jul 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vrouwen verdikken als kinderen het huis uit zijn

Het is een nachtmerrie voor veel vrouwen: ze vinden zich te dik. En gewoonlijk komt die zwaarlijvigheid bij velen op hetzelfde moment: als de kinderen het huis uit zijn.

De term lege nest syndroom zegt zelf wat het betekent. De moeder zorgt voor de kleintjes tot die kleintjes uitvliegen en blijft vervolgens achter met een leeg nest.

Elke vrouw maakt ooit het lege nestsyndroom mee, het moment waarop de kinderen het huis verlaten. Dat is een kantelmoment in het leven van de vrouw… ze gaat ook meestal verdikken, een ramp dus.

Net als alle ingrijpende veranderingen zal ook deze situatie iemands leven overhoop gooien, in de war brengen. Huisvrouwen die jarenlang voor hun gezin hebben gezorgd gaan hun functie verliezen, hun concreet nut. Daarbij komt dat ze op zo’n ogenblik meestal ook een balans opmaken van hun voorbije leven. Ze komen vaak tot het besluit dat ze eigenlijk alleen voor hun gezin geleefd hebben en dat ze niets voor zichzelf bereikt hebben.

Er wordt rondgekeken en men ziet de buurvrouw die een job heeft en daar elke ochtend naartoe rijdt. Vrouwen kunnen op zo’n ogenblik tot vrij deprimerende besluiten komen. In al de gezinsdrukte van de voorbije jaren hebben ze niet stil gestaan bij die zaken en nu overvalt het hen plots. Gevoelens van nutteloosheid, leegte, zinloosheid… komen dan ook achter de hoek kijken. Die gevoelens zijn te vergelijken met de symptomen van een depressie.

Sommige vrouwen gaan de leegte in hun gezin compenseren door overmatig te snoepen of door te veel te eten. Soms komt de alcoholfles er zelfs bij kijken. Doordat de vrouwen bovendien minder actief zijn (minder poetsen,  minder inkopen doen, verbruiken ze minder energie. Het gevolg is nogal vanzelfsprekend: ze krijgen last van overgewicht, waardoor ze zich uiteraard nog slechter in hun vel gaan voelen.

De oplossing: zoek iets nieuws in het leven. Ga aan sport doen, ga zwemmen, en doe elke dag een flinke wandeling, ga tuinieren, doe aan vrijwilligerswerk.

Zich nutteloos voelen vraagt om een compensatie: gevolg, men begint meer te eten of te snoepen. De uitkomst is duidelijk: er komt zwaarlijvigheid van. Dus niet zitten treuren of kniezen… het overkomt ooit elke vrouw. Je staat er dus niet alleen voor.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De natuur: het beste antidepressivum

Voel je je een beetje depri? Kies dan bij voorkeur een ander moment om dat te worden. Dat klinkt ongeloofwaardig en eigenlijk een beetje belachelijk, want feit is dat je niet gedeprimeerd kan worden op commando en dat je het tijdstip uiteraard zelf niet kunt kiezen....

Lees meer

Ook je huid neemt giftige stoffen op

Als je een huis koopt, moet het eerst onderzocht worden op schadelijke stoffen. De grond moet gecontroleerd worden op verontreiniging en desnoods worden afgevoerd, vervangen en uiteindelijk worden gezuiverd. Als er asbest wordt in aangetroffen, ben je verplicht de...

Lees meer