aug 26, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Mag een zwangere vrouw aan sport doen?

Voor een zwangere vrouw breekt een heerlijke tijd aan: negen maanden uitkijken naar nieuw leven dat ze op de wereld zal brengen. Tegelijk zijn er veel vragen: wat mag ze eten, mag ze alcohol gebruiken, mag ze roken en mag ze aan sport doen.

Over roken en alcohol kunnen we duidelijk zijn: compleet afblijven. Eten? Zo gezond mogelijk!

Maar dagelijks bewegen is ook heel belangrijk. Ze moet wel niet de marathon gaan lopen, maar het is van belang voor de bloedsomloop en de zuurstofvoorziening van het lichaam dat de vrouw dagelijks naar buiten trekt. Elke dag twintig minuten is beter dan eenmaal per week drie uur. Wandelen is de beste beweging of… zwemmen, omdat volgens de wet van Archimedes het lichaam in onbelaste toestand toch aerobe bewegingen maakt. In zwembaden moet je wel uitkijken voor uitglijden en mogelijk infectiegevaar. Zware inspannende sporten zoals tennis, badminton, hardlopen zijn evenwel niet geschikt voor de zwangere vrouw.

Jazeker een zwangere vrouw moet bewegen, maar ze moet wel geen krachtpatserij uithalen.

Er wordt ook beweerd dat elke baby de vrouw een tand kost. Dat is een bakerpraatje. Wel verzorgen veel vrouwen hun tanden niet goed in deze periode. Ze moeten hun tanden poetsen na elke maaltijd. En tegenwoordig heeft het voedsel voldoende calcium om de botten en tanden niet te bedreigen.

Ontspanning is ook erg belangrijk in deze periode. Als de vrouw goed is ingelicht en goed wordt voorbereid, is dit de meest fantastische periode uit haar leven en zal ze zich in schitterende vorm voelen.

Prenatale oefeningen worden door veel kinesisten als cursus aangeboden aan zwangere vrouwen. Ze leren er de buikspieren oefenen, leren er hoe te persen en hoe ze tussen arbeidsfasen door moet ademen. De groepsformule maakt dat het prettig is en bovendien kunnen veel vrouwen ook van elkaar een en ander opsteken in deze bijeenkomsten. Het is ook nuttig dat de toekomstige vader deze cursussen samen met de moeder volgt, zodat hij weet wat er fysiologisch bij zijn vrouw verandert en op welke dingen zal moeten gelet worden tijdens de bevalling. Zijn kennis en koelbloedigheid zullen in deze momenten zeker gewaardeerd worden.

Het is ook goed dat een koffertje met de kraamspullen al van tevoren op een bekende plek klaar staat. Als de weeën dan komen, hoef je dat koffertje maar mee te nemen naar de materniteit en ben je zeker dat je op het allerlaatste moment niets vergeet. Maar… bewegen mag en moet, zolang je maar niet overdrijft.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer