aug 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom kan goede tandverzorging hartinfarct voorkomen?

Er kan niet genoeg op gehamerd worden: tanden verzorgen is erg belangrijk. Dat moet van jongs af gebeuren zodat de persoon tot op hoge leeftijd een gaaf en mooi gebit kan bewaren. Daarvoor is een regelmatig bezoek aan de tandarts erg belangrijk om fouten in het gebit op te sporen, om eventuele gaatjes te vullen, om de gezondheid van het tandvlees na te gaan, om goede raad te geven en de evolutie van het gebit bij te houden en bij te sturen.

Want een gezond gebit is erg belangrijk voor een goede spijsvertering. Als je niet goed kan kauwen, dan is de spijsvertering gestoord, kunnen belangrijke voedende elementen uit het voedsel niet worden opgenomen en verzwakt het organisme en de immuniteit, wat tot ziekte leidt.

Als je gezond wil blijven, moet je beslist je tanden verzorgen en ontsteking aan het tandvlees voorkomen.

Daarom is het van belang de tanden geregeld te poetsen, liefst tweemaal per dag, zeker ’s avonds, maar ook ’s morgens. Op die manier wordt voorkomen dat voedselresten tussen de tanden beginnen te gisten of te rotten, met het gevolg dat bacteriën vrij spel krijgen en de gezondheid van het tandvlees aantasten. Daarom is niet enkel poetsen belangrijk, liefst met een elektrische tandenborstel, omdat dit de poetsbeweging verveelvoudigt, maar ook is flossen erg belangrijk. Dat gebeurt meestal met een draad waarmee je tussen de tanden kan gaan om eventuele voedselresten te verwijderen.

Er is nu evenwel onderzoek gedaan naar de verschillende methodes van flossen en daaruit blijkt dat een waterjet eigenlijk de beste methode is om resterend voedsel tussen de tanden weg te halen. De zogenaamde waterpik versterkt bovendien het tandvlees. En dat is erg belangrijk omdat verzwakt of ontstoken tandvlees een teken is dat er bacteriële infecties zijn. Daardoor kunnen inwendige organen worden bedreigd en kan zelfs hartinfarct worden in de hand gewerkt. Dus: om hartinfarct te voorkomen is het van belang de tanden goed te verzorgen en te flossen, bij voorkeur met een waterjet.

Onderzoek toonde aan dat meer dan 60 percent van de volwassenen nooit flossen, noch met draad, noch met een waterpik. Uit studies blijkt dat de waterflosser of waterpik bijna veertig percent efficiënter is in het verwijderen van voedsel en dus bijdraagt om verrotting en ontstoken tandvlees te voorkomen, dus ook ideaal om je hart gezond te houden.

Ontstoken tandvlees is het laatste wat je kan hebben, want daardoor komen de schadelijke bacteriën in de bloedstroom terecht en kunnen van daaruit het hele lichaam infecteren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer