aug 19, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

PASSIEBLOEM: een weldaad voor de zenuwen

Een van de mooiste bloemen waar ook een symbolische betekenis aan gegeven wordt, gezien het woord, is de passiebloem. Ze is afkomstig uit warme Amerikaanse streken en Zuid-Afrika, maar is tegenwoordig als sierplant ook bij ons in vele huiskamers te vinden. De officiële benaming is Passiflora officinalis en Passiflora incarnata en dat wijst er dus op dat ze ook een medicinaal gebruik heeft.

Passiebloem of Passiflora wordt in de natuurgeneeskunde vaak gebruikt en maakt deel uit van plantencombinaties die slapeloosheid en stress aanpakken. Passiebloem bestrijdt dan ook hardnekkige slapeloosheid. Ze kalmeert de zenuwen van angstige mensen en van nerveuze mensen en helpt bij nerveuze stoornissen van hart en maag, bij menstruatiepijnen en tegen ongemakken van de menopauze.

Last van spanningen en zenuwachtigheid, of van slapeloosheid? Denk dan aan Passiebloem of Passibell.

De plant is niet enkel erg decoratief, maar heeft ook een belangrijke geneeskundige waarde en dat is misschien wel iets wat niet iedereen weet. Ze komt trouwens voor op de officiële lijst van geneeskrachtige kruiden.

Passiebloem is namelijk een uitstekend kalmerend middel en kan ook dienen om er een doeltreffend slaapmiddel van te maken. Daarvoor moet je 25 g van de verse plant (of 15 g van de gedroogde passiebloem op 1 liter kokend water laten trekken. Daarbij kunnen zowel bladeren als bloemen worden gebruikt. Drink van dit mengsel voor het naar bed gaan een kop en je zal ongestoord dromen.

In elk geval is de passiebloem een prachtig gewas, waarbij vanzelfsprekend de bloemen het voornaamste attractiepunt zijn.

Hoe kan je ze kweken? De Passiflora houdt van zeer voedzame grond en van een warme, zonnige standplaats. De meeste soorten – inbegrepen de Passiflora coerulea – worden ’s winters als kamerplant binnen gehouden terwijl ze ’s zomers wel eens gedurende de beste maanden tegen een zuidermuur buiten mogen staan.

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een kant-en-klaarpreparaat. Een goede tip: Passibell van Fytobell, dat alle kwaliteiten van de passiebloem in een handig flesje aanbiedt. Bovendien is het preparaat nog sterker dankzij de aanwezigheid van hop en valeriaan. Last van de zenuwen en slapeloosheid? Passibell zal je helpen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer