jul 15, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je jong blijven en toch ouder worden?

Niet alle mensen worden even oud. In sommige families is het een traditie om zeer oud te worden, terwijl dat bij anderen niet het geval is. Als men tot een familie behoort waarin het traditie is zeer oud te worden, mag men er van uitgaan dat de gemiddelde leeftijd 1,5 tot 3 jaar langer zal zijn. De erfelijke aanleg is dus mee bepalend voor de levensverwachting. Die veroudering is trouwens een zeer relatief begrip, want er zijn mensen die op hun veertigste biologisch ouder zijn dan vijftigers. De kalender van de verjaardag zegt dus niet alles.

Er zijn bijgevolg factoren die de veroudering kunnen versnellen, terwijl anderen het geheim kennen om ondanks de jaren toch jonger te blijven. Zo is het bekend dat gebrek aan activiteiten, zowel geestelijk als fysiek vroeger ouder maakt, terwijl de woonplaats er ook toe doet, want plattelandsbewoners leven gemiddeld vijf jaar langer dan stadsmensen. Het huwelijk heeft ook krachten als elixir, want gehuwden leven gemiddeld drie jaar langer dan ongehuwden. Corpulente mensen leven eveneens minder lang en de levensverwachting neemt recht evenredig af met het toenemen van het gewicht: hoe zwaarder men wordt, hoe minder lang men zou kunnen leven. Roken nog een negatieve factor: 20 sigaretten roken per dag verkort het leven met gemiddeld 7 jaar en wie het dubbele rookt, dus 2 pakjes per dag, leeft 12 jaar korter.

Ja je kan vele jaren toevoegen aan je leven. Hier tips om dat te doen.

Over oud zijn en ouder worden bestaan serieuze misverstanden. Door de nieuwe maatschappij en veel jongeren, worden de ouderen als onproductief en seniel beschouwd. Het is een algemeen denkbeeld dat alle ouderen cognitieve problemen hebben, zeg maar problemen hebben met het denken.

Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten toonde aan dat slechts 20 percent van de 60-plussers een meetbare vermindering van de geheugenfunctie heeft.

Rust roest, zegt het spreekwoord, ook met betrekking tot het leven gaat dat op. Wie zijn geest niet jong houdt of niet over al zijn geestelijke vermogens kan beschikken, zal ook van het toenemen van de jaren niet kunnen genieten.

Vaak wordt over ouderen gesproken alsof ze dement zijn, maar dat zou niet het geval zijn, mochten ze hun belangstelling voor nieuwe dingen behouden en steeds nieuwsgierig blijven naar interessante onbekende dingen. Kijk naar acteurs: ze kunnen tot op zeer hoge leeftijd nog hele theaterstukken van buiten leren.

Kortom: het geheim is bezig blijven, zowel fysiek als geestelijk.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer