Hoe hou je insecten en fruitvliegjes uit je huis?

Het is zomer en dat weten de insecten ook. Je hoeft maar een appel, een peer of een bananenschil in de keuken achter te laten of het krioelt meteen van de fruitvliegjes. Die ruiken dat uiteraard en daarom moet je een aantal maatregelen nemen om die “aanval der fruitvliegjes” meteen te beantwoorden.

Ga in de tegenaanval en verschalk hen door het fruit altijd in de koelkast te bewaren. Fruitvliegjes houden niet van koelte en kou, dat heb je beslist al gemerkt in de wintertijd, dan verschijnen ze amper. Ze houden als het ware hun winterslaap, maar als het warmer wordt vermenigvuldigen ze zich razendsnel en veroorzaken een invasie op je keuken.

Fruitvliegjes en insecten zijn dol op etensresten. Verwijder dat zo snel mogelijk uit de keuken.

Laat daarom fruitresten of etensresten nooit in een geopende vuilnisemmer, bord of recipiënt achter, maar zet alles in de koelkast. Verwijder ook rottend fruit of zieke kamerplanten, want ook daar zijn insecten dol op.

Wat je wel kan doen: maak het hen zo oncomfortabel mogelijk. Fruitvliegjes verafschuwen de geur van knoflook, lavendel en basilicum. Leg dus een paar knoflookbollen of teentjes in de keuken: ze zullen wegblijven.

Hetzelfde voor muggen: die komen af op warmte en licht. Maar ze leggen hun eitjes in stilstaand water. Verwijder dus emmers met water of plassen uit de buurt van je woning en zeker van je keuken en slaapkamer. Als je een vijvertje hebt, ververs dan af en toe het water en zeker aan de bovenkant. Laat er gedurende een half uurtje vers water op sproeien, dan worden de eitjes van de muggen verdreven.

Muggen houden ook niet van citroenmelisse. Plant dat in de buurt van je slaapkamer of zet een paar bloempotten met citroenmelisse voor het raam of op het terras of balkon: je zal merken dat je minder last krijgt van muggen.

En tenslotte verwijder zo snel mogelijk alle etensresten uit de keuken. Ook dat trekt insecten aan. Zelfs wespen weten dat te waarderen. Hoe sneller iets in de vuilnisbak, weg van de keuken en liefst buiten in de tuin belandt, des te minder last zal je van fruitvliegjes en insecten krijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde