sep 26, 2019 | Alle tips, Dieren, Gezondheid | 0 Reacties

Waarom zijn hondenbezitters gezonder en hebben ze een sterker hart?

Uit een grootschalige studie die gehouden werd in Tsjechië, onder bijna 2000 respondenten, maar verwerkt werd door Dr. Jose Medina-Inojosa van de Mayo Clinic in Rochester, Minnesota, de hoofdauteur van de studie, blijkt dat de bezitters van een hond over het algemeen een betere gezondheid hebben en zeker betere cardiovasculaire vooruitzichten. Met andere woorden, ze hebben minder kans om last te krijgen van hart- en vaatziekten. Dat was al eerder emperisch aangegeven, maar dat wordt nu onderstreept en bewezen door een studie.

Deze hondenbezitters hebben veiliger cholesterolspiegels, een betere vetspiegel in het bloed, betere suikerspiegels en ze hadden ook minder last van obesitas en diabetes.

Uit een grootschalige studie blijkt dat hondenbezitters over het algemeen een betere gezondheid hebben en zeker een betere cardiovasculaire toekomst.

De verklaring ligt voor de hand: hondenbezitters moeten minstens een paar keer per dag met de hond aan de leiband naar buiten om die niet enkel de nodige lucht te geven, maar ook kans te geven aan zijn natuurlijke behoeften te voldoen. De studie onderstreept ook een eerdere verklaring van de American Heart Association die vijf jaar geleden mensen die er maar niet toe kwamen om meer beweging te nemen in de open natuur, om een hond te nemen; dan waren ze wel verplicht om uit hun luie stoel op te staan en naar buiten te trekken en te bewegen.

De studie toonde aan dat bezitters van een hond duidelijk een betere cardiovasculaire gezondheid hadden. Contradictorisch was dat de studie aangaf, dat de eigenaars van een hond meer geneigd waren om te roken, maar doordat ze meer beweging namen werd het risico toch beperkter dan wanneer ze niet zouden bewegen.

Niet enkel het feit dat hondenbezitters meer bewegen, is van invloed op hun gezondheid, want merkwaardig genoeg bleken deze personen ook een beter voedselpatroon te hebben. Dr. Angela Curl van de Miami University in Oxford, Ohio, kwam tot dezelfde conclusie: ze vond dat het zorgen voor de hond – en niet enkel het bezit ervan – ook emotioneel en psychisch het welbevinden van de hondenbezitter bevordert, wat ook van invloed kan zijn op een gezonder hart en een betere bloedsomloop: met andere woorden, de stress wordt afgebouwd.

In feite wordt er niet voor gepleit dat iedereen een hond in huis moet halen, maar eigenlijk is dit onrechtstreeks een pleidooi voor een gezondere levenswijze… maar als de hond daartoe kan inspireren is dat mooi meegenomen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde