aug 20, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Kinderen en sport: er zijn grote risico’s!

Sport is gezond. We moeten dagelijks bewegen, ter preventie van hart- en vaatziekten, kanker, dementie en diabetes type 2.
Kinderen moeten al vroeg met sport in contact komen en aangeleerd krijgen. Maar, daar moet je ook voorzichtig mee zijn.

Tegenwoordig wordt sport soms beoefend als een drug. Men kan er inderdaad ook in overdrijven. Sportartsen waarschuwen tegen het te vroeg inschakelen van kinderen in competitiesporten. Het kan best zijn dat de marathon lopen voor volwassenen een grote conditie meebrengt, voor kinderen is het dat allerminst. Het is onverantwoord kinderen van elf jaar bijvoorbeeld langdurig aan dergelijke zware inspanningen bloot te stellen.

Kinderen moeten ook aan sport doen, maar met mate, want ze kunnen veel schade aanrichten.

Er is daarover nog altijd medisch onderzoek gaande om precies uit te maken waar het gevaar schuilt. Het is niet moeilijk om begrijpen dat bij een kind van die leeftijd de botgroei nog volop aan de gang is en dat het mogelijk is dat door langdurig overbelasten van de uiteinden van de lange beenderen en de gewrichten, op plaatsen die we groeischijven noemen, schade kan ontstaan door voortdurende druk tijdens het lopen op harde wegen, vooral nog met onaangepast schoeisel.

Bovendien heeft men vastgesteld dat het vermogen van het kind om lichaamswarmte kwijt te spelen die ontstaat door energiek aan sport te doen, slechts op de leeftijd van tien jaar tot ontwikkeling komt. Tijdens hardlopen over lange afstand of het continu en driftig beoefenen van sporten zoals voetbal of tennis, is de kans op oververhitting daardoor niet denkbeeldig. Het is van belang dat met het oog hierop de kleding van sportende kinderen aangepast wordt. Maar het is zoals met alles: matig zijn is belangrijk, zeker als het aankomt op sport beoefenen door kinderen!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde