aug 16, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voedingsvezels verbeteren de stofwisseling, verlagen cholesterol en verkleinen de kans op diabetes

Het aantal diabetespatiënten neemt toe, vooral in de geïndustrialiseerde wereld. Er zijn twee oorzaken: een zittend leven of beroep en een verkeerde leefstijl wat betreft voeding.

De overheid geeft daarom trouwens de raad meer aan sport te doen en vooral meer vezels in de voeding op te nemen: fruit en groenten en af te zien van te veel geraffineerde koolhydraten zoals frisdrank, snoep, gebak, wittebrood, witte pasta’s enz.

Meer groenten, vruchten en volkorenproducten is uitstekend voor de suikerstofwisseling en verkleint de kans op diabetes.

We weten nog niet zo heel veel over de invloed van voeding op het organisme en vooral over de synergie tussen verschillende stoffen. Maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Zo was het opvallend dat als tegelijk met insuline een hoge dosis voedingsvezels in het lichaam kwam (bijvoorbeeld door volkorenbrood), de behoefte aan insuline in de bloedbaan afnam. Daardoor werd ook het bloedglucoseprofiel gunstig beïnvloed.

Ook bij hypercholesterolemie zag men door toename van voedingsvezels afkomstig van groenten en volkorenproducten, het cholesterolgehalte aanzienlijk dalen.

Als iemand een synthetisch cholesterolverlagend middel innam, zoals lovastatine, dan zag men dat de absorptie van dit middel verminderde met de toename van voedingsvezels: in dat geval steeg het cholesterolgehalte. Zo blijkt nog maar eens de intelligentie van de natuur: meer voedingsvezels, of meer voedsel in zijn natuurlijke toestand, zijn beter voor de gezondheid.

Eigenlijk zou iedereen vanaf de jeugd dagelijks vijf porties groenten of vruchten moeten gebruiken. Dat is niet zo moeilijk, maar het moet ingebouwd worden in onze gewoonten. Eet in de plaats van wittebrood, liever volkorenbrood. Geen witte spaghetti, maar volkorenspaghetti. Hetzelfde met pasta’s pizza’s enz. Geen bruin brood, want daar zijn vaak kleurende stoffen aan toegevoegd, maar echt volkorenbrood. En gebruik liever geen frisdrank, maar water, thee of koffie. Je zal er je goed bij voelen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vlees verzuurt het organisme

Geen spieren zonder eiwitten. Vandaar dat eiwitten heel belangrijk zijn voor ons organisme en dat er dagelijks in de voeding eiwit ter beschikking moet zijn. Maar teveel eiwit is schadelijk, want eiwitrijke voeding vormt een behoorlijke bedreiging voor onze...

Lees meer