jun 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Visvetzuren om gezond oud te worden

Het was al langer bekend dat onverzadigd vet goed is voor de bloedvaten (olijfolie), terwijl te veel verzadigd vet ook niet te best is, maar vooral geraffineerde koolhydraten zijn nadelig. Maar het slechtst van al zijn transvetten die ontstaan door verhitting of door verharding van vetten, zoals bij het fabriceren van sommige margarines gebeurt en gebruikt wordt in industrieel bereid voedsel.

Transvet zit vaak in veel producten verborgen: gebak, koekjes, snoep, chocolade enz… Hard vet zit in vlees, in margarine, in vette zuivel. Onverzadigd vet zit in niet verhitte plantaardige oliën. Olijfolie en distelolie zijn de beste oliën. Ze mogen echter niet te oud zijn, niet geoxideerd, niet te vaak verhit. Breng je plantaardige frituurolie wat vaker naar het containerpark.

Vette vis en visolie zijn gunstig voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Vette vis is wel gunstig: sardientjes, makreel, haring, kabeljauw. Hoe vetter de vis, des te beter voor de bloedvaten. Je kan ook capsules van visolie gebruiken, want uit onderzoek kwam aan het licht dat er 45 percent minder kans op hart- en vaatziekten bestaat bij geregelde consumptie van vette vis.

Vis is rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren, de zogenaamde n-3 vetzuren, of omega-3 vetzuren. Die n-3 vetzuren verminderen ook de kansen op plots overlijden vlak na het begin van hartklachten. Deze vetzuren hebben een gunstige invloed op het hartritme, want hartritmestoornissen zijn een van de belangrijkste oorzaken van plots overlijden bij patiënten met een hartprobleem.

Als ideale dosering neemt men aan dat 70 gram vette vis per dag, moet geconsumeerd worden. Wie helemaal geen vis eet kan deze n-3 vetzuren zelf in het lichaam aanmaken, maar dan moeten de bouwstoffen wel worden aangereikt. Het lichaam kan deze vetzuren ook aanmaken uit alfa-linoleenzuur, een essentieel vetzuur dat voorkomt in groenten, noten, soja- en raapzaadolie. De vraag is of het lichaam dat zelf in voldoende mate kan doen. Dat zou anderzijds natuurlijk wel kunnen verklaren waarom vegetariërs doorgaans een gezondere bloedsomloop hebben en minder kans hebben te overlijden aan een hartziekte dan vleeseters.

Eens te meer is duidelijk geworden dat gezond voedsel essentieel is voor onze gezondheid en bovendien moet dit in voldoende mate dagelijks worden genomen. Voedsel is niet enkel de honger stillen op een lekkere manier, het is ook voldoende stoffen en bouwstenen aan het organisme aanreiken om een leven lang perfect te kunnen functioneren.

En de voordelen van vette vis vind je ook in visoliecapsules Omega-3. Denk daarbij aan visolie van Nutribell. Je vindt daarover meer op www.nutribell.be. Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer