jul 13, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je sneller genezen na whiplash?

Het verkeer is hectisch geworden. De mensen worden van langsom meer nerveus op de weg, ook al omdat het verkeer drukker is. We zijn ook nog supergehaast, met het gevolg dat er dagelijks ongevallen gebeuren. Dat hoeven niet altijd zware ongevallen te zijn om er letsels aan over te houden. Een kleine botsing achteraan op de wagen is al voldoende om iemand een whiplash te bezorgen. Dat moet snel en goed aangepakt worden.

Vroeger ging men er van uit dat rust het beste advies was. Dat gold ook voor rugklachten. Tegenwoordig is men van het tegendeel overtuigd: sneller bewegen, hoewel je de heftige pijngrens niet moet overschrijden.

Tienduizenden mensen krijgen per jaar te maken met whiplash. Het beste advies is: zo snel mogelijk weer bewegen en zijn normale bezigheden hervatten.

Snel weer de dagelijkse bezigheden oppakken, dat lijkt voor veel mensen met een whiplash het beste advies. Dit blijkt uit literatuuronderzoek dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam het Nederlands Paramedisch Instituut en de Universiteit Maastricht hebben verricht.

De resultaten van het onderzoek staan haaks op gangbare opvattingen dat mensen met een whiplash vooral gebaat zijn bij rust en ondersteuning van de nek met een halskraag. Whiplash is een verstuiking van de nek. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Auto-ongevallen zijn vaak de oorzaak.

Jaarlijks lopen naar schatting vijftien- tot dertigduizend mensen een whiplash op. Vaak krijgen zij het advies rust te houden en soms om een halskraag te dragen. Houden de klachten aan, dan wordt men doorverwezen naar een kinesist.

De onderzoekers hebben in de vakliteratuur de effecten van de kinesitherapie opgezocht en op een systematische manier samengevat. Mensen die daags na het oplopen van een whiplash hun dagelijkse bezigheden zo normaal mogelijk oppakken, blijken eerder van hun klachten af te zijn. Het dragen van een kraag, verslapt de spieren en is niet gunstig op langere termijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer