okt 15, 2019 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Is het normaal dat je hond gras eet?

Een hond die gras eet is in elk geval een apart verschijnsel, want een hond is geen graseter. Maar het wijst wel op een paar dingen, die soms onschuldig, soms ook een ernstiger teken zijn.

Als de hond dat maar af en toe doet, is dat geen verontrustend teken. Het kan zijn uit verveling, het kan zijn dat er een kleinigheid hapert aan de spijsvertering en dat hij door middel van het nemen van vezels, die weer in orde wil brengen. Het instinct, weet je wel.

Maar als een hond regelmatig gras eet, of meer naar groenten grijpt, betekent zulks dat er belangrijke tekorten zijn in het dieet. In dat geval is het wellicht nuttig om toch een afspraak te maken met de dierenarts en de stoelgang of het bloed te laten controleren, het kan namelijk gaan om een mineralentekort, of een verstoring van het microbioom.

Een hond die gras eet is een vreemd gezicht. Het is per slot van rekening geen geit of schaap. Maar het kan wel wijzen op een onderliggend probleem: soms is het verveling, soms is het een verstoord microbioom.

Het is wel belangrijk een beschrijving te geven van het probleem. Eet de hond grote hoeveelheden gras, of knabbelt hij zo maar wat? Het ene kan inderdaad uit verveling zijn, om zich te amuseren, het andere kan wijzen op een gezondheidsprobleem. Gras bevat prebiotische vezels en dat kan van belang zijn als er tekorten in de voeding van het dier zijn.

Bij gastro-intestinale problemen weet de hond instinctmatig waar hij kan vinden wat er tekort is. Evenzo voor mineralen en vitamines. Als het dieet te eenzijdig is, dan zal de hond door middel van het eten van gras, de peristaltiek in beweging brengen zodat er een spontane darmlediging kan plaats vinden, want honden kunnen evenals mensen te lijden hebben van hardlijvigheid oftewel verstopping. Zorg er daarom ook voor dat de hond voldoende en regelmatig te drinken heeft.

Soms doen ze dat ook om darmparasieten te elimineren. Dat gebeurt ook zo bij gedomesticeerde aapjes. Soms verschilt het van het ene ras tot het andere en zit het in de erfelijke eigenschappen.

Gras is uiteraard rijk van fytonutriënten zoals kalium en chlorofyl. Het levert spijsverteringsenzymen die belangrijk kunnen zijn.

Dus eigenlijk is het eten van gras op zich geen punt, maar wel als het een symptoom is van een onderliggend probleem. Als de hond na het eten van gras bijvoorbeeld moet braken en als dat regelmatig gebeurt, dan is het hoogtijd om een afspraak te maken met de dierenarts. Maar misschien is het goed onder het normale voedsel dat de hond krijgt, ook wat groenten te mengen, zodat er op tijd vitamines en mineralen toegediend worden. Blijft het beestje gras eten ondanks je inspanningen, ga dan zeker op consultatie bij de dierenarts. Maar meestal is er niets om zich zorgen over te maken.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer