jul 3, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe pak je een zomerverkoudheid aan?

Om te beginnen moet je er zeker van zijn dat het om een verkoudheid gaat en niet om een allergie. Dat vergt een verschillende aanpak. De symptomen van een verkoudheid kunnen erg verschillend zijn, omdat er ook zoveel verschillende soorten virussen in omloop zijn. Bovendien muteren de stammen gemakkelijk, trekken een camouflagepakje aan, waardoor het immuunsysteem telkens nieuwe detectors moet ontwikkelen om ze te herkennen.

Een verkoudheid manifesteert zich meestal een dag of twee na het contact met besmet materiaal of een ziek persoon. Kriebelende keel, pijn in het hoofd, soms pijnlijke spieren en een algemeen mottig gevoel zijn de eerste tekenen. Niezen, loopneus, lichte koorts volgen snel de eerste symptomen. Nadat eerst waterachtige afscheiding in de zakdoek terecht komt, komt er nadien een geelgroen taaier en dikker slijm uit de neus of bij het hoesten tevoorschijn. Als de algemene gezondheid goed is en er niet zo snel verwikkelingen komen, hoeft u zelfs niet naar de huisarts te gaan. Als je in staat bent te werken, hoef je het werk niet te onderbreken. Wel moet je vermijden het lichaam te zeer af te matten, of te vermoeien door wisselende temperaturen, hoewel kou er rechtstreeks niets mee te maken heeft.

Een verkoudheid in de zomer? Het kan beslist. Maar dankzij Echinacea kan je de weerstand versterken.

Een verkoudheid geneest meestal van zelf. Men neemt zelfs in wetenschappelijker kringen aan dat een verkoudheid, een populair griepje, een aandoening van de bovenste luchtwegen zonder medicatie zeven dagen duurt en met geneesmiddelen… een week. Geen verschil dus. Wel kan het comfort van de patiënt worden verbeterd door bijvoorbeeld zeewatersprays in de neus te gebruiken.

Echinacea en Cats Claw verhogen wel de natuurlijke weerstand, doordat ze de macrofagen in de witte bloedlichaampjes actiever maken. Men kan ze als de wachtposten van de kazerne noemen: zij moeten beletten dat ongenode gasten zoals virussen en bacteriën buiten worden gehouden en als ze het toch proberen om binnen te dringen, die meteen onschadelijk te maken.

Antibiotica slikken helpt niet, aangezien het niet om een bacterie, maar wel om een virale aandoening gaat waar virussen in het spel zijn. Hier moet de lichaamseigen afweerkracht worden gestimuleerd, het lichaam worden gespaard en niet te veel worden vermoeid. Het lichaam heeft al zijn energie nodig om de ziekte te overwinnen. Het lichaam heeft energie nodig om het hoofd te bieden aan de wisselende omstandigheden van temperatuur, vochtigheid, aanvallen van ziekteverwekkers, stress, tekort aan slaap enz… Goede voeding is dus aanbevolen.

Wat de meesten dus grieperigheid noemen heeft eigenlijk niets te maken met griep. Een verkoudheid, kan ook al gepaard gaan met lichte koorts, met zich moe en afgepeigerd voelen, zelfs met spierpijn.

Maar net als bij griep, is een verkoudheid gewoonlijk van virale oorsprong. Ook hier klopt het dus helemaal niet om antibiotica te slikken, zelfs niet preventief! Geduldig wachten tot het voorbij is, wat vitaminedrankjes, warme thee, licht verteerbare kost om het organisme te sparen en de energie beschikbaar te houden voor het opbouwen van de weerstand is het beste wat u kan doen. En Echinacea om de weerstand te versterken.

Denk daarbij aan Echinabell van Fytobell. Je vindt Echinabell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963.

Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer