jul 27, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een wondje tijdens een vakantiewandeling? Herderstasje helpt je uit de nood!

Herderstasje is een vanouds bekend kruid dat in de volksgeneeskunde een uitgebreide toepassing had. Nog altijd is het een erg nuttig plantje dat in onze tijd van wetenschappelijke behandelingen nog niets van zijn natuurkracht en nut voor de gezondheid heeft verloren. Je komt het overal in Europa tegen en dat is maar goed ook, want een verwonding op een wandeling in de bergen, of een kwetsuur op een veldwandeling… gelukkig dat er herderstasje is…

Met uitzondering van woestijngebieden is het Herderstasje over de hele wereld verspreid. Het bloeit het hele jaar door.

Herderstasje is een prachtig plantje dat je overal vindt en bij een verwonding in de natuur op vakantie kan het ideaal zijn om er de wonde als eerste hulp mee te verzorgen en de bloeding te stelpen.

Herderstasje is een rijk kruid dat voor vele toepassingen kan worden aangewend. Het is aansterkend, bloedstelpend en samentrekkend.

Het herderstasje is rijk aan kali, kalk en natrium. Nierbloedingen en nierstenen worden ermee behandeld, evenals neusbloedingen, maagpijn, opgezette milt, geelzucht en galstenen, malaria en scheurbuik.

Het herderstasje werkt vooral in op de baarmoeder en urinewegen. Bij gebruik van de thee zullen gezwellen in de baarmoeder verdwijnen tegelijk met bloedingen en witte vloed. Het kruid wordt ook met succes toegepast bij bedplassen van kinderen (als er zwakte is van de sluitspieren rond de blaas).

Bij verwondingen is het erg nuttig, want dan is het herderstasje, als bloedstollend middel, de redder in nood. Om die reden verdient het aanbeveling een gedroogd herderstasje in het medicijnkastje te bewaren om snijwondjes te bestrijden en het bloeden tegen te gaan. Een sterk en doeltreffend aftreksel kan worden gemaakt door een eetlepel gedroogd kruid op een vierde liter water te laten aftrekken. Even laten inwerken, en als het is afgekoeld de wond betten met deze vloeistof om het bloeden tegen te gaan.

De plant is ook eetbaar. Maar omdat het plantje overal in Europa te vinden is, doe je er goed aan het te leren kennen. Want als je bij een wandeling een probleem hebt, een wonde die bloedt, dan is herderstasje ideaal voor de eerste hulp.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer