Visolie en olijfolie om lang en gezond te leven

Er is tegenwoordig veel te doen over het carbocraving dieet, het ketodieet, het vegandieet, maar wat is nu het beste voor de gezondheid? In elk geval heeft het lichaam heel wat vitamines, mineralen, oligo-elementen, eiwitten, suikers en zouten nodig en waar kunnen we die vinden waardoor het lichaam gezond opgebouwd wordt en gezond kan blijven zonder risico?

Een tijdje geleden werd in Frankrijk een congres gehouden om de aandacht van het grote publiek te vestigen op het nut van een mediterraan dieet. De Franse paradox was al langer bekend in de geneeskunde, maar buiten de Middellandse zee, had dit dieet maar weinig succes in de rest van Frankrijk. Er werd meer aandacht aan geschonken in de rest van Europa en de Verenigde Staten.

De Provençaalse Fransen hebben er duidelijk verstand van: ze leven goed, maar vooral ook gezond. Look, fruit, groenten, vis en olijfolie: ziedaar het recept van een lang en gelukkig leven.

Merkwaardig was dat de Fransen dol waren op kaas, er dan ook hartstochtelijke hoeveelheden van aten, daardoor gevaar liepen hart- en bloedvatziekten te ontwikkelen, terwijl dat niet het geval was, integendeel zelfs, de inwoners van de Provence hadden een opvallend kleiner risico op hartinfarct en beroerte als de rest van de Fransen en Europeanen.

Na lang zoeken werd het gevonden: eerst dacht men aan rode wijn, maar ook op andere plaatsen werd rode wijn gedronken. Nadien dacht men dat het look was, maar ook in Parijs werd look gegeten, dat merk je als je de metro neemt. Tot men erachter kwam dat de complete Mediterrane levenswijze nuttig is om te volgen: veel fruit, veel groenten, veel vis, een beetje wijn, maar niet overdreven en … vooral niet vergeten olijfolie.

Voor olijfolie als mono-onverzadigd vet heeft samen met vis, (een goede bron van omega 3 vetzuren), een uitstekende reputatie als preventief middel om hart- en bloedvaten gezond te houden. Het recept van een lang en gezond leven ligt dus niet aan „de herbes de Provence” noch aan de grote portie zon en levenswijsheid, maar wel aan hun look, fruit, vis, wijn en olijfolie.

En wil je naast de olijfolie ook gezonde Omega-3 vetzuren nemen, denk dan aan de visolie Omega-3 vetzuren van Nutribell.

Je kan Nutribell visoliecapsules (hoog gedoseerd, want 1 gram visolie per capsule) vinden op www.nutribell.be. Je kan het ook bestellen via www.almed.be of via www.boverte.com

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer