aug 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mag een zwangere vrouw aan sport doen?

Voor een zwangere vrouw breekt een heerlijke tijd aan: negen maanden uitkijken naar nieuw leven dat ze op de wereld zal brengen. Tegelijk zijn er veel vragen: wat mag ze eten, mag ze alcohol gebruiken, mag ze roken en mag ze aan sport doen.

Over roken en alcohol kunnen we duidelijk zijn: compleet afblijven. Eten? Zo gezond mogelijk!

Maar dagelijks bewegen is ook heel belangrijk. Ze moet wel niet de marathon gaan lopen, maar het is van belang voor de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van het lichaam dat de vrouw dagelijks naar buiten trekt. Elke dag twintig minuten is beter dan eenmaal per week drie uur. Wandelen is de beste beweging of… zwemmen, omdat volgens de wet van Archimedes het lichaam in onbelaste toestand toch aerobe bewegingen maakt. In zwembaden moet je wel uitkijken voor uitglijden en mogelijk infectiegevaar. Zware inspannende sporten zoals tennis, badminton, hardlopen zijn evenwel niet geschikt voor de zwangere vrouw.

Jazeker een zwangere vrouw moet bewegen, maar ze moet wel geen krachtpatserij uithalen.

Er wordt ook beweerd dat elke baby de vrouw een tand kost. Dat is een bakerpraatje. Wel verzorgen veel vrouwen hun tanden niet goed in deze periode. Ze moeten hun tanden poetsen na elke maaltijd. En tegenwoordig heeft het voedsel voldoende calcium om de botten en tanden niet te bedreigen.

Ontspanning is ook erg belangrijk in deze periode. Als de vrouw goed is ingelicht en goed wordt voorbereid, is dit de meest fantastische periode uit haar leven en zal ze zich in schitterende vorm voelen.

Prenatale oefeningen worden door veel kinesisten als cursus aangeboden aan zwangere vrouwen. Ze leren er de buikspieren oefenen, leren er hoe te persen en hoe ze tussen arbeidsfasen door moet ademen. De groepsformule maakt dat het prettig is en bovendien kunnen veel vrouwen ook van elkaar een en ander opsteken in deze bijeenkomsten. Het is ook nuttig dat de toekomstige vader deze cursussen samen met de moeder volgt, zodat hij weet wat er fysiologisch bij zijn vrouw verandert en op welke dingen zal moeten gelet worden tijdens de bevalling. Zijn kennis en koelbloedigheid zullen in deze momenten zeker gewaardeerd worden.

Het is ook goed dat een koffertje met de kraamspullen al van tevoren op een bekende plek klaar staat. Als de weeën dan komen, hoef je dat koffertje maar mee te nemen naar de materniteit en ben je zeker dat je op het allerlaatste moment niets vergeet. Maar… bewegen mag en moet, zolang je maar niet overdrijft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer