okt 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Je kan veel besparen als je deze gezonde delen van groenten niet meer weggooit

Natuurlijk gaat er niets boven vers voedsel: het is lekkerder, het is gezonder, het is goedkoper. Waarom zou je kant-en-klaar schoteltjes blijven kopen als je alle ingrediënten vers kan kopen, ze bovendien veel meer voedingsstoffen bevatten, minder bewaarmiddelen, minder kleurstoffen, minder smaakversterkers en het bovendien ook nog goedkoper is.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden zoals je die tegenwoordig in de supermarkt kan kopen, te veel rommel bevatten: te veel suiker ook, te veel kunstmatige aroma’s, te veel kleurstoffen, waardoor ze meer beantwoorden aan de smaakpapillen dan aan de eisen van de gezondheid.

Je kan veel geld besparen en veel meer vitamines aan je recepten toevoegen door bepaalde dingen niet meer weg te gooien, maar te gebruiken: bladeren van kool, rode biet, kernen van broccoli, bloemkool enz.

Waarom zijn er zoveel allergieën, zoveel depressies, zoveel diabetes, zoveel obesitas, zoveel hart- en vaatziekten en kanker? Zoek het in de eerste plaats bij onze levenswijze en die wordt in belangrijke mate bepaald door wat we eten. Uiteraard moet je ook bewegen, niet roken en geen alcohol gebruiken, maar onze moderne voeding heeft een absoluut gebrek aan essentiële voedende bestanddelen.

Je zou denken: maar met vers voedsel heb je nooit gedaan?

Niets is minder waar. Bovendien gooien we de helft van de voedende bestanddelen weg, waardoor het op slag minder duur, maar ook veel voedzamer zal worden als je ze toch gebruikt.

Denk maar aan het loof (de bladeren) van rode biet. Ook bladeren van kool, gooi ze niet weg. Ook de harde kernen van broccoli, waarom zou je die stompen in de vuilnisbak of op de composthoop gooien, je kan ze beslist gebruiken in soepen,. Doe ze eventueel in de blender, maal ze fijn en het is een ideaal ingrediënt voor je soepen of sausen.

Wat je ook kan doen: de harde kernen of stengels van broccoli fijn hakken in de keukenmachine en ze dan invriezen voor later. Die passen ideaal in een kaassoepje. Je kan ze ook roerbakken of gebruiken in een stoofpotje.

Als je zelf een kant-en-klaar sausje wil maken: fijngehakte selderij, fijngehakte broccoli-kernen, bladeren van rode biet: alles fijn hakken in de keukenblender, een beetje boter erover, wat kaas raspen en in de diepvriezer. Als je dan plots bezoek krijgt of geen tijd hebt, dan heb je meteen een kant-en-klaar recept: even opwarmen en je kan aan tafel. Boordevol vitamines en lekkere authentieke smaken. Waarom zou je de ingrediënten nog weggooien?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer