okt 24, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verwar maagpijn niet met een hartziekte

Veel mensen schrikken zich rot als ze plots een heftige pijn achter het borstbeen krijgen. Ze denken meteen aan een hartinfarct of een ernstige doorbloedingsstoornis. Dat kan het natuurlijk wel zijn, maar in de meeste gevallen is het probleem veel onschuldiger en betreft het gewoon een maagontsteking of een irritatie van de maag.

Maagpijn wordt namelijk gemakkelijk verwarmd met angina pectoris of een hartinfarct.

Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk, want een stekende pijn in de borststreek is beangstigend. Het is derhalve niet ongewoon dat een leek meteen aan het ergste denkt, maar ook veel artsen lijken zich daarin nogal eens te vergissen.

Vaak worden verkeerde diagnoses gesteld als vrouwen (maar ook mannen) klagen over pijn achter het borstbeen. De maag blijkt meer verantwoordelijk te zijn dan het hart… Maar dat kan je gemakkelijk oplossen.

De meeste patiënten maar ook artsen denken dus aan angina pectoris, veroorzaakt door een doorbloedingsfout in de kransslagaderen van het hart. Maar dat blijkt in veel gevallen een foute diagnose te zijn. Daarom hebben b.v. Britse experten er bij huisartsen op aangedrongen in de toekomst meer voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze bij hun vrouwelijke patiënten de diagnose angina pectoris stellen als de vrouwen over stekende pijnen in de borststreek klagen.

Er werd namelijk vastgesteld dat vooral vrouwen in het verleden vaak voor angina zijn behandeld terwijl ze in werkelijkheid met maagproblemen zaten of teveel maagzuur produceerden. Deze foutieve diagnoses komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Maar mannen schrikken het meest als ze plots pijn krijgen achter het borstbeen.

In heel veel gevallen gaat het gewoon om irritatie of ontsteking van de maag of de slokdarm.

Het volstaat een dagje te vasten, of heel lichte kost te gebruiken, enkel water te drinken (geen prik) en wat te ontspannen. Bij een geïrriteerde maag helpt ook een half koffielepeltje natriumbicarbonaat dat je in een glas water hebt opgelost. Het kan acute maagpijn soms snel verlichten.

Uiteraard moet je in de toekomst wel kieskeuriger zijn met wat je eet en drinkt. Een theetje met verse muntblaadjes is vaak uitstekend voor maag en gal.

Nog een tip: Nasturtium vergemakkelijkt de spijsvertering.

Denk daarbij aan Nasturan van Fytobell en je ongemakken aan de maag zullen snel verdwijnen.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer