jul 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Extra vitamines en mineralen voor ouderen

Iedereen wil graag oud worden, maar niet zo graag oud zijn. Tussen die twee ligt een hemelsbreed verschil zoals tussen de echte leeftijd en de biologische leeftijd. Veel mensen voelen zich ouder dan ze echt zijn en omgekeerd. De vraag is: wat kan je er aan doen om ondanks het toenemen van de jaren, toch gezond te blijven en je niet oud te voelen, nog goed te kunnen presteren en plezier te beleven aan het leven.

Goede vraag! Maar het antwoord is niet zo eenvoudig. We hebben het onlangs nog gezien: je moet op allerlei domeinen actief blijven. Dat betekent zowel geestelijk als lichamelijk actief zijn en blijven oefenen. Uiteraard moet je goede genen hebben en moet je gezond leven, gezond eten, geen fastfood gebruiken, niet roken en uiterst voorzichtig zijn met alcohol.

Met het ouder worden vermindert de mogelijkheid om voldoende vitamines en mineralen op te nemen. Vandaar dat om gezond oud te worden er rekening mee moet worden gehouden bij het dieet.

En je mag natuurlijk niet vergeten dat met het ouder worden een aantal processen in het lichaam ook langzamer en wat moeizamer gebeuren. Zo is het bekend dat met het ouder worden de behoefte aan vitamines en bepaalde mineralen toeneemt, terwijl de opname precies vermindert. Dit dubbel effect uit zich in ouderdomsziekten.

Zo is het bekend dat het gehalte aan vitamine B6 bij ouderen doorgaans veel te laag is, dit blijkt uit een onderzoek dat recent in Groot-Brittannië werd uitgevoerd onder 65-plussers. Een verhoging van het vitamine B6-gehalte zou een bijdrage kunnen leveren aan de afweer tegen ziektes en ook een beter geheugen tot gevolg hebben.

Ook in Nederland werden dergelijke lage vitamine B6-gehalte vastgesteld. Daarnaast is trouwens opgemerkt dat wanneer aan dezelfde ouderen een hogere dosering vitamine B6 wordt toegediend, ze een betere afweer tegen infectieziekten ontwikkelen, terwijl er een positief resultaat af te lezen valt bij geheugentests. Vitamine B6 verhoogt trouwens ook het homocysteïnegehalte in het bloed waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert. Biergist is één van die bronnen, maar bij gevoelige patiënten is dit niet aan te raden vanwege het risico op candida, of schimmelinfecties en mogelijk gestommel in de darmen.

Er bestaan evenwel voldoende preparaten met vitamine B6, terwijl ook selenium en zink, samen met vitamine E en C een goede aanvulling zou zijn van andere tekorten en het risico op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk zou beperken. Maar je kan al heel wat doen door bijvoorbeeld dagelijks meer fruit en groenten, minder vlees, wat meer vis en absoluut minder suiker, te gebruiken. Dat zou al een heel verschil maken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer