jul 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Extra vitamines en mineralen voor ouderen

Iedereen wil graag oud worden, maar niet zo graag oud zijn. Tussen die twee ligt een hemelsbreed verschil zoals tussen de echte leeftijd en de biologische leeftijd. Veel mensen voelen zich ouder dan ze echt zijn en omgekeerd. De vraag is: wat kan je er aan doen om ondanks het toenemen van de jaren, toch gezond te blijven en je niet oud te voelen, nog goed te kunnen presteren en plezier te beleven aan het leven.

Goede vraag! Maar het antwoord is niet zo eenvoudig. We hebben het onlangs nog gezien: je moet op allerlei domeinen actief blijven. Dat betekent zowel geestelijk als lichamelijk actief zijn en blijven oefenen. Uiteraard moet je goede genen hebben en moet je gezond leven, gezond eten, geen fastfood gebruiken, niet roken en uiterst voorzichtig zijn met alcohol.

Met het ouder worden vermindert de mogelijkheid om voldoende vitamines en mineralen op te nemen. Vandaar dat om gezond oud te worden er rekening mee moet worden gehouden bij het dieet.

En je mag natuurlijk niet vergeten dat met het ouder worden een aantal processen in het lichaam ook langzamer en wat moeizamer gebeuren. Zo is het bekend dat met het ouder worden de behoefte aan vitamines en bepaalde mineralen toeneemt, terwijl de opname precies vermindert. Dit dubbel effect uit zich in ouderdomsziekten.

Zo is het bekend dat het gehalte aan vitamine B6 bij ouderen doorgaans veel te laag is, dit blijkt uit een onderzoek dat recent in Groot-Brittannië werd uitgevoerd onder 65-plussers. Een verhoging van het vitamine B6-gehalte zou een bijdrage kunnen leveren aan de afweer tegen ziektes en ook een beter geheugen tot gevolg hebben.

Ook in Nederland werden dergelijke lage vitamine B6-gehalte vastgesteld. Daarnaast is trouwens opgemerkt dat wanneer aan dezelfde ouderen een hogere dosering vitamine B6 wordt toegediend, ze een betere afweer tegen infectieziekten ontwikkelen, terwijl er een positief resultaat af te lezen valt bij geheugentests. Vitamine B6 verhoogt trouwens ook het homocysteïnegehalte in het bloed waardoor het risico op cardiovasculaire aandoeningen vermindert. Biergist is één van die bronnen, maar bij gevoelige patiënten is dit niet aan te raden vanwege het risico op candida, of schimmelinfecties en mogelijk gestommel in de darmen.

Er bestaan evenwel voldoende preparaten met vitamine B6, terwijl ook selenium en zink, samen met vitamine E en C een goede aanvulling zou zijn van andere tekorten en het risico op cardiovasculaire aandoeningen aanzienlijk zou beperken. Maar je kan al heel wat doen door bijvoorbeeld dagelijks meer fruit en groenten, minder vlees, wat meer vis en absoluut minder suiker, te gebruiken. Dat zou al een heel verschil maken!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer