jun 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom moet je ook in de schaduw zonnecrème smeren?

Het belooft een warm zonnig weekend te worden en volgende week staat de barometer en de temperatuur nog hoger. Dat betekent dat we de laatste regendagen en onweerswolken snel zullen vergeten zijn. Maar wat we zeker niet mogen vergeten, is het feit dat de zon weliswaar welkom is, maar ook veel schade kan berokkenen.

Na een kwartiertje in de hete middagzon op dit moment van het jaar, kan je al verbrand zijn. Vooral jonge kinderen moeten voorzichtig zijn, want de huid heeft een geheugen en telt alle schade doorheen heel het leven bij elkaar op. Als kinderen van in de jeugdjaren te veel aan Uv-licht zijn blootgesteld, maken ze later in het leven een veel grotere kans op huidkanker.

Het wordt een zonnige week. Dus: goed beschermen als je in de zon wilt gaan en zoek liever de schaduw op. En na het zonnebad zeker een goede vocht inbrengende crème aanbrengen.

Wat is dan verstandig?

Blijf om te beginnen uit de hete middagzon. De zon staat dan op z’n hoogst aan de hemel en de stralen vallen direct op ons en zijn dan het gevaarlijkst. Ga zonnen ofwel voor 11 uur ofwel na 15 à 16 uur!

Ten tweede ga niet onbedekt in de zon liggen of zitten, maar doe wat kleding aan. Kinderen moeten zeker een hoofddeksel dragen en ook liefst een T-shirt aantrekken. Donkere kleuren voelen weliswaar warmer aan, maar beschermen beter, omdat ze de Uv-stralen minder gemakkelijk doorlaten.

De onbedekte lichaamsdelen moeten met een goede zonneolie of crème worden beschermd. Kies een hoge beschermingsfactor, dat is heel belangrijk en wrijf jezelf of je kinderen er geregeld mee in. Om de twee uur is een goede procedure.

En… kies bij voorkeur de schaduw. Ook in de schaduw kan je bruinen. Want in de Medical Journal of Australia stond onlangs te lezen dat Australische researchers tot de vaststelling zijn gekomen dat zelfs wanneer we in de schaduw zitten, we ook daar door schadelijke ultraviolette stralen getroffen worden, al zij het minder dan in de volle zon. Ze geven eenieder die zich in de buitenlucht begeeft dan ook de raad zich met een goede, beschermende zonnecrème in te smeren, zelfs als de persoon in kwestie niet van plan is zijn lommerrijk plekje te verlaten. Australië is trouwens het land in de wereld waar het meest huidkankers voorkomen.

En ben je toch verbrand? Eerst afkoelen met koud water en een goede beschermende vocht inbrengende crème aanbrengen. Als je een goede tip wil: denk aan Aloë Vera-crème van Ellen Dee. Je vindt daarover meer uitleg op www.ellendee.be. Je kan die ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer