okt 8, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Stress of burn-out? Wat mag je eten?

Sportartsen weten het wel: alles wat je eet, heeft invloed op je gemoed en op je prestaties. Steeds meer huisartsen zijn daar ook van overtuigd, maar steeds minder mensen houden er rekening mee. Dat veroorzaakt een lawine van ongemakken waar we op het eerste gezicht geen uitweg voor zien, maar uiteindelijk heel eenvoudig te vinden kan zijn. De voorlopige conclusie is: heb je ongemakken of pijn, probeer eens veertien dagen door middel van eliminatie je voeding te kiezen die de pijn veroorzaakt en door ze weg te laten je weer comfort geeft.

Je zou er versteld van staan hoeveel additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen, synthetische smaakmakers, aroma’s, transvetten, verborgen suikers, invloed hebben op je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Zo vermeldt de Limburgse voedingsarts Dr. Annik Mollen in haar boek over gezonde voeding, dat ze het meermaals in haar praktijk heeft meegemaakt dat iemand van CVS oftewel chronisch vermoeidheidssyndroom en ook van fibromyalgie op een maand tijd voorgoed verlost was gewoon door voeding en snoep waarin aspartaam verwerkt was, te vermijden.

Voeding heeft zeker invloed op je functioneren, gezondheid en ook op stress en burn-out.

Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die door sommige wetenschappers de hemel wordt in geprezen omdat het zoet smaakt zonder de pancreas te dwingen tot insulineafgifte in het bloed en dus geen dikmaker zou zijn.

Aspartaam is evenwel een neurotransmitter en gedraagt zich dus als een hormoon. Het is wel neurotoxisch evenals natriumglutaminaat, een smaakversterker die in verschillende Chinese schotels wordt gebruikt en waarmee in Chinese gerechten en restaurants kwistig wordt omgesprongen.

Denk even aan suiker, een geweldige “boost-maker”. Heb je gebrek aan energie? Suiker is voor velen het antwoord. Maar ze vergeten dat de bijnieren en de pancreas uiteindelijk uitgeput geraken. Hetzelfde met koffie. De cafeïne geeft de bijnieren een zetje, maar die geraken uitgeput en het gevolg is stress en burn-out.

Wat is het antwoord? Gezonde voeding, met voldoende vitamines, mineralen, oligo-elementen. Vooral vitamine C en B kunnen de bijnieren tot rust brengen. Ook beweging is van belang. Maar verkeerd eten leidt niet enkel tot burn-out en stress, maar brengt ook andere organen zoals hart en bloedvaten in gevaar.

Volgens Dr. Mollen kan voeding zelfs de hersenen beschadigen waardoor allerlei chronische ziekten ontstaan waarvoor geen uitleg is.

Conclusie: eet meer fruit, noten, groenten, vermijd suiker, kunstmatige smaakversterkers, transvetten, alcohol en tabak en beweeg meer. Je zal versteld staan van het effect op je gezondheid.

En wil je toch een zoet smaakje zonder nadelen, denk dan aan Stevia, een natuurlijke zoetmaker dankzij de steviolglycosiden.

Een tip: Stevabell van Fytobell, lekker en gezond en te gebruiken in dezelfde verhouding als gewone kristalsuiker, maar zonder de bekende nadelen.

Je vindt Stevabell van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2950-988.

Of je kan het ook online bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Zo kun je scoliose voorkomen en rugpijn verminderen

Scoliose is een veel voorkomend probleem. Het kan op elke leeftijd beginnen of waargenomen worden en betreft een scheefstand van de ruggengraat. In de plaats van dat de ruggengraat kaarsrecht zou zijn, heeft die een zigzag of S-vorm. Dat kan beginnen van in de jeugd...

Lees meer

De tien geboden voor een gezonde zwangerschap

Een gezonde baby krijgen is de droom van elke jonge moeder. Er worden over zwangerschap en kinderen krijgen veel praatjes verkocht, vooral bakerpraatjes, maar hoe kan een aanstaande moeder zich best gedragen om met de meeste kans een gezonde, welgeschapen baby ter...

Lees meer

DARMKWALEN: vaak is de ziel ziek

Darmklachten komen bijzonder veel voor. Als je bedorven voedsel hebt gegeten, overdadig hebt getafeld, te koud hebt gegeten of ijsgekoelde dranken zomaar naar binnen hebt gegoten, diepvrieskost zonder ontdooien op uw bord kreeg of besmet ijs hebt gegeten, zelfs gewoon...

Lees meer

De superieure geneeskracht van honing

Sommigen beweren dat honing hetzelfde is als suiker en dat het evenveel nadelen heeft voor de gezondheid. Dat is wel een merkwaardige uitspraak en ongetwijfeld geïnspireerd door de belangen van de raffinagefabrieken van suiker. Om één groot verschil te noemen: suiker...

Lees meer