jul 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Welk vet is gezond?

Over vetten is al heel wat te doen geweest. Welke zijn gezond en welke niet? In elk geval is de theorie van vroeger op de helling gezet. We hebben namelijk vetten nodig en ze mogen niet uit een gezond menu verwijderd worden.

Als je vet op de pan legt om vlees te bakken, dan weet je dat je vet gebruikt. Je weet ook dat een belangrijk deel van dit vet door het gebakken voedsel wordt opgenomen, wat uiteindelijk in je lichaam terecht komt. Ook van sausen weet je dat ze haast uit puur vet bestaan. Mayonaise is een ander voorbeeld van een vetbom, naast de boter die je op de boterham smeert. Maar er zitten meer verborgen vetten in het voedsel dan de vetten die we uitkiezen om als vet tijdens de bereiding van het voedsel te gebruiken. In heel wat bakkerijen wordt vet aan brood toegevoegd. Koekjes, chocolade, snoepjes, bevatten heel veel verborgen vet en suikers. Meestal worden hiervoor verzadigde vetten, zelfs transvetten gebruikt omdat ze goedkoper zijn. De kunst bestaat er in uit te maken waar verborgen vetten in zitten en vooral ook te weten welke vetten verzadigd zijn.

Vet is nodig, maar er zijn categorieën. Transvet is levensgevaarlijk, olijfolie is gezond.

VERZADIGDE VETTEN zitten voornamelijk in dierlijke producten: vet vlees, fijne vleeswaren ofte charcuterie, worst, reuzel ofte smout, boter, kaas, room, melk, maar ook in een aantal plantaardige producten zoals kokosolie, palmolie, gewone margarines, gebak, koekjes, chocolade en pralines, ijsjes, wafels en pannenkoeken enz…

ONVERZADIGDE VETTEN zitten vooral in olijfolie, noten, arachideolie, avocado, gevogelte, sommige plantaardige reformmargarines, maar hier is altijd opletten de boodschap, je moet ook in de reformwinkel altijd het etiket lezen.

POLY-ONVERZADIGDE VETTEN zitten dan tenslotte vooral in zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, saffloerolie, margarines en minarines voor dieetvoeding (etiket lezen) en natuurlijk ook vis, zelfs vette vis zoals makreel, haring, sardines.

Zoals je ziet hoeft het niet enkel en alleen gebakken spek met eieren te zijn dat ons verzadigd vet aanbrengt, zelfs in een paar plantaardige producten zit verzadigd vet, maar vooral op verborgen plaatsen.

Snoep en gebak beperken is voor velen misschien niet gemakkelijk, maar uiteindelijk voor de meesten de grootste bron van verzadigd vet, zelfs van transvet en dat is het gevaarlijkste van de vetten. Als we verstandig willen omgaan met vetten en onze bloedvaten willen sparen, dan moeten we in de eerste plaats het totale pakket van vetten beperken, terwijl we er vooral op bedacht moeten zijn transvet te vermijden. Gevogelte eten is beter dan vlees en vis is eveneens veruit te verkiezen boven vlees. Vooral vette vis is gezond vanwege de Omega-3-vetzuren, die gunstig zijn voor hart en bloedvaten. Bovendien kan je beter een goede plantaardige olie gebruiken in de plaats van dierlijk vet of een verzadigd vet als broodsmeersel. Maar niet elke plantaardige olie mag je verhitten, anders ontstaat transvet, en dus nog gevaarlijker dan dierlijk vet! Fijne vleeswaren zijn altijd verdacht, vooral ook omdat veel van die fantasieproducten aangemaakt zijn met puur verzadigd vet. Ze kunnen lekker zijn  en heerlijk op smaak gebracht zijn met fijne kruiden, maar uiteindelijk zijn het tijdbommen die misschien ooit ons hart of de bloedvaten zullen opblazen. Met margarines is het dus ook duidelijk oppassen geblazen, aangezien heel wat soorten geharde plantaardige vetten bevatten. Door het harden hebben ze een andere scheikundige structuur gekregen. De onverzadigde structuur werd opgevuld tot er enkel verzadigd vet overblijft waardoor ze in feite nog slechter zijn dan geharde verzadigde vetten. De gouden stelregel ten aanzien van vetten is dan ook zoveel mogelijk de producten gebruiken zoals ze in de natuur voorkomen. Voor oliën is dat uiteraard van eerste koude persing, zonder dat er toevoegsels in zitten, of zonder dat de plant zelf verhit werd. Olie wordt best ook in donkere afgesloten verpakking bewaard. Blik is beter dan een fles, want zelfs al is het glas donker, dan nog gaan heel wat vitale stoffen verloren door het licht en wordt de olie rapper ranzig. Vanaf dat ogenblik is het product schadelijk. Ideaal is zich te richten naar het Mediterrane dieet: veel fruit en groenten, vette vis en als olie: olijfolie van eerste koude persing.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer