jul 13, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je sneller genezen na whiplash?

Het verkeer is hectisch geworden. De mensen worden van langsom meer nerveus op de weg, ook al omdat het verkeer drukker is. We zijn ook nog supergehaast, met het gevolg dat er dagelijks ongevallen gebeuren. Dat hoeven niet altijd zware ongevallen te zijn om er letsels aan over te houden. Een kleine botsing achteraan op de wagen is al voldoende om iemand een whiplash te bezorgen. Dat moet snel en goed aangepakt worden.

Vroeger ging men er van uit dat rust het beste advies was. Dat gold ook voor rugklachten. Tegenwoordig is men van het tegendeel overtuigd: sneller bewegen, hoewel je de heftige pijngrens niet moet overschrijden.

Tienduizenden mensen krijgen per jaar te maken met whiplash. Het beste advies is: zo snel mogelijk weer bewegen en zijn normale bezigheden hervatten.

Snel weer de dagelijkse bezigheden oppakken, dat lijkt voor veel mensen met een whiplash het beste advies. Dit blijkt uit literatuuronderzoek dat onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam het Nederlands Paramedisch Instituut en de Universiteit Maastricht hebben verricht.

De resultaten van het onderzoek staan haaks op gangbare opvattingen dat mensen met een whiplash vooral gebaat zijn bij rust en ondersteuning van de nek met een halskraag. Whiplash is een verstuiking van de nek. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Auto-ongevallen zijn vaak de oorzaak.

Jaarlijks lopen naar schatting vijftien- tot dertigduizend mensen een whiplash op. Vaak krijgen zij het advies rust te houden en soms om een halskraag te dragen. Houden de klachten aan, dan wordt men doorverwezen naar een kinesist.

De onderzoekers hebben in de vakliteratuur de effecten van de kinesitherapie opgezocht en op een systematische manier samengevat. Mensen die daags na het oplopen van een whiplash hun dagelijkse bezigheden zo normaal mogelijk oppakken, blijken eerder van hun klachten af te zijn. Het dragen van een kraag, verslapt de spieren en is niet gunstig op langere termijn.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer