jul 23, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom is volkorenbrood beter?

Tijdens een internationaal symposium over vezelstoffen in de voeding, werd gesteld dat vele van de huidige welvaartsziekten wellicht te wijten zijn aan een gebrek aan ruwvezelstoffen in de voeding. De overtuiging dat een tekort aan vezels ook het ontstaan kan geven aan darmkanker, wint eveneens veld. Bij proeven op ratten werd darmkanker ontwikkeld door toediening van bepaalde scheikundige stoffen. Bij proeven werd aan een deel van deze besmette ratten tarwezemelen aan hun dieet toegevoegd. Er trad aanmerkelijk minder darmkanker op dan bij de ratten die geen zemelen gevoerd kregen.

Die zemelen bevatten, waardevolle mineralen en vitaminen van het type B-complex. Hieronder de vitaminen B1, B2, B3 en B6. De vitamine B1 is essentieel bij de omzetting van koolhydraten in het menselijk lichaam. Deze koolhydraten zitten overvloedig in het meellichaam van de graankorrel, maar de vitamine B1 ontbreekt hier evenwel. Daarom precies zijn voedingsproducten die enkel uit het meellichaam vervaardigd zijn, niet volwaardig te noemen.

Bruin brood is geen volkorenbrood. Soms worden er kleurstoffen en “verbeteraars” aan toegevoegd. Het is geen natuurproduct meer.

Tarwe wordt bij ons vooral gegeten onder de vorm van brood. Zoals we al hebben gezegd is enkel volkorenbrood als volwaardig voedsel te beschouwen. Soms wordt aan witbrood ook deel van die stoffen weer toegevoegd, die er van nature hadden kunnen inzitten had men de zemelen en de kiemen niet verwijderd. Er wordt dan wel gesproken over „verrijkt” brood, maar uiteindelijk voegt men gesynthetiseerde stoffen toe, terwijl die er van nature hadden kunnen inzitten. Een vreemde benaming is het dan alleszins!

Men moet er tevens op bedacht zijn dat vaak stoffen aan het brood worden toegevoegd om het een mooier uitzicht en structuur te geven. Het zijn de zogenaamde „meel- en broodverbeteraars”. Bovendien wordt vaak een grote hoeveelheid vet toegevoegd tijdens het bereidingsproces.
Eén van de toegevoegde stoffen, het kaliumbromaat, is in Japan bij proeven op ratten kankerverwekkend bevonden. Omdat vermoed werd dat die kankerverwekkende eigenschappen ook wel eens bij de mens konden van toepassing zijn, heeft de Japanse regering maatregelen getroffen om dit product sterk te beperken in de verwerking van brood. Wie gezond en natuurlijk brood koopt in een natuurwinkel of bij een alternatieve natuurbakker, zit niet met deze problemen opgescheept. Een andere mogelijkheid is natuurlijk het brood zelf te bakken. Dit natuurbrood is uiteraard minder lang houdbaar en moet derhalve sneller geconsumeerd worden. De industriële vooruitgang die er voor gezorgd heeft dat een natuurproduct zoals volkorenbrood, vervangen werd door een industrieel product zoals wittebrood, heeft geleid tot een absolute achteruitgang in voedingswaarde, en zal er ook toe bijgedragen hebben dat het aantal mensen dat last kreeg van welvaartsziekten, toenam.
De gouden graankorrel heeft niet alleen door de eeuwen heen bewezen een volwaardig en gezond voedsel te zijn, maar blijkt nu ook een uitstekend preventief middel te zijn om welvaartsziekten te voorkomen. Twintig jaar geleden publiceerde de commissie van de National Academy of Sciences in de USA een dieetvoorschrift om elke dag volkorenproducten te eten, met het doel het kankerrisico bij de Amerikaanse bevolking te verminderen. Ook dicht bij ons vertelde 50 jaar geleden de Nederlandse arts Dr. Moerman het al: „Eet enkel volkorenproducten”.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer