okt 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Je kan veel besparen als je deze gezonde delen van groenten niet meer weggooit

Natuurlijk gaat er niets boven vers voedsel: het is lekkerder, het is gezonder, het is goedkoper. Waarom zou je kant-en-klaar schoteltjes blijven kopen als je alle ingrediënten vers kan kopen, ze bovendien veel meer voedingsstoffen bevatten, minder bewaarmiddelen, minder kleurstoffen, minder smaakversterkers en het bovendien ook nog goedkoper is.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden zoals je die tegenwoordig in de supermarkt kan kopen, te veel rommel bevatten: te veel suiker ook, te veel kunstmatige aroma’s, te veel kleurstoffen, waardoor ze meer beantwoorden aan de smaakpapillen dan aan de eisen van de gezondheid.

Je kan veel geld besparen en veel meer vitamines aan je recepten toevoegen door bepaalde dingen niet meer weg te gooien, maar te gebruiken: bladeren van kool, rode biet, kernen van broccoli, bloemkool enz.

Waarom zijn er zoveel allergieën, zoveel depressies, zoveel diabetes, zoveel obesitas, zoveel hart- en vaatziekten en kanker? Zoek het in de eerste plaats bij onze levenswijze en die wordt in belangrijke mate bepaald door wat we eten. Uiteraard moet je ook bewegen, niet roken en geen alcohol gebruiken, maar onze moderne voeding heeft een absoluut gebrek aan essentiële voedende bestanddelen.

Je zou denken: maar met vers voedsel heb je nooit gedaan?

Niets is minder waar. Bovendien gooien we de helft van de voedende bestanddelen weg, waardoor het op slag minder duur, maar ook veel voedzamer zal worden als je ze toch gebruikt.

Denk maar aan het loof (de bladeren) van rode biet. Ook bladeren van kool, gooi ze niet weg. Ook de harde kernen van broccoli, waarom zou je die stompen in de vuilnisbak of op de composthoop gooien, je kan ze beslist gebruiken in soepen,. Doe ze eventueel in de blender, maal ze fijn en het is een ideaal ingrediënt voor je soepen of sausen.

Wat je ook kan doen: de harde kernen of stengels van broccoli fijn hakken in de keukenmachine en ze dan invriezen voor later. Die passen ideaal in een kaassoepje. Je kan ze ook roerbakken of gebruiken in een stoofpotje.

Als je zelf een kant-en-klaar sausje wil maken: fijngehakte selderij, fijngehakte broccoli-kernen, bladeren van rode biet: alles fijn hakken in de keukenblender, een beetje boter erover, wat kaas raspen en in de diepvriezer. Als je dan plots bezoek krijgt of geen tijd hebt, dan heb je meteen een kant-en-klaar recept: even opwarmen en je kan aan tafel. Boordevol vitamines en lekkere authentieke smaken. Waarom zou je de ingrediënten nog weggooien?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer