jun 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je ook in de schaduw zonnecrème smeren?

Het belooft een warm zonnig weekend te worden en volgende week staat de barometer en de temperatuur nog hoger. Dat betekent dat we de laatste regendagen en onweerswolken snel zullen vergeten zijn. Maar wat we zeker niet mogen vergeten, is het feit dat de zon weliswaar welkom is, maar ook veel schade kan berokkenen.

Na een kwartiertje in de hete middagzon op dit moment van het jaar, kan je al verbrand zijn. Vooral jonge kinderen moeten voorzichtig zijn, want de huid heeft een geheugen en telt alle schade doorheen heel het leven bij elkaar op. Als kinderen van in de jeugdjaren te veel aan Uv-licht zijn blootgesteld, maken ze later in het leven een veel grotere kans op huidkanker.

Het wordt een zonnige week. Dus: goed beschermen als je in de zon wilt gaan en zoek liever de schaduw op. En na het zonnebad zeker een goede vocht inbrengende crème aanbrengen.

Wat is dan verstandig?

Blijf om te beginnen uit de hete middagzon. De zon staat dan op z’n hoogst aan de hemel en de stralen vallen direct op ons en zijn dan het gevaarlijkst. Ga zonnen ofwel voor 11 uur ofwel na 15 à 16 uur!

Ten tweede ga niet onbedekt in de zon liggen of zitten, maar doe wat kleding aan. Kinderen moeten zeker een hoofddeksel dragen en ook liefst een T-shirt aantrekken. Donkere kleuren voelen weliswaar warmer aan, maar beschermen beter, omdat ze de Uv-stralen minder gemakkelijk doorlaten.

De onbedekte lichaamsdelen moeten met een goede zonneolie of crème worden beschermd. Kies een hoge beschermingsfactor, dat is heel belangrijk en wrijf jezelf of je kinderen er geregeld mee in. Om de twee uur is een goede procedure.

En… kies bij voorkeur de schaduw. Ook in de schaduw kan je bruinen. Want in de Medical Journal of Australia stond onlangs te lezen dat Australische researchers tot de vaststelling zijn gekomen dat zelfs wanneer we in de schaduw zitten, we ook daar door schadelijke ultraviolette stralen getroffen worden, al zij het minder dan in de volle zon. Ze geven eenieder die zich in de buitenlucht begeeft dan ook de raad zich met een goede, beschermende zonnecrème in te smeren, zelfs als de persoon in kwestie niet van plan is zijn lommerrijk plekje te verlaten. Australië is trouwens het land in de wereld waar het meest huidkankers voorkomen.

En ben je toch verbrand? Eerst afkoelen met koud water en een goede beschermende vocht inbrengende crème aanbrengen. Als je een goede tip wil: denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Je vindt daarover meer uitleg op www.ellendee.be. Je kan die ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer