sep 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je beroerte voorkomen?

Heel veel mensen worden tegenwoordig het slachtoffer van een beroerte. Dat is een vasculaire stoornis oftewel een probleem veroorzaakt door een ziekte van de bloedvaten in de hersenen. Je zou het een herseninfarct of een hersenbloeding kunnen noemen.

De levenswijze heeft er beslist mee te maken, want het aantal slachtoffers neemt van jaar tot jaar toe.

Wat moet je doen om zo’n hersentoeval of beroerte te voorkomen?

Om beroerte te voorkomen: minder fastfood, meer vis en visoliesupplementen, niet roken en niet drinken en meer bewegen.

Hoe ouder je wordt of bent, des te vatbaarder ben je voor een probleem met de bloedsomloop in de hersenen. Ook de familiale voorgeschiedenis of vatbaarheid telt mee. Als je ouders daar ook al last van hadden, dan moet je dubbel voorzichtig zijn.

Je kunt de jaren niet terugdraaien of je familiegeschiedenis veranderen, maar er zijn veel andere risicofactoren voor een beroerte die je kunt controleren, mits je je ervan bewust bent. “Kennis is macht,” zegt Dr Natalia Rost, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School en adjunct-directeur van de Acute Stroke Service in het Massachusetts General Hospital.

Er zijn verschillende maatregelen om je risico in te perken om een beroerte te voorkomen. Maar een heel belangrijke maatregel is hoge bloeddruk vermijden.

Een hoge bloeddruk is een enorme risicofactor, een verdubbeling of zelfs een verviervoudiging van het risico op een beroerte als het niet onder controle is. Het monitoren van de bloeddruk en het behandelen ervan, is waarschijnlijk het grootste verschil dat mensen kunnen maken voor hun vasculaire gezondheid. Ideaal is als je bloeddruk lager is dan 13/8.

Hoe doe je dat?

– Verminder het zout in uw dieet tot niet meer dan 1,5 gr per dag (ongeveer een halve theelepel).

– Vermijd fastfood zoals hamburgers, kaas en ijs.

– Eet 4 tot 5 kopjes fruit en groenten per dag, een portie vis twee tot drie keer per week, en een aantal dagelijkse porties van volle granen en magere zuivel. Neem een visoliesupplement, bijvoorbeeld Nutribell  visoliecapsules. (zie www.nutribell.be)

– Beweeg meer: ten minste 30 minuten per dag, en meer, indien mogelijk.

– Stop absoluut met roken, als je rookt.

Als je het moeilijk hebt gebruik dan Xantipex van Fytobell, een natuurlijk middel om te stoppen, dat is veiliger dan de e-sigaret.

Verder moet je obesitas vermijden, meer bewegen, geen alcohol gebruiken, helemaal geen alcohol want zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk, vermijd of behandel diabetes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer