jun 3, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Net als nicotine beschadigt cannabis de longen

Hoewel het roken van hasj en marihuana (producten van de eenjarige Cannabis Sativa-plant) in ons land verboden is, wint de zogenaamde joint de laatste tijd aan populariteit, vooral bij onze overmoedige, jongere generatie.

Op lange termijn leidt het inhaleren van cannabis tot longemfyseem.

Daarom is het belangrijk te vermelden dat bij het inhaleren van cannabis vijfmaal méér teer en koolstofmonoxide vrijkomt dan bij de gewone sigaret.
Deze informatie komt van de Britse Thoracic Society.

Op lange termijn leidt deze slechte gewoonte tot longemfyseem. Dat komt erop neer dat de longen niet langer in staat zijn voldoende zuurstof op te nemen, waardoor de patiënt aan steeds erger wordende kortademigheid gaat lijden. Dit ziekteproces kan niet genezen worden. In het beste geval kan het tot stilstand worden gebracht. Hiervoor is het noodzakelijk te stoppen met roken en eventuele luchtwegeninfecties zo snel mogelijk te bestrijden.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer

Tijm: ideaal voor gevoelige luchtwegen

Sausen, soepen, kruidenthee: tijm leent zich daar allemaal voor. Tijm is niet enkel een prachtig heestertje dat in elke tuin past, zelfs in een bloempot kan gekweekt worden, desnoods op het keukentablet, het is vooral ook een bijzonder gewaardeerd kruid in de keuken...

Lees meer