jul 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Extra vitamines en mineralen voor ouderen

Iedereen wil graag oud worden, maar niet zo graag oud zijn. Tussen die twee ligt een hemelsbreed verschil zoals tussen de echte leeftijd en de biologische leeftijd. Veel mensen voelen zich ouder dan ze echt zijn en omgekeerd. De vraag is: wat kan je er aan doen om ondanks het toenemen van de jaren, toch gezond te blijven en je niet oud te voelen, nog goed te kunnen presteren en plezier te beleven aan het leven.

Goede vraag! Maar het antwoord is niet zo eenvoudig. We hebben het onlangs nog gezien: je moet op allerlei domeinen actief blijven. Dat betekent zowel geestelijk als lichamelijk actief zijn en blijven oefenen. Uiteraard moet je goede genen hebben en moet je gezond leven, gezond eten, geen fastfood gebruiken, niet roken en uiterst voorzichtig zijn met alcohol.

Met het ouder worden vermindert de mogelijkheid om voldoende vitamines en mineralen op te nemen. Vandaar dat om gezond oud te worden er rekening mee moet worden gehouden bij het dieet.

En je mag natuurlijk niet vergeten dat met het ouder worden een aantal processen in het lichaam ook langzamer en wat moeizamer gebeuren. Zo is het bekend dat met het ouder worden de behoefte aan vitamines en bepaalde mineralen toeneemt, terwijl de opname precies vermindert. Dit dubbel effect uit zich in ouderdomsziekten.

Zo is het bekend dat het gehalte aan vitamine B6 bij ouderen doorgaans veel te laag is, dit blijkt uit een onderzoek dat recent in Groot-Brittannië werd uitgevoerd onder 65-plussers. Een verhoging van het vitamine B6-gehalte zou een bijdrage kunnen leveren aan de afweer tegen ziektes en ook een beter geheugen tot gevolg hebben.

Ook in Nederland werden dergelijke lage vitamine B6-gehalte vastgesteld. Daarnaast is trouwens opgemerkt dat wanneer aan dezelfde ouderen een hogere dosering vitamine B6 wordt toegediend, ze een betere afweer tegen infectieziekten ontwikkelen, terwijl er een positief resultaat af te lezen valt bij geheugentests. Vitamine B6 verhoogt trouwens ook het homocysteïnegehalte in het bloed waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert. Biergist is één van die bronnen, maar bij gevoelige patiënten is dit niet aan te raden vanwege het risico op candida, of schimmelinfecties en mogelijk gestommel in de darmen.

Er bestaan evenwel voldoende preparaten met vitamine B6, terwijl ook selenium en zink, samen met vitamine E en C een goede aanvulling zou zijn van andere tekorten en het risico op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk zou beperken. Maar je kan al heel wat doen door bijvoorbeeld dagelijks meer fruit en groenten, minder vlees, wat meer vis en absoluut minder suiker, te gebruiken. Dat zou al een heel verschil maken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer