aug 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voedingsvezels verbeteren de stofwisseling, verlagen cholesterol en verkleinen de kans op diabetes

Het aantal diabetespatiënten neemt toe, vooral in de geïndustrialiseerde wereld. Er zijn twee oorzaken: een zittend leven of beroep en een verkeerde leefstijl wat betreft voeding.

De overheid geeft daarom trouwens de raad meer aan sport te doen en vooral meer vezels in de voeding op te nemen: fruit en groenten en af te zien van te veel geraffineerde koolhydraten zoals frisdrank, snoep, gebak, wittebrood, witte pasta’s enz.

Meer groenten, vruchten en volkorenproducten is uitstekend voor de suikerstofwisseling en verkleint de kans op diabetes.

We weten nog niet zo heel veel over de invloed van voeding op het organisme en vooral over de synergie tussen verschillende stoffen. Maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Zo was het opvallend dat als tegelijk met insuline een hoge dosis voedingsvezels in het lichaam kwam (bijvoorbeeld door volkorenbrood), de behoefte aan insuline in de bloedbaan afnam. Daardoor werd ook het bloedglucoseprofiel gunstig beïnvloed.

Ook bij hypercholesterolemie zag men door toename van voedingsvezels afkomstig van groenten en volkorenproducten, het cholesterolgehalte aanzienlijk dalen.

Als iemand een synthetisch cholesterolverlagend middel innam, zoals lovastatine, dan zag men dat de absorptie van dit middel verminderde met de toename van voedingsvezels: in dat geval steeg het cholesterolgehalte. Zo blijkt nog maar eens de intelligentie van de natuur: meer voedingsvezels, of meer voedsel in zijn natuurlijke toestand, zijn beter voor de gezondheid.

Eigenlijk zou iedereen vanaf de jeugd dagelijks vijf porties groenten of vruchten moeten gebruiken. Dat is niet zo moeilijk, maar het moet ingebouwd worden in onze gewoonten. Eet in de plaats van wittebrood, liever volkorenbrood. Geen witte spaghetti, maar volkorenspaghetti. Hetzelfde met pasta’s pizza’s enz. Geen bruin brood, want daar zijn vaak kleurende stoffen aan toegevoegd, maar echt volkorenbrood. En gebruik liever geen frisdrank, maar water, thee of koffie. Je zal er je goed bij voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer