mechanisme dat voor de regelmaat van de hartslag moet zorgen.

Om de oorzaak van die hartkloppingen te achterhalen, moet een zogenaamd ECG (= een ElectroCardioGram) genomen worden. Als hierbij geen onregelmatigheden aan het licht komen, kan de arts het nodig achten zijn patiënt tijdelijk aan een ambulante hartmonitor aan te sluiten.
Dit instrument neemt de hartslag op, terwijl de patiënt zijn gewone, dagelijkse werkzaamheden uitvoert. Het is ook mogelijk dat wordt overgegaan tot bloedtesten of tot het nemen van een röntgenfoto van de borstkas. Al naargelang de oorzaak zal het probleem behandeld worden.
Soms volstaat het al ijzer te slikken, geen koffie of cola meer te drinken. En erg goed voor het hart is Crataegus of meidoorn. Een prima preparaat dat het hart een verjongingskuur geeft is Crataecin van Fytobell. Je vindt het in apotheken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer