sep 23, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Wanneer moet je je zorgen maken als er iets verandert in je lichaam: bloedingen of knobbeltjes?

Over menstruatie en allerlei bloedingen bestaan nogal wat bakerpraatjes, maar ook over wijzigingen op de huid of het ontlastingspatroon. Vooral jonge meisjes en vrouwen laten zich “inlichten” door leeftijdgenoten die vaak weinig wetenschappelijke grond hebben. Wel juist is dat een geregeld patroon van de maandstonden het best, het meest normaal en dus het gezondst is, maar afwijkingen hoeven niet meteen op een ernstig probleem te wijzen. Dat is ook zo bij ontlasting en bij huidvlekken of knobbels.

Wel juist is dat vaak voorkomende tussenbloedingen die optreden tussen twee opeenvolgende menstruaties kunnen duiden op een hormonaal onevenwicht, een miskraam, vleesbomen, een baarmoederpoliep of op een verkeerd geplaatst spiraaltje. Ook kanker is een eventuele mogelijkheid. Daarom moet het advies van de arts worden ingeroepen. Bloedverlies uit de anus kan wijzen op de aanwezigheid van aambeien, op een aarsfistel of een aarskloof. In het ergste geval kan hier sprake zijn van darmkanker. De tussenkomst van de dokter is hier dus zeker gewenst. Bloed braken in combinatie met het uitscheiding van roetzwarte fecaliën kunnen wijzen op de aanwezigheid van een zweer van het maagdarmkanaal. Bloed in de urine kan duiden op nieuwvorming in de blaas. Ook bij het ophoesten van helderrood bloed, moet de hulp van de dokter worden ingeroepen.

Plotse wijzigingen in een normaal patroon zijn meestal goedaardig of van voorbijgaande aard. Maar waar moet je dan toch op letten bij bloedingen of knobbeltjes?

Iedereen heeft wel eens last van diarree of constipatie. Maar bij oudere mensen kunnen plotse wijzingen in de ontlastingsgewoonten wijzen op een gezwel in de endel- of karteldarm. Als een oudere persoon langer dan een week last heeft van verstopping of lijdt aan afwisselende aanvallen van constipatie en diarree, moet die zich laten onderzoeken. De meeste darmgezwellen zijn ongevaarlijk maar alleen de arts kan uitmaken of dat al dan niet het geval is.

Plots gewichtsverlies kan wijzen op een overactieve schildklier, van chronische depressie, acute angstaanvallen, magerzucht, diabetes, voedselallergie en zelfs op een nierziekte of kanker. Hoe sneller je hier de dokter bijhaalt, des te sneller kan hij zijn diagnose stellen en met een adequate behandeling van start gaan.

Ook ongewone knobbeltjes moeten bekeken worden door een arts. De meeste vreemde knobbeltjes zijn goedaardig. Toch moet elk ongewoon builtje door een dokter worden onderzocht. Ook regelmatig zelfonderzoek is ten zeerste aan te bevelen: vrouwen doen er goed hun borsten één keer per maand grondig op de aanwezigheid van rare knobbeltjes, rimpels of kuiltjes te controleren. Mannen moeten hun teelballen regelmatig op ongewone zwellingen onderzoeken.  Bij die controlebeurten moeten ook de nek, de oksels en de liesstreek worden onderzocht op eventuele kliervergrotingen die vaak het gevolg van een ontsteking zijn maar in sommige gevallen kunnen duiden op een kwaadaardig gezwel.

Ook veranderende moedervlekken kunnen wijzen op een probleem. Bij personen die zich onbeschermd aan teveel zonlicht hebben blootgesteld, kunnen kwaadaardige melanomen ontstaan. Als een moedervlek plots van uitzicht begint te veranderen, is uitkijken de boodschap. Wees op je hoede als de vlek groter wordt, rood of blauwig-zwart wordt, een gekartelde rand ontwikkelt en er gevlekt of gemarmerd gaat uitzien. Toon de vlek in elk geval aan je dokter want met kwaadaardige melanomen kan je niet voorzichtig genoeg omspringen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer