aug 29, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Waarom je langer leeft als je meer fruit eet

Het wordt tegenwoordig in alle toonaarden gezonden: opgepast met wat je eet, want we graven ons graf met onze tanden. We eten te veel junkfood, te veel suiker, te veel zout, te veel kleurstoffen, te veel bewaarmiddelen, te veel bewerkt voedsel. Dat komt doordat onze smaak zozeer werd beïnvloed door de voedingsindustrie, dat we de oorspronkelijke natuurlijke smaken niet meer waarderen. En toch is het dat voedsel wat we nodig hebben: vers, natuurlijk en zuiver voedsel zoals fruit en groenten.

Wie dagelijks vers fruit en verse groenten eet, wordt minder gauw ziek, ja verlengd zelfs zijn leven gevoelig!

Een Duitse studie heeft uitgewezen dat wie dagelijks een glas vers geperst appelsap drinkt driemaal minder kans op een hartinfarct heeft dan iemand die helemaal geen fruit of fruitsap gebruikt. Vers fruitsap welteverstaan en geen industrieel product uit een potje of een flesje. Maar appels zelf hebben natuurlijk dezelfde kwaliteiten, meer zelfs, de vezels zijn niet gebroken en ze zijn dus nog beter voor de gezondheid!

Appels moet je met schil en al eten, dan krijg je meest vitamines en flavonoïden naar binnen en bovendien helpt de pectine de cholesterol te beheersen.

De goede eigenschappen zitten in de vitamines, de vezels, maar ook de pectine die in een glas appelsap zit (= gelijk aan drie appels). Toch blijft het zeker gezond appelen te eten. We wisten het al van het Engelse spreekwoord: „one apple a day keeps the doctor away”… Wetenschappelijk bewijs daarvoor is er nu: appelen bevatten veel vitamines: C en B, de ene voor de versterking van de cel en het immuunsysteem en ook voor de versterking van de slagaderwanden, de andere voor het zenuwstelsel.

Maar appels bevatten ook pectine, – iemand die confituur maakt, weet dat – en die helpt het cholesterolgehalte naar beneden. Net onder de schil zitten ook de meeste bioflavonoïden en dat zijn levensnoodzakelijke antioxidanten. In de schil zit ook fosfor en dat is weer interessant voor de goede werking van de hersenen. Het is dan wel van belang dat je biologisch gekweekte appelen gebruikt, of althans het fruit heel goed wast onder stromend water.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer