jul 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vrouwen verdikken als kinderen het huis uit zijn

Het is een nachtmerrie voor veel vrouwen: ze vinden zich te dik. En gewoonlijk komt die zwaarlijvigheid bij velen op hetzelfde moment: als de kinderen het huis uit zijn.

De term lege nest syndroom zegt zelf wat het betekent. De moeder zorgt voor de kleintjes tot die kleintjes uitvliegen en blijft vervolgens achter met een leeg nest.

Elke vrouw maakt ooit het lege nestsyndroom mee, het moment waarop de kinderen het huis verlaten. Dat is een kantelmoment in het leven van de vrouw… ze gaat ook meestal verdikken, een ramp dus.

Net als alle ingrijpende veranderingen zal ook deze situatie iemands leven overhoop gooien, in de war brengen. Huisvrouwen die jarenlang voor hun gezin hebben gezorgd gaan hun functie verliezen, hun concreet nut. Daarbij komt dat ze op zo’n ogenblik meestal ook een balans opmaken van hun voorbije leven. Ze komen vaak tot het besluit dat ze eigenlijk alleen voor hun gezin geleefd hebben en dat ze niets voor zichzelf bereikt hebben.

Er wordt rondgekeken en men ziet de buurvrouw die een job heeft en daar elke ochtend naartoe rijdt. Vrouwen kunnen op zo’n ogenblik tot vrij deprimerende besluiten komen. In al de gezinsdrukte van de voorbije jaren hebben ze niet stil gestaan bij die zaken en nu overvalt het hen plots. Gevoelens van nutteloosheid, leegte, zinloosheid… komen dan ook achter de hoek kijken. Die gevoelens zijn te vergelijken met de symptomen van een depressie.

Sommige vrouwen gaan de leegte in hun gezin compenseren door overmatig te snoepen of door te veel te eten. Soms komt de alcoholfles er zelfs bij kijken. Doordat de vrouwen bovendien minder actief zijn (minder poetsen,  minder inkopen doen, verbruiken ze minder energie. Het gevolg is nogal vanzelfsprekend: ze krijgen last van overgewicht, waardoor ze zich uiteraard nog slechter in hun vel gaan voelen.

De oplossing: zoek iets nieuws in het leven. Ga aan sport doen, ga zwemmen, en doe elke dag een flinke wandeling, ga tuinieren, doe aan vrijwilligerswerk.

Zich nutteloos voelen vraagt om een compensatie: gevolg, men begint meer te eten of te snoepen. De uitkomst is duidelijk: er komt zwaarlijvigheid van. Dus niet zitten treuren of kniezen… het overkomt ooit elke vrouw. Je staat er dus niet alleen voor.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer