okt 14, 2019 | Actueel | 0 Reacties

Levenswijze belangrijker voor hart en bloedvaten dan genen

Franse geleerden hebben twee genen ontdekt die het menselijk lichaam naar alle waarschijnlijkheid voor hartaanvallen behoeden. Naar het schijnt, voorkomen deze genen dat „slechte cholesterol” in de bloedaders wordt afgezet en daar op de duur voor gevaarlijke verkalking van de aders zorgt. Daarmee is het probleem natuurlijk niet opgelost.

Wat de genen of het DNA ook mag zijn, de leefomstandigheden en de voeding spelen nog altijd de hoofdrol in de preventie van hart- en vaatziekten. Fragmentair denken, kan sommigen misschien inspireren om minder gezond te eten en minder te bewegen… het ligt toch aan de genen.

De levenswijze is belangrijker voor de bescherming van hart en bloedvaten dan de genen. Eet meer vis, eet minder suiker en beweeg meer!

Niets is minder waar. Je moet vermijden dat de cholesterol oxideert, want we hebben allemaal cholesterol nodig, voor het zenuwstelsel en voor de functie van de hersenen en zelfs… om de bloedvaten te beschermen. Je moet wel ontstekingen in de bloedvaten voorkomen. Dat doe je door gezond te eten: meer vitamine C, dus meer groenten en vruchten, minder rood vlees, meer vis, weinig of geen suiker (want suiker is een ontstekingstrigger) absoluut niet roken, weinig of geen alcohol en meer bewegen en minder stress. Dat is een heel pakket, maar het loont wel. Een tip: visolie van Nutribell, want de Omega-3 vetzuren beschermen je bloedvaten en je hart!

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Zonnekloppers: bak het niet te bruin!

Alle ellende ten spijt hopen we op een mooie zomer en veel mensen hebben zich daarin voorzien: ze boekten een reis naar het zonnige zuiden. Tenminste als ze er geraken, want met de stakingen die aangekondigd zijn, wordt dat niet evident. Eerst de covid, dan de oorlog,...

Lees meer

Hoe goed slapen bij grote hitte?

Goed slapen is van levensbelang. Dat wijzen spontane reacties van het lichaam wel uit. Als je een nachtje slecht hebt geslapen voel je je irritanter, moe, heb je een slechte concentratie, het weegt op je omgeving, je relatie, je werk. Een nachtje woelen en slecht...

Lees meer

Weekend van het Volkscafé

Zesde editie op 18 & 19 juni 2022 Op zaterdag 18 en zondag 19 juni 2022 presenteren de Westhoek en Frans-Vlaanderen de zesde editie van het Weekend van het Volkscafé. Een 80-tal volkscafés voorzien muziek, volksspelen, streekbieren, Picon Maison en talloze...

Lees meer