jul 12, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je hepatitis voorkomen?

Het belang van de lever wordt onderstreept door het feit dat hij zijn eigen bloedsomloop heeft, het poortaderstelsel. De kennis van de leverfunctie beperkt zich bij de meesten gewoon tot de ziekte „geelzucht”, hoewel dit geen ziekte, maar wel een begeleidend verschijnsel is. Op het ogenblik dat de galgangen door de ontsteking bekneld zijn en de gal niet meer in de twaalfvingerige darm kan afvloeien maar in de bloedsomloop terecht komt, kleuren de huid, het oogwit, de lippen van de patiënt geel.

Geelzucht wijst erop dat er iets mis is met de lever en dat dringend grondig onderzoek noodzakelijk is. Het aantal patiënten met een leverontsteking of hepatitis stijgt wereldwijd. Veel toeristen staan er niet bij stil, maar vooral op vakantie stijgt het risico. Ook door ongecontroleerd seksueel contact verhoogt het risico en vooral jongeren zijn daar niet van op de hoogte.

Mariadistel zoals in Cardubell kan helpen om zieke levercellen weer te regenereren.

Van hepatitis of leverontsteking zijn vooral de versies met het A-virus en het B-virus meest bekend. De besmetting gebeurt evenwel op een verschillende manier en de gevolgen zijn ook verschillend, want het B-virus is veel gevaarlijker en ruïneert de lever meer. De restverschijnselen zijn dan ook meer te vrezen.

De bevolking is ook veel nonchalanter geworden, springt slordiger om met voedsel, is niet meer zo alert op vakantie en herkent mogelijke besmettingsplaatsen niet meer zo gemakkelijk. De goedkope exotische reizen hebben dergelijk gedrag vergemakkelijkt.

Hepatitis is een ontsteking van de lever die wordt overgebracht door het A-virus of HAV. Drager hiervan is vooral besmet voedsel en besmet drinkwater. De spijzen worden besmet met fecaliën. Op plaatsen waar het water niet gecontroleerd wordt, of de kok in de keuken niet hygiënisch omgaat met het voedsel is besmetting mogelijk. Grondig wassen van de handen nadat men van het toilet komt is essentieel. Het scheiden van de keuken en de toiletruimte evenzeer. In sommige landen en zelfs bij ons in sommige exotische restaurants laat dit nog veel te wensen over. Ook drinkwater waarvan de herkomst niet duidelijk is in zonnige vakantieoorden, kan men beter mijden. Zelfs ijsjes kopen langs de straat moet als taboe worden beschouwd. Kinderen en oudere personen zijn uiteraard gemakkelijke slachtoffers. Het kan wel een tijdje duren vooraleer men ziek wordt. Gewoonlijk verlopen drie tot vier weken vooraleer de eerste verschijnselen zich manifesteren.

Jaarlijks zijn er meer dan 10 miljoen mensen het slachtoffer van. Een groot aantal van hen krijgt voor de rest van zijn leven een slechte gezondheid, of overlijdt zelfs bij gebrek aan voldoende verzorging. De beste preventie is voorzichtigheid met wat men eet en drinkt. Vooral in zonnige zuiderse landen is er een groot gevaar, maar ook bij ons in exotische pittoreske eettentjes waar de keuken een ruïne is, kan je al het slachtoffer worden van hepatitis A. Veel rust en een vetvrij dieet kunnen de levercellen tot herstel inspireren. Ook Mariadistel, in bijvoorbeeld Cardubell van Fytobell, te vinden in apotheken met CNK-bestelnummer 2899-870 is erg gunstig voor de lever. Je kan Cardubell van Fytobell ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer