jul 13, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je sneller genezen na whiplash?

Het verkeer is hectisch geworden. De mensen worden van langsom meer nerveus op de weg, ook al omdat het verkeer drukker is. We zijn ook nog supergehaast, met het gevolg dat er dagelijks ongevallen gebeuren. Dat hoeven niet altijd zware ongevallen te zijn om er letsels aan over te houden. Een kleine botsing achteraan op de wagen is al voldoende om iemand een whiplash te bezorgen. Dat moet snel en goed aangepakt worden.

Vroeger ging men er van uit dat rust het beste advies was. Dat gold ook voor rugklachten. Tegenwoordig is men van het tegendeel overtuigd: sneller bewegen, hoewel je de heftige pijngrens niet moet overschrijden.

Tienduizenden mensen krijgen per jaar te maken met whiplash. Het beste advies is: zo snel mogelijk weer bewegen en zijn normale bezigheden hervatten.

Snel weer de dagelijkse bezigheden oppakken, dat lijkt voor veel mensen met een whiplash het beste advies. Dit blijkt uit literatuuronderzoek dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam het Nederlands Paramedisch Instituut en de Universiteit Maastricht hebben verricht.

De resultaten van het onderzoek staan haaks op gangbare opvattingen dat mensen met een whiplash vooral gebaat zijn bij rust en ondersteuning van de nek met een halskraag. Whiplash is een verstuiking van de nek. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Auto-ongevallen zijn vaak de oorzaak.

Jaarlijks lopen naar schatting vijftien- tot dertigduizend mensen een whiplash op. Vaak krijgen zij het advies rust te houden en soms om een halskraag te dragen. Houden de klachten aan, dan wordt men doorverwezen naar een kinesist.

De onderzoekers hebben in de vakliteratuur de effecten van de kinesitherapie opgezocht en op een systematische manier samengevat. Mensen die daags na het oplopen van een whiplash hun dagelijkse bezigheden zo normaal mogelijk oppakken, blijken eerder van hun klachten af te zijn. Het dragen van een kraag, verslapt de spieren en is niet gunstig op langere termijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoofdpijn door te weinig drinken

Veel drinken is essentieel voor de afvoer van afvalstoffen en het voorkomt uitdroging. Een tekort aan vocht kan hoofdpijn en misselijkheid veroorzaken. Daarnaast kan een vochttekort leiden tot verstopping. Drink daarom minimaal 2 liter per dag. Wát je drinkt is wel...

Lees meer

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer