jul 8, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Voorkom luieruitslag door extra verversen en Calendula-crème

Jonge moeders hebben er problemen mee: luieruitslag bij de pasgeboren lieveling. De billetjes van pasgeboren baby’s zijn zo teer dat ze heel gauw door luieruitslag geplaagd kunnen worden. Luieruitslag is een ontsteking van de huid door voortdurend contact met de luier. De huid wordt daar rood, is vochtig en kan bedekt zijn met korstjes. Dat wordt veroorzaakt door darmbacteriën die ammonia uit de urine aanmaken. Die ammonia irriteert de huid.

Het ontstaan van luieruitslag kan in de hand gewerkt worden door het dragen van geparfumeerde luiers of van plastic luierbroekjes.

Als de baby last heeft van luieruitslag, moet je hem heel regelmatig verversen en een goede Calendula-crème toepassen.

In zeldzame gevallen gebeurt het dat bovenop de luieruitslag een sur-infectie ontstaat door „candida”.

De beste behandeling bestaat erin de baby vaak te wassen en te verschonen, liefst met gewoon water of een milde ongeparfumeerde zeep die niet irriteert. Laat de baby verder zoveel mogelijk zonder luier rondspartelen. Als toch luiers gebruikt worden, dienen die zo snel mogelijk ververst te worden, van zodra de baby zijn vorige luier heeft bevuild. Natuurlijk moet je het bipsje eerst met een zachte doek goed droogdeppen. Ga daarbij uiterst voorzichtig te werk: het spreekt vanzelf dat het verkeerd is de huid op een ruwe manier droog te wrijven.

Als er sprake is van uitslag, smeer je de pijnlijke plekken best in met een beschermende zalf op basis van Calendula. Daarvoor is de Calendula-crème van Ellen Dee, zeer geschikt. Wie herbruikbare luiers gebruikt, doet er goed aan die te wassen in water waarin wat azijn werd opgelost.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer