jul 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Vrouwen verdikken als kinderen het huis uit zijn

Het is een nachtmerrie voor veel vrouwen: ze vinden zich te dik. En gewoonlijk komt die zwaarlijvigheid bij velen op hetzelfde moment: als de kinderen het huis uit zijn.

De term lege nest syndroom zegt zelf wat het betekent. De moeder zorgt voor de kleintjes tot die kleintjes uitvliegen en blijft vervolgens achter met een leeg nest.

Elke vrouw maakt ooit het lege nestsyndroom mee, het moment waarop de kinderen het huis verlaten. Dat is een kantelmoment in het leven van de vrouw… ze gaat ook meestal verdikken, een ramp dus.

Net als alle ingrijpende veranderingen zal ook deze situatie iemands leven overhoop gooien, in de war brengen. Huisvrouwen die jarenlang voor hun gezin hebben gezorgd gaan hun functie verliezen, hun concreet nut. Daarbij komt dat ze op zo’n ogenblik meestal ook een balans opmaken van hun voorbije leven. Ze komen vaak tot het besluit dat ze eigenlijk alleen voor hun gezin geleefd hebben en dat ze niets voor zichzelf bereikt hebben.

Er wordt rondgekeken en men ziet de buurvrouw die een job heeft en daar elke ochtend naartoe rijdt. Vrouwen kunnen op zo’n ogenblik tot vrij deprimerende besluiten komen. In al de gezinsdrukte van de voorbije jaren hebben ze niet stil gestaan bij die zaken en nu overvalt het hen plots. Gevoelens van nutteloosheid, leegte, zinloosheid… komen dan ook achter de hoek kijken. Die gevoelens zijn te vergelijken met de symptomen van een depressie.

Sommige vrouwen gaan de leegte in hun gezin compenseren door overmatig te snoepen of door te veel te eten. Soms komt de alcoholfles er zelfs bij kijken. Doordat de vrouwen bovendien minder actief zijn (minder poetsen,  minder inkopen doen, verbruiken ze minder energie. Het gevolg is nogal vanzelfsprekend: ze krijgen last van overgewicht, waardoor ze zich uiteraard nog slechter in hun vel gaan voelen.

De oplossing: zoek iets nieuws in het leven. Ga aan sport doen, ga zwemmen, en doe elke dag een flinke wandeling, ga tuinieren, doe aan vrijwilligerswerk.

Zich nutteloos voelen vraagt om een compensatie: gevolg, men begint meer te eten of te snoepen. De uitkomst is duidelijk: er komt zwaarlijvigheid van. Dus niet zitten treuren of kniezen… het overkomt ooit elke vrouw. Je staat er dus niet alleen voor.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer