okt 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress of burn-out? Wat mag je eten?

Sportartsen weten het wel: alles wat je eet, heeft invloed op je gemoed en op je prestaties. Steeds meer huisartsen zijn daar ook van overtuigd, maar steeds minder mensen houden er rekening mee. Dat veroorzaakt een lawine van ongemakken waar we op het eerste gezicht geen uitweg voor zien, maar uiteindelijk heel eenvoudig te vinden kan zijn. De voorlopige conclusie is: heb je ongemakken of pijn, probeer eens veertien dagen door middel van eliminatie je voeding te kiezen die de pijn veroorzaakt en door ze weg te laten je weer comfort geeft.

Je zou er versteld van staan hoeveel additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen, synthetische smaakmakers, aroma’s, transvetten, verborgen suikers, invloed hebben op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Zo vermeldt de Limburgse voedingsarts Dr. Annik Mollen in haar boek over gezonde voeding, dat ze het meermaals in haar praktijk heeft meegemaakt dat iemand van CVS oftewel chronisch vermoeidheidssyndroom en ook van fibromyalgie op een maand tijd voorgoed verlost was gewoon door voeding en snoep waarin aspartaam verwerkt was, te vermijden.

Voeding heeft zeker invloed op je functioneren, gezondheid en ook op stress en burn-out.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die door sommige wetenschappers de hemel wordt in geprezen omdat het zoet smaakt zonder de pancreas te dwingen tot insulineafgifte in het bloed en dus geen dikmaker zou zijn.

Aspartaam is evenwel een neurotransmitter en gedraagt zich dus als een hormoon. Het is wel neurotoxisch evenals natriumglutaminaat, een smaakversterker die in verschillende Chinese schotels wordt gebruikt en waarmee in Chinese gerechten en restaurants kwistig wordt omgesprongen.

Denk even aan suiker, een geweldige “boost-maker”. Heb je gebrek aan energie? Suiker is voor velen het antwoord. Maar ze vergeten dat de bijnieren en de pancreas uiteindelijk uitgeput geraken. Hetzelfde met koffie. De cafeïne geeft de bijnieren een zetje, maar die geraken uitgeput en het gevolg is stress en burn-out.

Wat is het antwoord? Gezonde voeding, met voldoende vitamines, mineralen, oligo-elementen. Vooral vitamine C en B kunnen de bijnieren tot rust brengen. Ook beweging is van belang. Maar verkeerd eten leidt niet enkel tot burn-out en stress, maar brengt ook andere organen zoals hart en bloedvaten in gevaar.

Volgens Dr. Mollen kan voeding zelfs de hersenen beschadigen waardoor allerlei chronische ziekten ontstaan waarvoor geen uitleg is.

Conclusie: eet meer fruit, noten, groenten, vermijd suiker, kunstmatige smaakversterkers, transvetten, alcohol en tabak en beweeg meer. Je zal versteld staan van het effect op je gezondheid.

En wil je toch een zoet smaakje zonder nadelen, denk dan aan Stevia, een natuurlijke zoetmaker dankzij de steviolglycosiden.

Een tip: Stevabell van Fytobell, lekker en gezond en te gebruiken in dezelfde verhouding als gewone kristalsuiker, maar zonder de bekende nadelen.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer