okt 24, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verwar maagpijn niet met een hartziekte

Veel mensen schrikken zich rot als ze plots een heftige pijn achter het borstbeen krijgen. Ze denken meteen aan een hartinfarct of een ernstige doorbloedingsstoornis. Dat kan het natuurlijk wel zijn, maar in de meeste gevallen is het probleem veel onschuldiger en betreft het gewoon een maagontsteking of een irritatie van de maag.

Maagpijn wordt namelijk gemakkelijk verwarmd met angina pectoris of een hartinfarct.

Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk, want een stekende pijn in de borststreek is beangstigend. Het is derhalve niet ongewoon dat een leek meteen aan het ergste denkt, maar ook veel artsen lijken zich daarin nogal eens te vergissen.

Vaak worden verkeerde diagnoses gesteld als vrouwen (maar ook mannen) klagen over pijn achter het borstbeen. De maag blijkt meer verantwoordelijk te zijn dan het hart… Maar dat kan je gemakkelijk oplossen.

De meeste patiënten maar ook artsen denken dus aan angina pectoris, veroorzaakt door een doorbloedingsfout in de kransslagaderen van het hart. Maar dat blijkt in veel gevallen een foute diagnose te zijn. Daarom hebben b.v. Britse experten er bij huisartsen op aangedrongen in de toekomst meer voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze bij hun vrouwelijke patiënten de diagnose angina pectoris stellen als de vrouwen over stekende pijnen in de borststreek klagen.

Er werd namelijk vastgesteld dat vooral vrouwen in het verleden vaak voor angina zijn behandeld terwijl ze in werkelijkheid met maagproblemen zaten of teveel maagzuur produceerden. Deze foutieve diagnoses komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Maar mannen schrikken het meest als ze plots pijn krijgen achter het borstbeen.

In heel veel gevallen gaat het gewoon om irritatie of ontsteking van de maag of de slokdarm.

Het volstaat een dagje te vasten, of heel lichte kost te gebruiken, enkel water te drinken (geen prik) en wat te ontspannen. Bij een geïrriteerde maag helpt ook een half koffielepeltje natriumbicarbonaat dat je in een glas water hebt opgelost. Het kan acute maagpijn soms snel verlichten.

Uiteraard moet je in de toekomst wel kieskeuriger zijn met wat je eet en drinkt. Een theetje met verse muntblaadjes is vaak uitstekend voor maag en gal.

Nog een tip: Nasturtium vergemakkelijkt de spijsvertering.

Denk daarbij aan Nasturan van Fytobell en je ongemakken aan de maag zullen snel verdwijnen.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

De hitte kan dodelijk zijn

We hebben er lang naar uitgekeken, die mooie zomer. Maar voor sommigen wordt het van het goede teveel. Begrijpelijk, want we zijn eigenlijk niet voorbereid op zo’n lange hete periode. Als je je verstand niet gebruikt, kan dat zelfs fataal aflopen. Zo is het absoluut...

Lees meer

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer