aug 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom kan goede tandverzorging hartinfarct voorkomen?

Er kan niet genoeg op gehamerd worden: tanden verzorgen is erg belangrijk. Dat moet van jongs af gebeuren zodat de persoon tot op hoge leeftijd een gaaf en mooi gebit kan bewaren. Daarvoor is een regelmatig bezoek aan de tandarts erg belangrijk om fouten in het gebit op te sporen, om eventuele gaatjes te vullen, om de gezondheid van het tandvlees na te gaan, om goede raad te geven en de evolutie van het gebit bij te houden en bij te sturen.

Want een gezond gebit is erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Als je niet goed kan kauwen, dan is de spijsvertering gestoord, kunnen belangrijke voedende elementen uit het voedsel niet worden opgenomen en verzwakt het organisme en de immuniteit, wat tot ziekte leidt.

Als je gezond wil blijven, moet je beslist je tanden verzorgen en ontsteking aan het tandvlees voorkomen.

Daarom is het van belang de tanden geregeld te poetsen, liefst tweemaal per dag, zeker ’s avonds, maar ook ’s morgens. Op die manier wordt voorkomen dat voedselresten tussen de tanden beginnen te gisten of te rotten, met het gevolg dat bacteriën vrij spel krijgen en de gezondheid van het tandvlees aantasten. Daarom is niet enkel poetsen belangrijk, liefst met een elektrische tandenborstel, omdat dit de poetsbeweging verveelvoudigt, maar ook is flossen erg belangrijk. Dat gebeurt meestal met een draad waarmee je tussen de tanden kan gaan om eventuele voedselresten te verwijderen.

Er is nu evenwel onderzoek gedaan naar de verschillende methodes van flossen en daaruit blijkt dat een waterjet eigenlijk de beste methode is om resterend voedsel tussen de tanden weg te halen. De zogenaamde waterpik versterkt bovendien het tandvlees. En dat is erg belangrijk omdat verzwakt of ontstoken tandvlees een teken is dat er bacteriële infecties zijn. Daardoor kunnen inwendige organen worden bedreigd en kan zelfs hartinfarct worden in de hand gewerkt. Dus: om hartinfarct te voorkomen is het van belang de tanden goed te verzorgen en te flossen, bij voorkeur met een waterjet.

Onderzoek toonde aan dat meer dan 60 percent van de volwassenen nooit flossen, noch met draad, noch met een waterpik. Uit studies blijkt dat de waterflosser of waterpik bijna veertig percent efficiënter is in het verwijderen van voedsel en dus bijdraagt om verrotting en ontstoken tandvlees te voorkomen, dus ook ideaal om je hart gezond te houden.

Ontstoken tandvlees is het laatste wat je kan hebben, want daardoor komen de schadelijke bacteriën in de bloedstroom terecht en kunnen van daaruit het hele lichaam infecteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer

Hartinfarct door lawaai

Stel je even voor dat onze overgrootvaders zouden terugkeren in de maatschappij van vandaag. Ze zouden hun ogen niet geloven, maar vooral ook hun oren niet. Want lawaai is overal aanwezig: op straat, op kantoor, tijdens de ontspanning in de disco, op vakantie, in de...

Lees meer

Vrouwen hebben meer last van galstenen dan mannen

Zowel lente als herfst zijn twee seizoenen waarbij sommige organen wat last kunnen veroorzaken. Lever en gal luisteren meer dan andere organen naar de wisseling van de seizoenen. Het zenuwstelsel mengt er zich trouwens ook in: parasympatisch en sympathisch...

Lees meer