aug 12, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

ECZEEM: welke stoffen moet je vermijden?

De gezondheid van de huid weerspiegelt onze gehele gezondheid. Vandaar dat het zo belangrijk is om de huid goed te verzorgen.

Zon, vitamine A en vitamine D zijn goed voor de huid. vandaar dat in het mooie seizoen minder huidziekten voorkomen dan in de winter. Teveel zon en te veel van deze vitamines zijn dan weer schadelijk. Van een gezonde dosering hangt dan ook de gezondheid af. Een stralende huid staat ook garant voor een complete gezondheid, want van de huid is heel wat af te lezen. De kwaliteit van de gezondheid kan je voor een belangrijk deel aflezen van de conditie van het grootste orgaan van het lichaam. Een gezonde huid heeft voedsel nodig. Dat kan niet van buitenaf worden aangevoerd. Zuurstof en voedingsmiddelen worden via het bloed tot bij de huid gebracht. Een goede bloedsomloop is dus van essentieel belang ook voor de gezondheid van de huid. Een juiste zuurtegraad zal ook meehelpen bacteriën op afstand te houden. We hebben er dus alle belang bij onze huid goed te verzorgen.

Het komt er op aan de zure beschermmantel van de huid niet te beschadigen of te herstellen. Wees kieskeurig met wat je op de huid smeert.

Mensen met eczeem moeten zich dus eerst afvragen wat er inwendig schort, vooraleer ze naar het laatste noodmiddel grijpen en sterk werkende zalven op de huid aanbrengen. Dit is slechts lapwerk dat niets doet aan de oorzaak.

Huiduitslag merk je uiteraard altijd aan de hoornlaag van de opperhuid. Als er een te sterke verhoorning aanwezig is, vormen zich huidschilfers, de typische eczeemvormen. De oorzaken zijn talloos en daar moet men ook naar op zoek gaan wil men definitieve beterschap verwachten van een probleem dat heel veel patiënten ongelukkig maakt.

Moeilijk is het ook als de huidziekte plots opkomt en dan weer even plots verdwijnt… tenzij men een bepaald ritme of procedure kan ontdekken in de huiduitslag: bijvoorbeeld na het eten van chocolade, of aardbeien, of frieten. Er moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen eczeem en erytheem. Erytheem is een irritatie die zich voornamelijk kenmerkt door roodheid, zwelling, terwijl bij eczeem de puistjes open barsten en een vocht vrij komt.

Heel wat patiënten zijn geneigd meteen naar de cortisonzalf te grijpen. Ze verdrijven wel het verschijnsel, maar duwen het probleem naar binnen. Niet zelden ziet men dat met een dergelijke behandeling de patiënt astmatische reageert.

Erytheem aan de geslachtsorganen wordt meestal veroorzaakt door waspoeders of wasverzachters waarmee in wasmachines gewassen wordt, terwijl die er onvoldoende worden uit weggespoeld. Ondergoed dubbel laten uitspoelen! Draag ook enkel ondergoed of lingerie in natuurlijke vezels, zodat de huid kan ademen en vocht kan afstaan zonder dat de huid geïrriteerd wordt.

Treedt de huidaandoening vooral aan de handen op, dan moet je nagaan of je niet met agressieve stoffen werkt. Het is bekend in de drukwereld, de verfindustrie, garages  en servicestations.

Maar ook de huisvrouw kan met het probleem geconfronteerd worden als gevolg van een sterke ontvetting van de huid op de handen. Door sterke detergenten waarmee ze de afwas doet wordt het huidvet te fel verwijderd. De huid wordt droog, waardoor schadelijke stoffen makkelijker in de huid kunnen binnendringen. Men kan beter gummihandschoenen dragen om het keukenkarwei op te knappen. Sommigen zijn ook allergisch aan chroom en nikkel en moeten contact met deze stoffen ook vermijden. De huid deppen met appelazijn kan de zure beschermmantel herstellen en de kwaal in vele gevallen snel genezen. Maar voorop staat dat de oorzaken moeten worden vermeden.

Gebruik voor de verzorging van de huid enkel goede producten.

Wil je een tip?

Aloë Vera-crème van Ellen Dee is uitstekend voor het herstel van een gezonde huid.

Kijk voor meer info op: www.ellendee.be Je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waarom krijgen zoveel mensen een depressie?

Het woord “depressie” alleen al zou je depressief kunnen maken. Het is geen leuke term, niet voor het weerbeeld, niet voor het gemoed en de levenskwaliteit van wie er mee te maken heeft. Bovendien heeft niet enkel invloed om het presteren, het werk en het geluk, maar...

Lees meer