okt 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress of burn-out? Wat mag je eten?

Sportartsen weten het wel: alles wat je eet, heeft invloed op je gemoed en op je prestaties. Steeds meer huisartsen zijn daar ook van overtuigd, maar steeds minder mensen houden er rekening mee. Dat veroorzaakt een lawine van ongemakken waar we op het eerste gezicht geen uitweg voor zien, maar uiteindelijk heel eenvoudig te vinden kan zijn. De voorlopige conclusie is: heb je ongemakken of pijn, probeer eens veertien dagen door middel van eliminatie je voeding te kiezen die de pijn veroorzaakt en door ze weg te laten je weer comfort geeft.

Je zou er versteld van staan hoeveel additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen, synthetische smaakmakers, aroma’s, transvetten, verborgen suikers, invloed hebben op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Zo vermeldt de Limburgse voedingsarts Dr. Annik Mollen in haar boek over gezonde voeding, dat ze het meermaals in haar praktijk heeft meegemaakt dat iemand van CVS oftewel chronisch vermoeidheidssyndroom en ook van fibromyalgie op een maand tijd voorgoed verlost was gewoon door voeding en snoep waarin aspartaam verwerkt was, te vermijden.

Voeding heeft zeker invloed op je functioneren, gezondheid en ook op stress en burn-out.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die door sommige wetenschappers de hemel wordt in geprezen omdat het zoet smaakt zonder de pancreas te dwingen tot insulineafgifte in het bloed en dus geen dikmaker zou zijn.

Aspartaam is evenwel een neurotransmitter en gedraagt zich dus als een hormoon. Het is wel neurotoxisch evenals natriumglutaminaat, een smaakversterker die in verschillende Chinese schotels wordt gebruikt en waarmee in Chinese gerechten en restaurants kwistig wordt omgesprongen.

Denk even aan suiker, een geweldige “boost-maker”. Heb je gebrek aan energie? Suiker is voor velen het antwoord. Maar ze vergeten dat de bijnieren en de pancreas uiteindelijk uitgeput geraken. Hetzelfde met koffie. De cafeïne geeft de bijnieren een zetje, maar die geraken uitgeput en het gevolg is stress en burn-out.

Wat is het antwoord? Gezonde voeding, met voldoende vitamines, mineralen, oligo-elementen. Vooral vitamine C en B kunnen de bijnieren tot rust brengen. Ook beweging is van belang. Maar verkeerd eten leidt niet enkel tot burn-out en stress, maar brengt ook andere organen zoals hart en bloedvaten in gevaar.

Volgens Dr. Mollen kan voeding zelfs de hersenen beschadigen waardoor allerlei chronische ziekten ontstaan waarvoor geen uitleg is.

Conclusie: eet meer fruit, noten, groenten, vermijd suiker, kunstmatige smaakversterkers, transvetten, alcohol en tabak en beweeg meer. Je zal versteld staan van het effect op je gezondheid.

En wil je toch een zoet smaakje zonder nadelen, denk dan aan Stevia, een natuurlijke zoetmaker dankzij de steviolglycosiden.

Een tip: Stevabell van Fytobell, lekker en gezond en te gebruiken in dezelfde verhouding als gewone kristalsuiker, maar zonder de bekende nadelen.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Chocolade: smullend hartziekten voorkomen

De discussie blijft duren en dat heeft de Nederlandse Dr. Gert Schuitemaker van de orthomoleculaire wetenschappen duidelijk gemaakt. Chocolade is een geweldig genotmiddel. Veel vrouwen vertonen vooral in de periode rond de menstruatie een onweerstaanbare drang om...

Lees meer

Riekende adem door slecht verzorgd gebit

Niets is zo vervelend als een bezoeker, partner, tegenspeler, vriend of vriendin met een riekende adem. We bedoelen hier niet de paar uur na een maaltijd welgekruid met look of looksaus, maar wel de permanente hinder die je ondervindt als je met iemand praat die...

Lees meer

Prostaatkanker voorkomen: meer tomaten eten!

Wat borstkanker voor vrouwen betekent, geldt voor mannen: prostaatkanker. Vroegtijdige opsporing is daarbij van belang, maar je kunt ook invloed uitoefenen op de kans dat je prostaatkanker krijgt. Met andere woorden, door je leefstijl aan te passen, verkleint je...

Lees meer

Ook last van een slap gevoel?

Een slap gevoel? Misschien ligt het wel aan uzelf? Veel mensen weten niet dat ze door hun gedrag en voeding roofbouw plegen op hun energie. Als u zich geregeld slap en afgemat voelt moet u eens nagaan of u zich niet aan volgende „slechte gewoonten” bezondigt. Veel...

Lees meer

Aambeien? Voeding veranderen!

De helft van de volwassenen heeft vroeg of laat te maken met aambeien. Velen schamen er zich over als ze er last van hebben en zullen dit ook niet gemakkelijk toegeven, laat staan er over praten. Aambeien komen vooral op latere leeftijd voor en bij zwangere vrouwen,...

Lees meer

Broccoli beschermt tegen borstkanker

Borstkanker is de vorm van kanker die het meest voorkomt bij vrouwen. Bijna een derde van alle vrouwen die kanker krijgen, krijgt borstkanker. Eén op de negen vrouwen en één op de vijftienhonderd mannen krijgen borstkanker. Lignanen uit broccoli en iso-flavonen uit...

Lees meer