aug 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mag een zwangere vrouw aan sport doen?

Voor een zwangere vrouw breekt een heerlijke tijd aan: negen maanden uitkijken naar nieuw leven dat ze op de wereld zal brengen. Tegelijk zijn er veel vragen: wat mag ze eten, mag ze alcohol gebruiken, mag ze roken en mag ze aan sport doen.

Over roken en alcohol kunnen we duidelijk zijn: compleet afblijven. Eten? Zo gezond mogelijk!

Maar dagelijks bewegen is ook heel belangrijk. Ze moet wel niet de marathon gaan lopen, maar het is van belang voor de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van het lichaam dat de vrouw dagelijks naar buiten trekt. Elke dag twintig minuten is beter dan eenmaal per week drie uur. Wandelen is de beste beweging of… zwemmen, omdat volgens de wet van Archimedes het lichaam in onbelaste toestand toch aerobe bewegingen maakt. In zwembaden moet je wel uitkijken voor uitglijden en mogelijk infectiegevaar. Zware inspannende sporten zoals tennis, badminton, hardlopen zijn evenwel niet geschikt voor de zwangere vrouw.

Jazeker een zwangere vrouw moet bewegen, maar ze moet wel geen krachtpatserij uithalen.

Er wordt ook beweerd dat elke baby de vrouw een tand kost. Dat is een bakerpraatje. Wel verzorgen veel vrouwen hun tanden niet goed in deze periode. Ze moeten hun tanden poetsen na elke maaltijd. En tegenwoordig heeft het voedsel voldoende calcium om de botten en tanden niet te bedreigen.

Ontspanning is ook erg belangrijk in deze periode. Als de vrouw goed is ingelicht en goed wordt voorbereid, is dit de meest fantastische periode uit haar leven en zal ze zich in schitterende vorm voelen.

Prenatale oefeningen worden door veel kinesisten als cursus aangeboden aan zwangere vrouwen. Ze leren er de buikspieren oefenen, leren er hoe te persen en hoe ze tussen arbeidsfasen door moet ademen. De groepsformule maakt dat het prettig is en bovendien kunnen veel vrouwen ook van elkaar een en ander opsteken in deze bijeenkomsten. Het is ook nuttig dat de toekomstige vader deze cursussen samen met de moeder volgt, zodat hij weet wat er fysiologisch bij zijn vrouw verandert en op welke dingen zal moeten gelet worden tijdens de bevalling. Zijn kennis en koelbloedigheid zullen in deze momenten zeker gewaardeerd worden.

Het is ook goed dat een koffertje met de kraamspullen al van tevoren op een bekende plek klaar staat. Als de weeën dan komen, hoef je dat koffertje maar mee te nemen naar de materniteit en ben je zeker dat je op het allerlaatste moment niets vergeet. Maar… bewegen mag en moet, zolang je maar niet overdrijft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer