jun 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je ook in de schaduw zonnecrème smeren?

Het belooft een warm zonnig weekend te worden en volgende week staat de barometer en de temperatuur nog hoger. Dat betekent dat we de laatste regendagen en onweerswolken snel zullen vergeten zijn. Maar wat we zeker niet mogen vergeten, is het feit dat de zon weliswaar welkom is, maar ook veel schade kan berokkenen.

Na een kwartiertje in de hete middagzon op dit moment van het jaar, kan je al verbrand zijn. Vooral jonge kinderen moeten voorzichtig zijn, want de huid heeft een geheugen en telt alle schade doorheen heel het leven bij elkaar op. Als kinderen van in de jeugdjaren te veel aan Uv-licht zijn blootgesteld, maken ze later in het leven een veel grotere kans op huidkanker.

Het wordt een zonnige week. Dus: goed beschermen als je in de zon wilt gaan en zoek liever de schaduw op. En na het zonnebad zeker een goede vocht inbrengende crème aanbrengen.

Wat is dan verstandig?

Blijf om te beginnen uit de hete middagzon. De zon staat dan op z’n hoogst aan de hemel en de stralen vallen direct op ons en zijn dan het gevaarlijkst. Ga zonnen ofwel voor 11 uur ofwel na 15 à 16 uur!

Ten tweede ga niet onbedekt in de zon liggen of zitten, maar doe wat kleding aan. Kinderen moeten zeker een hoofddeksel dragen en ook liefst een T-shirt aantrekken. Donkere kleuren voelen weliswaar warmer aan, maar beschermen beter, omdat ze de Uv-stralen minder gemakkelijk doorlaten.

De onbedekte lichaamsdelen moeten met een goede zonneolie of crème worden beschermd. Kies een hoge beschermingsfactor, dat is heel belangrijk en wrijf jezelf of je kinderen er geregeld mee in. Om de twee uur is een goede procedure.

En… kies bij voorkeur de schaduw. Ook in de schaduw kan je bruinen. Want in de Medical Journal of Australia stond onlangs te lezen dat Australische researchers tot de vaststelling zijn gekomen dat zelfs wanneer we in de schaduw zitten, we ook daar door schadelijke ultraviolette stralen getroffen worden, al zij het minder dan in de volle zon. Ze geven eenieder die zich in de buitenlucht begeeft dan ook de raad zich met een goede, beschermende zonnecrème in te smeren, zelfs als de persoon in kwestie niet van plan is zijn lommerrijk plekje te verlaten. Australië is trouwens het land in de wereld waar het meest huidkankers voorkomen.

En ben je toch verbrand? Eerst afkoelen met koud water en een goede beschermende vocht inbrengende crème aanbrengen. Als je een goede tip wil: denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Je vindt daarover meer uitleg op www.ellendee.be. Je kan die ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer