sep 30, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Om langer te leven: lichaamsconditie belangrijker dan gewicht

Het is bekend dat in statistieken gemakkelijk geschermd wordt met cijfers over gezonde dikkertjes. Hieruit moet blijken dat dikke mensen statistisch gezien langer leven dan magere.

Aan de universiteit van Houston werden ongeveer 22000 mannen onderzocht. Hieruit bleek dat de conditie van het grootste belang was. Wie een goede conditie had, bleek een tweemaal hogere levenskans te hebben dan diegenen die een slechte conditie hadden.

Langer leven kan je door minder te eten en voldoende te bewegen

Magere mannen met een slechte conditie bleken een hogere kans op overlijden te hebben dan de dikkertjes met een slechte conditie. Maar als de studie wat uitgebreid werd, zag men dat magere mannen met een goede conditie een veel lager sterftecijfer lieten zien, dan dikke mensen met een goede conditie. Uiteindelijk bleek zelfs dat fitte magere mannen een driemaal lager sterftecijfer hadden dan niet-fitte magere mannen.

Er is dus magerte en magerte en vetzucht en vetzucht… een gewichtsdaling op zich heeft dus helemaal geen invloed op het cardiovasculaire risico. Ook voor kanker werden geen significante verschillen bemerkt. Wel stelde men vast dat de sterfte door suikerziekte met bijna de helft naar beneden ging als men sterk vermagerde. Integendeel merkte men zelfs dat vrouwen die een drastische vermageringskuur volgden een sterk verhoogde kans op overlijden door hart- en vaatziekten vertoonden. Mogelijks was dit te wijten aan het feit dat de vetten uiteindelijk in de bloedbaan terecht kwamen en voor een prop of trombus zorgden.

Eigenlijk komt het neer: minder calorieën, maar goede gezonde en evenwichtige voeding met veel vitamines, geen suiker, gezonde vetten en voldoende beweging.

Weinig of veel eten: het lichaam maakt op een bepaald ogenblik toch een balans op en zet zich in evenwicht. Zelfs al blijven mensen zich volproppen, ze gaan nooit 300 kilo wegen, er komt een begrenzing.

Maar dat is ook het geval bij een laag calorisch dieet. Als iemand echt meer eet, dan is de verdikking begrensd, maar als iemand weinig begint te eten kan het heel lang duren vooraleer het vet eraf is. Het basisgewicht wordt bepaald door de energiebalans. Als je daar 20 percent onder blijft dan leef je langst, maar op voorwaarde dat je voldoende vitamines en mineralen naar binnen krijgt. Conclusie: eet gezonde producten en beweeg voldoende… maar dat wisten we al langer!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer