aug 23, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wisselende temperaturen of kou veroorzaken geen verkoudheid

Het wordt weer hoogzomer met temperaturen tot dertig graden, maar ’s avonds en ’s nachts koelt het al fel af. We dragen dan ook niet altijd de gepaste kleding voor het moment zelf en dus denken we : dat leidt tot verkoudheid. Maar is het wel zo dat kou tot verkoudheid leidt?

Velen denken namelijk dat een verkoudheid of grieperigheid veroorzaakt wordt door de kou. Dat heeft er niets mee te maken. Enkel als de weerstand verzwakt is, of er geen antistoffen in het lichaam aanwezig zijn kan het virus toeslaan. Koude kan wel een verzwakt lichaam nog meer ondermijnen en op die manier de toegang voor het virus vergemakkelijken. Daarom is preventie de beste maatregel.

Niet de kou maakt ziek, wel het lichaam dat zich niet heeft voorbereid.

Als je het koud krijgt, neem dan geen alcohol om je op te warmen, want daardoor verspeel je alleen maar warmte terwijl je het niet opmerkt. Alcohol geeft een vals gevoel van warmte, omdat het de bloedvaten in de huid open zet: er kan meer warmte ontsnappen naar de oppervlakte van het lichaam: en ook het lichaam verlaten. Daardoor wordt men sneller ziek, zonder dat men er erg in heeft. Om het lichaam op te warmen is er niets beter dan een warm bad, dat je stelselmatig warmer kan laten worden: telkens meer heet water toevoegen. Voeg er tijm en kamille-essences aan toe, want deze stoffen worden ook via de huid opgenomen.

Als je weer helemaal gezond bent, kun je het lichaam versterken door wisseldouches: afwisselend koud en warm. Dat geeft het lichaam en de bloedsomloop een zweepslag en ben je virussen en bacteriën te vlug af.

De airco-ruimten en centrale verwarming overal heeft de weerstand geen goed gedaan: we zijn het amper nog gewoon om met snel wisselende temperaturen om te gaan: daardoor hebben we ook geen goede gewoonten meer om ons functioneel te kleden. Kijk naar de feestkleding, vaak is deze nog dunner dan in de zomer. Wie dan geen goede weerstand heeft, wordt ziek. Niet de kou maakt ziek, wel het onvoldoende inspelen om de weersomstandigheden en gebrek aan weerstand.

Daarom meer fruit en groenten om vitamine C, betacaroteen, bioflavonoïden, terpenen en tannine op te slaan die allemaal een antioxidante werking hebben en de schade van de stofwisseling en onze leefomstandigheden kunnen herstellen.

Op die manier kan de wisselende temperatuur in de plaats van een ziekmaker, een lichaamsversterkend effect hebben.

En natuurlijk is het niet onverstandig om nu al de weerstand een boost te geven, zodat je voldoende gewapend bent tegen de volgende herfst en winter. De “r” komt weldra in de naam van de maand en dus tijd om Echinacea te nemen.

Een goede tip: gebruik Echinabell van Fytobell, dan ben je gewapend voor herfst en winter en wisselende temperaturen van de volgende dagen en weken.Echinabell van Fytobell vind je in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2898-963. Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer