jul 4, 2019 | Alle tips | 0 Reacties

Wat kan ik doen als mijn wagen beschadigd werd in de garage?

Stel je voor: je brengt je auto naar de garage om te laten herstellen of in service te geven, je haalt hem ’s anderendaags weer op en je stelt een beschadiging vast die er tevoren niet was. De garagist liet de wagen ’s nachts op straat staan, weliswaar zonder sleutels. Nu is hij beschadigd door een aanrijding met vluchtmisdrijf. Uiteraard weet de garagist niet wie de dader is, maar hij wijst wel alle verantwoordelijkheid van de hand. Hij beweert dat een dergelijke beschadiging ook voor jouw deur had kunnen plaats vinden en dus dat het probleem maar moet geregeld worden met de verzekering.

Maar wat als je geen omniumverzekering hebt. Moet je dan zelf opdraaien voor de schade? Omdat de garagist in niets tussenbeide wenst te komen aangezien hij beweert dat hij geen enkele fout heeft gemaakt, dat mijn wagen reglementair geparkeerd was en dat hem niets verweten kan worden. Moet je dat zo laten, zijn redenering aanvaarden of moet je hiervoor een procedure starten?

Als je wagen beschadigd wordt terwijl hij in service is bij de garage, wie is dan verantwoordelijk?

Wel, de wet voorziet dat als iemand belast wordt met de zorg voor een zaak of product, hij er ook verantwoordelijk voor is. Hij moet zoals de wet voorschrijft alle zorg van een goede huisvader aan de zaak besteden. Hij moet dus alle voorzorgen nemen opdat uw eigendom niets kan overkomen. Zelfs al zou de wagen binnen in zijn garage gestolen worden bijvoorbeeld, dan nog blijft hij verantwoordelijk, zelfs al liet hij de sleutels niet op het stopcontact zitten.

Hier betreft het wel degelijk een onachtzaamheid, aangezien hij de wagen die aan zijn zorgen was toevertrouwd binnen in zijn garage had kunnen zetten, of op een beschermde parking had kunnen plaatsen. En in het geval er binnen op de parking iets met de wagen zou gebeurd zijn, dan nog was hij aansprakelijk geweest. Natuurlijk had je een omniumverzekering gehad, dan was het probleem eenvoudiger geweest, want dan was het voldoende geweest om naar uw verzekering te stappen en hen de klus te laten klaren. Zij zouden dan ongetwijfeld je garagist bij de zaak betrokken hebben, maar dan was je tenminste buiten schot gebleven en had je die moeilijke stap niet moeten zetten. Maar de garagist kan zich in elk geval niet aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde