aug 12, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ECZEEM: welke stoffen moet je vermijden?

De gezondheid van de huid weerspiegelt onze gehele gezondheid. Vandaar dat het zo belangrijk is om de huid goed te verzorgen.

Zon, vitamine A en vitamine D zijn goed voor de huid. vandaar dat in het mooie seizoen minder huidziekten voorkomen dan in de winter. Teveel zon en te veel van deze vitamines zijn dan weer schadelijk. Van een gezonde dosering hangt dan ook de gezondheid af. Een stralende huid staat ook garant voor een complete gezondheid, want van de huid is heel wat af te lezen. De kwaliteit van de gezondheid kan je voor een belangrijk deel aflezen van de conditie van het grootste orgaan van het lichaam. Een gezonde huid heeft voedsel nodig. Dat kan niet van buitenaf worden aangevoerd. Zuurstof en voedingsmiddelen worden via het bloed tot bij de huid gebracht. Een goede bloedsomloop is dus van essentieel belang ook voor de gezondheid van de huid. Een juiste zuurtegraad zal ook meehelpen bacteriën op afstand te houden. We hebben er dus alle belang bij onze huid goed te verzorgen.

Het komt er op aan de zure beschermmantel van de huid niet te beschadigen of te herstellen. Wees kieskeurig met wat je op de huid smeert.

Mensen met eczeem moeten zich dus eerst afvragen wat er inwendig schort, vooraleer ze naar het laatste noodmiddel grijpen en sterk werkende zalven op de huid aanbrengen. Dit is slechts lapwerk dat niets doet aan de oorzaak.

Huiduitslag merk je uiteraard altijd aan de hoornlaag van de opperhuid. Als er een te sterke verhoorning aanwezig is, vormen zich huidschilfers, de typische eczeemvormen. De oorzaken zijn talloos en daar moet men ook naar op zoek gaan wil men definitieve beterschap verwachten van een probleem dat heel veel patiënten ongelukkig maakt.

Moeilijk is het ook als de huidziekte plots opkomt en dan weer even plots verdwijnt… tenzij men een bepaald ritme of procedure kan ontdekken in de huiduitslag: bijvoorbeeld na het eten van chocolade, of aardbeien, of frieten. Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen eczeem en erytheem. Erytheem is een irritatie die zich voornamelijk kenmerkt door roodheid, zwelling, terwijl bij eczeem de puistjes open barsten en een vocht vrij komt.

Heel wat patiënten zijn geneigd meteen naar de cortisonzalf te grijpen. Ze verdrijven wel het verschijnsel, maar duwen het probleem naar binnen. Niet zelden ziet men dat met een dergelijke behandeling de patiënt astmatische reageert.

Erytheem aan de geslachtsorganen wordt meestal veroorzaakt door waspoeders of wasverzachters waarmee in wasmachines gewassen wordt, terwijl die er onvoldoende worden uit weggespoeld. Ondergoed dubbel laten uitspoelen! Draag ook enkel ondergoed of lingerie in natuurlijke vezels, zodat de huid kan ademen en vocht kan afstaan zonder dat de huid geïrriteerd wordt.

Treedt de huidaandoening vooral aan de handen op, dan moet je nagaan of je niet met agressieve stoffen werkt. Het is bekend in de drukwereld, de verfindustrie, garages  en servicestations.

Maar ook de huisvrouw kan met het probleem geconfronteerd worden als gevolg van een sterke ontvetting van de huid op de handen. Door sterke detergenten waarmee ze de afwas doet wordt het huidvet te fel verwijderd. De huid wordt droog, waardoor schadelijke stoffen makkelijker in de huid kunnen binnendringen. Men kan beter gummihandschoenen dragen om het keukenkarwei op te knappen. Sommigen zijn ook allergisch aan chroom en nikkel en moeten contact met deze stoffen ook vermijden. De huid deppen met appelazijn kan de zure beschermmantel herstellen en de kwaal in vele gevallen snel genezen. Maar voorop staat dat de oorzaken moeten worden vermeden.

Gebruik voor de verzorging van de huid enkel goede producten.

Wil je een tip?

Aloë Vera-crème van Ellen Dee is uitstekend voor het herstel van een gezonde huid.

Kijk voor meer info op: www.ellendee.be Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer