aug 19, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Planten | 0 Reacties

PASSIEBLOEM: een weldaad voor de zenuwen

Een van de mooiste bloemen waar ook een symbolische betekenis aan gegeven wordt, gezien het woord, is de passiebloem. Ze is afkomstig uit warme Amerikaanse streken en Zuid-Afrika, maar is tegenwoordig als sierplant ook bij ons in vele huiskamers te vinden. De officiële benaming is Passiflora officinalis en Passiflora incarnata en dat wijst er dus op dat ze ook een medicinaal gebruik heeft.

Passiebloem of Passiflora wordt in de natuurgeneeskunde vaak gebruikt en maakt deel uit van plantencombinaties die slapeloosheid en stress aanpakken. Passiebloem bestrijdt dan ook hardnekkige slapeloosheid. Ze kalmeert de zenuwen van angstige mensen en van nerveuze mensen en helpt bij nerveuze stoornissen van hart en maag, bij menstruatiepijnen en tegen ongemakken van de menopauze.

Last van spanningen en zenuwachtigheid, of van slapeloosheid? Denk dan aan Passiebloem of Passibell.

De plant is niet enkel erg decoratief, maar heeft ook een belangrijke geneeskundige waarde en dat is misschien wel iets wat niet iedereen weet. Ze komt trouwens voor op de officiële lijst van geneeskrachtige kruiden.

Passiebloem is namelijk een uitstekend kalmerend middel en kan ook dienen om er een doeltreffend slaapmiddel van te maken. Daarvoor moet je 25 g van de verse plant (of 15 g van de gedroogde passiebloem op 1 liter kokend water laten trekken. Daarbij kunnen zowel bladeren als bloemen worden gebruikt. Drink van dit mengsel voor het naar bed gaan een kop en je zal ongestoord dromen.

In elk geval is de passiebloem een prachtig gewas, waarbij vanzelfsprekend de bloemen het voornaamste attractiepunt zijn.

Hoe kan je ze kweken? De Passiflora houdt van zeer voedzame grond en van een warme, zonnige standplaats. De meeste soorten – inbegrepen de Passiflora coerulea – worden ’s winters als kamerplant binnen gehouden terwijl ze ’s zomers wel eens gedurende de beste maanden tegen een zuidermuur buiten mogen staan.

Je kan natuurlijk ook gebruik maken van een kant-en-klaarpreparaat. Een goede tip: Passibell van Fytobell, dat alle kwaliteiten van de passiebloem in een handig flesje aanbiedt. Bovendien is het preparaat nog sterker dankzij de aanwezigheid van hop en valeriaan. Last van de zenuwen en slapeloosheid? Passibell zal je helpen.

Je vindt Passibell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2899-953.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Ajuin: tegen hoest en tegen roest

Ajuin, beter bekend als ui, vooral bij onze noorderburen is niet enkel lekker als smaakmaker in allerlei gerechten, ook in rauwkost, soepen, sausen, fijn gesnipperd en ideaal om te verwerken in de meeste schotels. Bovendien is ajuin oftewel ui een gezonde groente en...

Lees meer