jun 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je ook in de schaduw zonnecrème smeren?

Het belooft een warm zonnig weekend te worden en volgende week staat de barometer en de temperatuur nog hoger. Dat betekent dat we de laatste regendagen en onweerswolken snel zullen vergeten zijn. Maar wat we zeker niet mogen vergeten, is het feit dat de zon weliswaar welkom is, maar ook veel schade kan berokkenen.

Na een kwartiertje in de hete middagzon op dit moment van het jaar, kan je al verbrand zijn. Vooral jonge kinderen moeten voorzichtig zijn, want de huid heeft een geheugen en telt alle schade doorheen heel het leven bij elkaar op. Als kinderen van in de jeugdjaren te veel aan Uv-licht zijn blootgesteld, maken ze later in het leven een veel grotere kans op huidkanker.

Het wordt een zonnige week. Dus: goed beschermen als je in de zon wilt gaan en zoek liever de schaduw op. En na het zonnebad zeker een goede vocht inbrengende crème aanbrengen.

Wat is dan verstandig?

Blijf om te beginnen uit de hete middagzon. De zon staat dan op z’n hoogst aan de hemel en de stralen vallen direct op ons en zijn dan het gevaarlijkst. Ga zonnen ofwel voor 11 uur ofwel na 15 à 16 uur!

Ten tweede ga niet onbedekt in de zon liggen of zitten, maar doe wat kleding aan. Kinderen moeten zeker een hoofddeksel dragen en ook liefst een T-shirt aantrekken. Donkere kleuren voelen weliswaar warmer aan, maar beschermen beter, omdat ze de Uv-stralen minder gemakkelijk doorlaten.

De onbedekte lichaamsdelen moeten met een goede zonneolie of crème worden beschermd. Kies een hoge beschermingsfactor, dat is heel belangrijk en wrijf jezelf of je kinderen er geregeld mee in. Om de twee uur is een goede procedure.

En… kies bij voorkeur de schaduw. Ook in de schaduw kan je bruinen. Want in de Medical Journal of Australia stond onlangs te lezen dat Australische researchers tot de vaststelling zijn gekomen dat zelfs wanneer we in de schaduw zitten, we ook daar door schadelijke ultraviolette stralen getroffen worden, al zij het minder dan in de volle zon. Ze geven eenieder die zich in de buitenlucht begeeft dan ook de raad zich met een goede, beschermende zonnecrème in te smeren, zelfs als de persoon in kwestie niet van plan is zijn lommerrijk plekje te verlaten. Australië is trouwens het land in de wereld waar het meest huidkankers voorkomen.

En ben je toch verbrand? Eerst afkoelen met koud water en een goede beschermende vocht inbrengende crème aanbrengen. Als je een goede tip wil: denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Je vindt daarover meer uitleg op www.ellendee.be. Je kan die ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer