sep 20, 2019 | Alle tips, Huishoudcoach | 0 Reacties

Zwart geworden zilverwerk in een paar seconden weer schoon

Wil je feestelijk dineren, vrienden uitnodigen en indruk maken of gewoon jezelf verwennen, dan haal je je mooie zilveren bestek uit de lade en versier je daarmee de tafel alvorens te genieten van een heerlijke maaltijd. Die heerlijke maaltijd of het vooruitzicht ervan, kan wel eens duchtig onder druk komen als je ziet hoe het zilverwerk uit de doos tevoorschijn komt: zwart met vlekken en niet om aan te zien.

Daar gaat dan je mooie avonddinertje. Geen paniek hoor, want zelfs het meest zwart “geblakerde” zilverwerk krijg je in een paar seconden schoon.

Zilverwerk dat zwart geworden is, kan je dankzij onze tip in een paar seconden weer als nieuw tevoorschijn toveren.

Natuurlijk bestaan er speciale zilverpasta’s, maar die heb je niet meteen bij de hand. Bovendien zijn ze ook weer niet gratis en dus kan je maar beter dankzij onze tip het zilverwerk schoonmaken en voor weinig geld. Bovendien is de klus in een oogwenk geklaard.
Wat heb je nodig? Gewoon wat warm water, een vel aluminiumpapier (wie heeft dat niet in huis?) en wat natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder oftewel soda, ofwel waterverzachter en zout.

Wat moet je doen?
Laat in de gootsteen een paar centimeter heet water lopen en staan. Los 1 eetlepel natriumbicarbonaat of waswaterontharder en 1 eetlepel zout op in het water. Leg een vel aluminiumfolie op de bodem van de gootsteen en leg daarna het aangetaste of zwart geworden zilver op de folie. Het zilver dat zowel in contact ligt met de aluminiumfolie en tegelijk ook door het water bedekt is, moet binnen de tien tot twintig seconden helemaal schoon zijn, ja de zwarte vlekken zijn compleet verdwenen!

Misschien heb je het zilverwerk lange tijd niet gebruikt en zijn de zwarte vlekken intens? Dan nog krijg je ze meteen schoon door deze truc toe te passen en na een halve minuut in het water en contact met de folie, ze schoon te wrijven met een microvezeldoek nadat je ze uit het water hebt gehaald.

Nog een trucje: het kookwater van aardappelen kan je overhouden in de plaats van weg te gieten in de gootsteen. Leg daarin je zilveren bestek en je zal gauw het verschil merken: weer brandschoon!

Je kan deze tip ook toepassen voor gouden voorwerpen, armbanden of sieraden, die dan meteen weer hun oorspronkelijke glans en schoonheid zullen verkrijgen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer