jun 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Visvetzuren om gezond oud te worden

Het was al langer bekend dat onverzadigd vet goed is voor de bloedvaten (olijfolie), terwijl te veel verzadigd vet ook niet te best is, maar vooral geraffineerde koolhydraten zijn nadelig. Maar het slechtst van al zijn transvetten die ontstaan door verhitting of door verharding van vetten, zoals bij het fabriceren van sommige margarines gebeurt en gebruikt wordt in industrieel bereid voedsel.

Transvet zit vaak in veel producten verborgen: gebak, koekjes, snoep, chocolade enz… Hard vet zit in vlees, in margarine, in vette zuivel. Onverzadigd vet zit in niet verhitte plantaardige oliën. Olijfolie en distelolie zijn de beste oliën. Ze mogen echter niet te oud zijn, niet geoxideerd, niet te vaak verhit. Breng je plantaardige frituurolie wat vaker naar het containerpark.

Vette vis en visolie zijn gunstig voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Vette vis is wel gunstig: sardientjes, makreel, haring, kabeljauw. Hoe vetter de vis, des te beter voor de bloedvaten. Je kan ook capsules van visolie gebruiken, want uit onderzoek kwam aan het licht dat er 45 percent minder kans op hart- en vaatziekten bestaat bij geregelde consumptie van vette vis.

Vis is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, de zogenaamde n-3 vetzuren, of omega-3 vetzuren. Die n-3 vetzuren verminderen ook de kansen op plots overlijden vlak na het begin van hartklachten. Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op het hartritme, want hartritmestoornissen zijn een van de belangrijkste oorzaken van plots overlijden bij patiënten met een hartprobleem.

Als ideale dosering neemt men aan dat 70 gram vette vis per dag, moet geconsumeerd worden. Wie helemaal geen vis eet kan deze n-3 vetzuren zelf in het lichaam aanmaken, maar dan moeten de bouwstoffen wel worden aangereikt. Het lichaam kan deze vetzuren ook aanmaken uit alfa-linoleenzuur, een essentieel vetzuur dat voorkomt in groenten, noten, soja- en raapzaadolie. De vraag is of het lichaam dat zelf in voldoende mate kan doen. Dat zou anderzijds natuurlijk wel kunnen verklaren waarom vegetariërs doorgaans een gezondere bloedsomloop hebben en minder kans hebben te overlijden aan een hartziekte dan vleeseters.

Eens te meer is duidelijk geworden dat gezond voedsel essentieel is voor onze gezondheid en bovendien moet dit in voldoende mate dagelijks worden genomen. Voedsel is niet enkel de honger stillen op een lekkere manier, het is ook voldoende stoffen en bouwstenen aan het organisme aanreiken om een leven lang perfect te kunnen functioneren.

En de voordelen van vette vis vind je ook in visoliecapsules Omega-3. Denk daarbij aan visolie van Nutribell. Je vindt daarover meer op www.nutribell.be. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer