sep 5, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Hoe kan je beroerte voorkomen?

Heel veel mensen worden tegenwoordig het slachtoffer van een beroerte. Dat is een vasculaire stoornis oftewel een probleem veroorzaakt door een ziekte van de bloedvaten in de hersenen. Je zou het een herseninfarct of een hersenbloeding kunnen noemen.

De levenswijze heeft er beslist mee te maken, want het aantal slachtoffers neemt van jaar tot jaar toe.

Wat moet je doen om zo’n hersentoeval of beroerte te voorkomen?

Om beroerte te voorkomen: minder fastfood, meer vis en visoliesupplementen, niet roken en niet drinken en meer bewegen.

Hoe ouder je wordt of bent, des te vatbaarder ben je voor een probleem met de bloedsomloop in de hersenen. Ook de familiale voorgeschiedenis of vatbaarheid telt mee. Als je ouders daar ook al last van hadden, dan moet je dubbel voorzichtig zijn.

Je kunt de jaren niet terugdraaien of je familiegeschiedenis veranderen, maar er zijn veel andere risicofactoren voor een beroerte die je kunt controleren, mits je je ervan bewust bent. “Kennis is macht,” zegt Dr Natalia Rost, universitair hoofddocent neurologie aan de Harvard Medical School en adjunct-directeur van de Acute Stroke Service in het Massachusetts General Hospital.

Er zijn verschillende maatregelen om je risico in te perken om een beroerte te voorkomen. Maar een heel belangrijke maatregel is hoge bloeddruk vermijden.

Een hoge bloeddruk is een enorme risicofactor, een verdubbeling of zelfs een verviervoudiging van het risico op een beroerte als het niet onder controle is. Het monitoren van de bloeddruk en het behandelen ervan, is waarschijnlijk het grootste verschil dat mensen kunnen maken voor hun vasculaire gezondheid. Ideaal is als je bloeddruk lager is dan 13/8.

Hoe doe je dat?

– Verminder het zout in uw dieet tot niet meer dan 1,5 gr per dag (ongeveer een halve theelepel).

– Vermijd fastfood zoals hamburgers, kaas en ijs.

– Eet 4 tot 5 kopjes fruit en groenten per dag, een portie vis twee tot drie keer per week, en een aantal dagelijkse porties van volle granen en magere zuivel. Neem een visoliesupplement, bijvoorbeeld Nutribell  visoliecapsules. (zie www.nutribell.be)

– Beweeg meer: ten minste 30 minuten per dag, en meer, indien mogelijk.

– Stop absoluut met roken, als je rookt.

Als je het moeilijk hebt gebruik dan Xantipex van Fytobell, een natuurlijk middel om te stoppen, dat is veiliger dan de e-sigaret.

Verder moet je obesitas vermijden, meer bewegen, geen alcohol gebruiken, helemaal geen alcohol want zelfs kleine hoeveelheden zijn schadelijk, vermijd of behandel diabetes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer

Beweging en nuttig werk helpt depressieve patiënt

De problemen stapelen zich op. Niet te verwonderen dat veel mensen depressief worden. Niet iedereen heeft dezelfde spankracht en kan er voluit tegenop. Daar kun je wel wat aan doen. Veel mensen voelen zich depressief. Zinvol werk, beweging en Hyperibell kunnen daar...

Lees meer