jul 2, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kan beroerte ook op jonge leeftijd?

Beroerte bij jonge mensen? Het kan! Beroerte kan op elke leeftijd totaal onverwachts toeslaan. Soms spectaculair, soms onduidelijk: een doof gevoel, krachtverlies, verlamming aan één kant van het lichaam, moeite met spreken, plots wazig zien, dubbel zien of blindheid aan één oog, duizeligheid, moeite met slikken, heftige hoofdpijn. Het kunnen allemaal symptomen zijn van een beroerte.

Het probleem doet zich voor als de bloedtoevoer naar de hersenen verstoord is. Soms is dit het gevolg van een bloedprop of trombus, soms veroorzaakt door het klappen van een bloedvat waardoor een hersenbloeding ontstaat.

Een beroerte of herseninfarct treft van langsom meer mensen.

Hoe langer het duurt vooraleer iemand naar het ziekenhuis wordt overgebracht, des te groter is het risico op blijvende schade en des te forser is de kans op vergroting van de omvang van de schade.

De oorzaak is meestal aangeboren als het op jongere leeftijd gebeurt. Bij ouderen is het een logisch gevolg van een achteruitgang van de kwaliteit van de bloedvaten: arteriosclerose of aderverkalking brengt mee dat de bloedvaten vernauwen. Als zich een stukje van dit verhard weefsel losmaakt van de vaatwanden en begint te zwerven, kan het onverwacht een bloedvat naar of in de hersenen afsluiten. Van de grootte van deze bloedprop of stolsel, als van de duur dat de afsluiting plaats vindt, zal het gevolg van de beroerte afhangen.

Voortekenen moeten dus altijd ernstig worden genomen, want soms gebeurt het wel dat men signalen krijgt: men spreekt dan van een „progressive stroke”. Als de doorbloedingsstoornis langer dan een paar minuten duurt, kunnen hersencellen in het aangetaste gebied worden vernield. Al naargelang het gebied kan dit tot blijvende letsels of zelfs tot de dood leiden. De patiënt verliest heel snel de mogelijkheid tot normaal functioneren vanwege het cerebro-vasculair accident zoals dit in medische kringen wordt genoemd. Populair spreekt men van herseninfarct.

Hersenbloedingen treden minder vaak op dan herseninfarcten. Maar de gevolgen kunnen wel dezelfde zijn. Mannen en vrouwen krijgen evenveel beroerte, hoewel op jonge leeftijd de mannen hier meer het slachtoffer van zijn. In de geïndustrialiseerde wereld staat beroerte op de derde plaats van doodsoorzaken. Bij het ouder wordt, stijgt de kans op beroerte elk jaar. Na het vijfendertigste jaar verdubbelt die kans zelfs elke tien jaar dat er bij komt. Op 65 jaar heeft vijf percent van de bevolking een beroerte doorgemaakt.

De oorzaken worden zowel bepaald door genetische als door milieufactoren, waarbij voeding en stress determinerend zijn. De eerste maatregel die moet worden genomen is de toestand van de patiënt stabiliseren, uit te maken of het om een infarct dan om een bloeding gaat, want dit vergt een verschillende aanpak. Van zodra de toestand gestabiliseerd is, kan aan revalidatie worden gedacht. Door goede aanpak kunnen andere hersengebieden de functie van afgestorven of beschadigde delen overnemen zodat de patiënt toch weer een min of meer normaal leven kan leiden. Wat moet je doen om het te vermijden? Vooral niet roken, meer bewegen, stress vermijden, voldoende slapen en mediterraan eten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer