okt 21, 2019 | Alle tips, Gezondheid, Voeding | 0 Reacties

Je kan veel besparen als je deze gezonde delen van groenten niet meer weggooit

Natuurlijk gaat er niets boven vers voedsel: het is lekkerder, het is gezonder, het is goedkoper. Waarom zou je kant-en-klaar schoteltjes blijven kopen als je alle ingrediënten vers kan kopen, ze bovendien veel meer voedingsstoffen bevatten, minder bewaarmiddelen, minder kleurstoffen, minder smaakversterkers en het bovendien ook nog goedkoper is.

Uit allerlei onderzoek blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden zoals je die tegenwoordig in de supermarkt kan kopen, te veel rommel bevatten: te veel suiker ook, te veel kunstmatige aroma’s, te veel kleurstoffen, waardoor ze meer beantwoorden aan de smaakpapillen dan aan de eisen van de gezondheid.

Je kan veel geld besparen en veel meer vitamines aan je recepten toevoegen door bepaalde dingen niet meer weg te gooien, maar te gebruiken: bladeren van kool, rode biet, kernen van broccoli, bloemkool enz.

Waarom zijn er zoveel allergieën, zoveel depressies, zoveel diabetes, zoveel obesitas, zoveel hart- en vaatziekten en kanker? Zoek het in de eerste plaats bij onze levenswijze en die wordt in belangrijke mate bepaald door wat we eten. Uiteraard moet je ook bewegen, niet roken en geen alcohol gebruiken, maar onze moderne voeding heeft een absoluut gebrek aan essentiële voedende bestanddelen.

Je zou denken: maar met vers voedsel heb je nooit gedaan?

Niets is minder waar. Bovendien gooien we de helft van de voedende bestanddelen weg, waardoor het op slag minder duur, maar ook veel voedzamer zal worden als je ze toch gebruikt.

Denk maar aan het loof (de bladeren) van rode biet. Ook bladeren van kool, gooi ze niet weg. Ook de harde kernen van broccoli, waarom zou je die stompen in de vuilnisbak of op de composthoop gooien, je kan ze beslist gebruiken in soepen,. Doe ze eventueel in de blender, maal ze fijn en het is een ideaal ingrediënt voor je soepen of sausen.

Wat je ook kan doen: de harde kernen of stengels van broccoli fijn hakken in de keukenmachine en ze dan invriezen voor later. Die passen ideaal in een kaassoepje. Je kan ze ook roerbakken of gebruiken in een stoofpotje.

Als je zelf een kant-en-klaar sausje wil maken: fijngehakte selderij, fijngehakte broccoli-kernen, bladeren van rode biet: alles fijn hakken in de keukenblender, een beetje boter erover, wat kaas raspen en in de diepvriezer. Als je dan plots bezoek krijgt of geen tijd hebt, dan heb je meteen een kant-en-klaar recept: even opwarmen en je kan aan tafel. Boordevol vitamines en lekkere authentieke smaken. Waarom zou je de ingrediënten nog weggooien?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Opgepast: ook na de week van de teek!

Stel dat na een telling vastgesteld wordt dat er op één vierkante kilometer honderdduizend mensen wonen. Dat lijkt gigantisch veel en onmogelijk en het zou trouwens leiden tot gevaarlijke toestanden. Want waar veel mensen op een beperkte oppervlakte wonen stijgt het...

Lees meer

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer