sep 23, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Hoe krijg je behandeld katoen weer soepel?

Niets is heerlijker en gezonder om dragen dan katoen. Een katoenen overhemd of een katoenen bloesje is zoveel leuker op de huid dan een synthetische versie. Bovendien is het ook veel mooier en blijft het langer zijn vorm en kleur of dessin bewaren.

Sommigen verkiezen desondanks een synthetisch kledingstuk omdat er minder werk aan is voor de was en de strijk. Synthetische kleding verliest gemakkelijker zijn pasvorm en kleur en zit lang niet zo lekker op de huid. Bovendien is katoen heerlijk als het warm is, maar tegelijk ook prettig als het kouder wordt. Het verzorgt beter de lichaamstemperatuur. Katoen slorpt trouwens ook makkelijker het zweet op.

Katoen is een prettige stof om dragen, het is natuurlijk, ademt en zorgt voor een optimale “klimaatregeling” van het lichaam. Dat gebeurt minder of niet als er aan het katoen ook synthetische stoffen werden toegevoegd bijvoorbeeld om niet te moeten strijken. Toch kan je die met een eenvoudig trucje verwijderen!

Sommigen zijn van oordeel dat katoen lang niet altijd prettig is om dragen. Zo ervaren veel mensen dat nachtkleding uit katoen toch nog altijd doet zweten en het vocht niet opneemt. De oorzaak is dat de stof behandeld werd. Sommige katoenen overhemden of bloesjes hoeven niet gestreken te worden en dat is niet normaal. De stof werd dan behandeld met een synthetische kreukhersteller, een stof die voorkomt dat er ongewenste plooien in het kledingstuk komen, waardoor het niet of minder moet gestreken worden. Het heeft natuurlijk ook nadelen voor de huid: het zweet wordt niet geabsorbeerd, de klimaatregeling van het lichaam is daardoor niet optimaal en wat je ook doet, het verdwijnt niet met de was.

Dat is nochtans heel eenvoudig. Je kan er om te beginnen bij de aanschaf voortaan op letten dat het katoen ook echt katoen is en niet behandeld werd, dat er geen harsen in verwerkt zijn en dat de stof bij voorkeur zo onbehandeld mogelijk is, het kledingstuk liefst uit bio katoen bestaat.

Zijn er toch producten in verwerkt dan krijg je die er met een eenvoudig natuurlijk middeltje weer uit: laat het kledingstuk wat weken in azijn vooraleer je het wast. Ook een mogelijkheid: bij het laatste spoelwater voeg je een halve liter azijn toe en laat het goed inwerken. Nadien uitspoelen en drogen, bij voorkeur in openlucht. Op die manier is de azijnlucht verdwenen, maar ook de synthetische ontkreukers en harsen die mogelijks in het katoen verwerkt zijn.

Je zal weer met plezier je katoenen nachtkleding, of bloesjes en overhemden dragen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer