jun 12, 2019 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Welk voedsel om je huisdier gezond te houden?

Ook je huisdier kan ziek worden en voor veel mensen is dat een groot probleem, omdat hun huisdier zo’n beetje familie is, tot het gezin behoort, hun enige vriend en toeverlaat is. Maar toch moet je er rekening mee houden dat het kan gebeuren.

Want zogenaamde beschavingsziekten die bij mensen voorkomen, komen ook meer en meer bij huisdieren voor, als gevolg van een minder natuurlijke levenswijze van deze dieren. Ze zoeken hun eigen voedsel niet meer, maar krijgen het op een bordje voorgeschoteld, ze kunnen vaak het appartement of het huis niet uit, hebben nog weinig beweging en staan ook blootgesteld aan stress. Het gevolg is dat ook deze dieren last krijgen van obesitas of vetzucht en van aderverkalking, hartinfarcten en hersentrombose.

Ook je huisdier kan ziek worden en gezond voedsel is ook voor hen van belang.

Zowel bij honden als katten komen deze problemen voor. Als een dier van een zekere leeftijd plots verlamd raakt aan de poten, bijvoorbeeld de achterpoten, en er werden tevoren geen abnormale problemen met de wervelkolom vastgesteld, dan gaat het ongetwijfeld om een hersentrombose of een verstopping van een bloedvat dat de ledematen bevloeit. Men kan dat zelf ook al vaststellen door de „pols” te nemen op de poten die verlamd zijn. Als een bloedvat verstopt is door een trombus, en dus een trombose heeft veroorzaakt, dan is er helemaal geen hartslag in het lidmaat meer te bespeuren. Als dit bijvoorbeeld gebeurt op de aorta, dan zijn de achterpoten verlamd.

Ook de ademhaling kan bemoeilijkt zijn als de bloedsomloop ontoereikend is. Als dit gebeurt moet het dier meteen naar een dierenarts of een speciaal uitgeruste dierenkliniek worden gebracht. Anti-coagulerende middelen zullen worden toegediend om de trombus of bloedprop weer op te lossen en de bloedsomloop weer te herstellen. Bij een hersentrombose zal veel tijd en revalidatie nodig zijn om te herstellen. Bij dieren wordt veel minder met chirurgie gewerkt dan bij de mens en wordt vaak gekozen voor euthanasie. Voor het baasje kan dit een erg traumatiserende ervaring zijn. Ze mag dan ook niet lichtzinnig worden genomen. Het is daarom goed dat de dierenvriend een vaste dierenarts kiest zodat hij zijn vertrouwen kan stellen in diens beslissing, zelfs al is het de ergste beslissing die moet worden genomen. Maar ook hier is preventie de beste geneeswijze. Het is evenmin als voor de mens, goed dat dieren te veel eten, dat ze te vetrijk of te zoet eten. Honden te veel suikertjes geven en mee laten eten van snoepjes, is een slechte zaak. Eventueel kan je de dierenarts om raad vragen, over welke soort voedsel best bij je hond of kat past. En natuurlijk is het belangrijk dat het dier beweegt. Het moet zijn natuurlijke levenswijze zo goed mogelijk kunnen nabootsen en dus moet je er dagelijks mee naar buiten. Het is ook goed voor je eigen gezondheid en een uitstekend alibi om een luchtje te scheppen. Op die manier blijf je zelf en je huisdier ook gezond.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde