sep 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je beroerte voorkomen?

Heel veel mensen worden tegenwoordig het slachtoffer van een beroerte. Dat is een vasculaire stoornis oftewel een probleem veroorzaakt door een ziekte van de bloedvaten in de hersenen. Je zou het een herseninfarct of een hersenbloeding kunnen noemen.

De levenswijze heeft er beslist mee te maken, want het aantal slachtoffers neemt van jaar tot jaar toe.

Wat moet je doen om zo’n hersentoeval of beroerte te voorkomen?

Om beroerte te voorkomen: minder fastfood, meer vis en visoliesupplementen, niet roken en niet drinken en meer bewegen.

Hoe ouder je wordt of bent, des te vatbaarder ben je voor een probleem met de bloedsomloop in de hersenen. Ook de familiale voorgeschiedenis of vatbaarheid telt mee. Als je ouders daar ook al last van hadden, dan moet je dubbel voorzichtig zijn.

Je kunt de jaren niet terugdraaien of je familiegeschiedenis veranderen, maar er zijn veel andere risicofactoren voor een beroerte die je kunt controleren, mits je je ervan bewust bent. “Kennis is macht,” zegt Dr Natalia Rost, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School en adjunct-directeur van de Acute Stroke Service in het Massachusetts General Hospital.

Er zijn verschillende maatregelen om je risico in te perken om een beroerte te voorkomen. Maar een heel belangrijke maatregel is hoge bloeddruk vermijden.

Een hoge bloeddruk is een enorme risicofactor, een verdubbeling of zelfs een verviervoudiging van het risico op een beroerte als het niet onder controle is. Het monitoren van de bloeddruk en het behandelen ervan, is waarschijnlijk het grootste verschil dat mensen kunnen maken voor hun vasculaire gezondheid. Ideaal is als je bloeddruk lager is dan 13/8.

Hoe doe je dat?

– Verminder het zout in uw dieet tot niet meer dan 1,5 gr per dag (ongeveer een halve theelepel).

– Vermijd fastfood zoals hamburgers, kaas en ijs.

– Eet 4 tot 5 kopjes fruit en groenten per dag, een portie vis twee tot drie keer per week, en een aantal dagelijkse porties van volle granen en magere zuivel. Neem een visoliesupplement, bijvoorbeeld Nutribell  visoliecapsules. (zie www.nutribell.be)

– Beweeg meer: ten minste 30 minuten per dag, en meer, indien mogelijk.

– Stop absoluut met roken, als je rookt.

Als je het moeilijk hebt gebruik dan Xantipex van Fytobell, een natuurlijk middel om te stoppen, dat is veiliger dan de e-sigaret.

Verder moet je obesitas vermijden, meer bewegen, geen alcohol gebruiken, helemaal geen alcohol want zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk, vermijd of behandel diabetes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer