okt 24, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Verwar maagpijn niet met een hartziekte

Veel mensen schrikken zich rot als ze plots een heftige pijn achter het borstbeen krijgen. Ze denken meteen aan een hartinfarct of een ernstige doorbloedingsstoornis. Dat kan het natuurlijk wel zijn, maar in de meeste gevallen is het probleem veel onschuldiger en betreft het gewoon een maagontsteking of een irritatie van de maag.

Maagpijn wordt namelijk gemakkelijk verwarmd met angina pectoris of een hartinfarct.

Het is natuurlijk volkomen begrijpelijk, want een stekende pijn in de borststreek is beangstigend. Het is derhalve niet ongewoon dat een leek meteen aan het ergste denkt, maar ook veel artsen lijken zich daarin nogal eens te vergissen.

Vaak worden verkeerde diagnoses gesteld als vrouwen (maar ook mannen) klagen over pijn achter het borstbeen. De maag blijkt meer verantwoordelijk te zijn dan het hart… Maar dat kan je gemakkelijk oplossen.

De meeste patiënten maar ook artsen denken dus aan angina pectoris, veroorzaakt door een doorbloedingsfout in de kransslagaderen van het hart. Maar dat blijkt in veel gevallen een foute diagnose te zijn. Daarom hebben b.v. Britse experten er bij huisartsen op aangedrongen in de toekomst meer voorzichtigheid aan de dag te leggen als ze bij hun vrouwelijke patiënten de diagnose angina pectoris stellen als de vrouwen over stekende pijnen in de borststreek klagen.

Er werd namelijk vastgesteld dat vooral vrouwen in het verleden vaak voor angina zijn behandeld terwijl ze in werkelijkheid met maagproblemen zaten of teveel maagzuur produceerden. Deze foutieve diagnoses komen zowel bij mannen als vrouwen voor. Maar mannen schrikken het meest als ze plots pijn krijgen achter het borstbeen.

In heel veel gevallen gaat het gewoon om irritatie of ontsteking van de maag of de slokdarm.

Het volstaat een dagje te vasten, of heel lichte kost te gebruiken, enkel water te drinken (geen prik) en wat te ontspannen. Bij een geïrriteerde maag helpt ook een half koffielepeltje natriumbicarbonaat dat je in een glas water hebt opgelost. Het kan acute maagpijn soms snel verlichten.

Uiteraard moet je in de toekomst wel kieskeuriger zijn met wat je eet en drinkt. Een theetje met verse muntblaadjes is vaak uitstekend voor maag en gal.

Nog een tip: Nasturtium vergemakkelijkt de spijsvertering.

Denk daarbij aan Nasturan van Fytobell en je ongemakken aan de maag zullen snel verdwijnen.

Je vindt Nasturan van Fytobell in de apotheek met CNK-bestelnummer: 2991-479.

Of je kan het ook online bestellen via www.boverte.com of via www.almed.be

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer