jul 27, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Een wondje tijdens een vakantiewandeling? Herderstasje helpt je uit de nood!

Herderstasje is een vanouds bekend kruid dat in de volksgeneeskunde een uitgebreide toepassing had. Nog altijd is het een erg nuttig plantje dat in onze tijd van wetenschappelijke behandelingen nog niets van zijn natuurkracht en nut voor de gezondheid heeft verloren. Je komt het overal in Europa tegen en dat is maar goed ook, want een verwonding op een wandeling in de bergen, of een kwetsuur op een veldwandeling… gelukkig dat er herderstasje is…

Met uitzondering van woestijngebieden is het Herderstasje over de hele wereld verspreid. Het bloeit het hele jaar door.

Herderstasje is een prachtig plantje dat je overal vindt en bij een verwonding in de natuur op vakantie kan het ideaal zijn om er de wonde als eerste hulp mee te verzorgen en de bloeding te stelpen.

Herderstasje is een rijk kruid dat voor vele toepassingen kan worden aangewend. Het is aansterkend, bloedstelpend en samentrekkend.

Het herderstasje is rijk aan kali, kalk en natrium. Nierbloedingen en nierstenen worden ermee behandeld, evenals neusbloedingen, maagpijn, opgezette milt, geelzucht en galstenen, malaria en scheurbuik.

Het herderstasje werkt vooral in op de baarmoeder en urinewegen. Bij gebruik van de thee zullen gezwellen in de baarmoeder verdwijnen tegelijk met bloedingen en witte vloed. Het kruid wordt ook met succes toegepast bij bedplassen van kinderen (als er zwakte is van de sluitspieren rond de blaas).

Bij verwondingen is het erg nuttig, want dan is het herderstasje, als bloedstollend middel, de redder in nood. Om die reden verdient het aanbeveling een gedroogd herderstasje in het medicijnkastje te bewaren om snijwondjes te bestrijden en het bloeden tegen te gaan. Een sterk en doeltreffend aftreksel kan worden gemaakt door een eetlepel gedroogd kruid op een vierde liter water te laten aftrekken. Even laten inwerken, en als het is afgekoeld de wond betten met deze vloeistof om het bloeden tegen te gaan.

De plant is ook eetbaar. Maar omdat het plantje overal in Europa te vinden is, doe je er goed aan het te leren kennen. Want als je bij een wandeling een probleem hebt, een wonde die bloedt, dan is herderstasje ideaal voor de eerste hulp.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast met grapefruit bij medicatie

Natuurlijk is het lekker en gezond: grapefruit, ook wel pompelmoes geheten. Ondanks het feit dat grapefruit ideaal is vanwege de vitamines (vooral C) en ook de vezels wat darmproblemen en verteringproblemen, plus kanker helpt te voorkomen, kan het erg nadelig zijn om...

Lees meer

Kun je ook te veel water drinken?

Jazeker. Er zijn patiënten die onder een dwang of een neurose wel tot tien liter water dronken. De nieren en de cellen kunnen dat niet aan waardoor de patiënt snel kan overlijden. Afhankelijk van de leeftijd en de gezondheid kunnen nieren ongeveer driekwart liter per...

Lees meer

Maak een vuist tegen de winterkwaaltjes

We weten intussen wel dat de kou je niet ziek kan maken en geen verkoudheid kan bezorgen. Dat nemen bacteriën en virussen voor hun rekening. De vraag blijft: hoe komt het dan dat sommigen in dezelfde omstandigheden wel ziek worden en anderen er helemaal geen last van...

Lees meer

Kan de winter of de kou je ziek maken?

Ouders zijn bezorgd over de gezondheid van hun kinderen. Logisch en normaal. Daarom krijgen ze in wintertijd, bij mist, tocht, wind en regen altijd de aanbeveling: “Kleed je warm aan, anders maakt de kou je ziek”. Of… “Blijf niet met natte voeten rondlopen, trek droge...

Lees meer