jun 7, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom kunnen snijplanken je besmetten?

We leven hygiënisch, soms tè hygiënisch, zodat het immuunsysteem geen antistoffen meer kan opbouwen en zich kan wapenen. Dat is één van de redenen waarom er zoveel mensen allergisch zijn. Vroeger op de hoeve, kwamen de bewoners en ook de kinderen in contact met dieren, planten, soms geen al te schone omgeving, maar ze werden niet ziek: hun immuunsysteem was sterk doordat het zich telkens opnieuw weerbaar moest opstellen. Nu wordt overal gepoetst en gewreven, ontsmet en schoongemaakt en er was nog nooit zoveel allergie en besmettingsgevaar.

Denk maar aan de legionellabacterie die vanuit de koeltorens in de buurt van Gent, de omgeving besmet had.

Een snijplank in de keuken is vaak een kweekplank van bacteriën. Hoe moet je die schoon maken?

Is dit een oproep om weer vuil en vies te gaan leven? Absoluut niet. Je moet de middeleeuwen niet terughalen met z’n pest en cholera, maar je moet er wel voor zorgen dat je niet om de haverklap de handen ontsmet en kiemvrij gaat leven en denken, want daarvoor is het menselijk lichaam niet ontworpen. We hoeven niet in een steriele bubbel te leven.

Anderzijds moet je ook niet nonchalant worden en de hygiëne verwaarlozen. Soms poetsen we te hardnekkig om iets schoon en kiemvrij te krijgen, terwijl we anderzijds nalaten om de hoofdbron van besmetting en bacteriën te reinigen.

Dat is bijvoorbeeld het geval met houten snijplanken. Dit is een natuurlijk materiaal en dus goed en gemakkelijk te gebruiken in de keuken. Veel mensen beperken er zich toe om de snijplank even onder de kraan te houden, zelfs de warme kraan in de veronderstelling dat die voldoende schoon is en zuiver om weer opnieuw te worden gebruikt. Dat is de grote misvatting. In een snijplank wordt gesneden. Dat betekent dat er inkervingen en groeven zijn en dat is een ideale broedplaats voor bacteriën en die krijg je er met stromend water uit de kraan niet uit verdreven.

Wat moet je dan doen? De plank telkens na gebruik schoon maken met heet water en een harde schuurspons. Ook nerven, gleuven, groeven en snijtekens van de plank moeten worden gereinigd en wel grondig, want daar kweken de bacteriën graag dapper voort.

Nog beter is: heet water, citroensap en grof zout. Ga daar mee schrobben en spoel verschillende keren goed af onder de hete kraan. Op die manier zal je snijplank wel schoon en kiemvrij zijn en dat is wel de bedoeling. Je kan beter wel de hond strelen, maar de snijplank goed poetsen, dan omgekeerd: de hond niet strelen en de snijplank verwaarlozen. Op die manier blijf je kerngezond!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer