okt 22, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Ingegroeide teennagels? Grijp meteen in !

Je hebt eigenlijk maar twee steunpunten waarop je voor de rest van je leven moet “steunen”, dat zijn de voeten. Het spreekt vanzelf dat je die goed moet verzorgen. Controleer daarom regelmatig de voeten op schimmels, wat zich vooral tussen de laatste en de voorlaatste teen manifesteert. Dit probleem kan ook al bij jonge kinderen optreden, vooral als ze regelmatig gaan zwemmen, aan sport doen of naar de gymzaal trekken. Schimmels zijn zeer besmettelijk en worden vooral ook in doucheruimtes achtergelaten en bij anderen overgebracht.

Maar er is meer: kwetsuren aan de voeten zie je natuurlijk wel, maar je voelt ze niet altijd, vooral niet als je diabetespatiënt bent. Daarom moet je als diabetieker dagelijks de voeten en de onderbenen controleren op beschadiging of verwonding. Die moeten dan ook meteen verzorgd worden.

Ook ingegroeide teennagels kunnen voor behoorlijk wat last zorgen, zowel bij diabetespatiënten als bij mensen die daar geen last van hebben. Maar diabetespatiënten moeten dubbel voorzichtig zijn. Ingegroeide teennagels zijn niet alleen pijnlijk, ze kunnen ook voor verwondingen en dus ook voor besmettingen zorgen.

Ingegroeide teennagels zijn niet enkel vervelend en oncomfortabel, ze kunnen ook gevaarlijk worden en ontstekingen veroorzaken, vooral bij diabetespatiënten. Daar moet je alert voor zijn en meteen iets aan doen en.. dat kan gemakkelijk!

Wat moet je doen?

Je kan natuurlijk naar een voetverzorger gaan, de zogenaamde pedicure, maar eigenlijk kan je jezelf ook gemakkelijk behelpen. Maak een warm voetbad in een halve emmer water van minstens 39 graden, doe er een vijftal soeplepels natriumbicarbonaat oftewel bakpoeder in en laat daar de voeten een tiental minuutjes in weken. Dan zijn de nagels soepel en kan je ze met een pincet losmaken van de huid en omhoog duwen. Neem nu een klein propje watten of een dun doekje gaaskatoen en prop dit met behulp van het pincet onder de nagel, zodat die geen contact meer maakt met de huid. Zorg er wel voor dat je steriel gaas of steriele watten gebruikt en koop dit daarom bij voorkeur in de apotheek. Herhaal deze bewerking elke dag, bij voorkeur ’s morgens na het bad of de douche. Als je dit een drietal weken tot een maand elke dag herhaalt, zal de nagel niet meer de neiging vertonen om naar beneden in de huid in te groeien, maar recht vooruit kiezen.

Let er wel op dat je de huid niet verwondt en mocht dit zo zijn, gebruik meteen een ontsmettingsmiddel en een ontsmettende zalf.

Nog een tip: tegen huidschimmel tussen de tenen helpt appelazijn. Als je dit dagelijks toepast is het probleem op korte tijd verdwenen. Uiteraard is het van belang altijd de huid tussen de tenen goed droog te wrijven na de douche of het bad, want schimmels houden van donkere, vochtige en warme ruimtes.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder hartproblemen met meer vis

Het valt niet meer te ontkennen: junkfood kan je gezondheid ernstige schade toebrengen. Wie daar de voorkeur aan geeft en het geregeld gebruikt, zal eerder ziek kunnen worden en zijn leven ook serieus bekorten. Het is als het ware een abonnement op problemen. Daarin...

Lees meer

Is joggen wel gezond?

Je ziet ze elke dag langs de weg lopen: mannen met een hoogrood gezicht, bijna apathisch voor zich uitkijkend, de diep leegte in, want hun inspanning maakt hen bijna tot een robot: de jogger. Vaak gaan sommige mannen er tot op zeer hoge leeftijd mee door en dat is van...

Lees meer

Hoe vetter de vis, hoe gezonder

Het is beter gesteld met de kwaliteit van het water van onze rivieren en meren en dat is maar goed ook. Want er zijn heel wat mensen die van lijnvissen hun hobby hebben gemaakt en dus genieten van de “vangst van hun leven”. Hoe vetter de vis, des te meer Omega-3...

Lees meer