okt 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor een gezondere woning: laat de zon binnen

De winter komt eraan, de dagen worden koeler en dus beginnen we te denken in besparingsmodus: minder verwarmingskosten. Daarom gaan in veel woningen de overgordijnen dicht en de rolluiken naar beneden van zodra het grijs weer is, of als we toch afwezig zijn. Dat scheelt een pak in de verwarmingskosten. Maar is het wel een goed idee?

Eigenlijk niet, want we moeten zoveel mogelijk de zon en het licht naar binnen laten, ook als we niet thuis zijn. Dat komt beslist de gezondheid ten goede. De reden is dat het ultraviolet licht van de zon, uitstekende desinfecterende eigenschappen heeft. Bovendien zit er in het zonlicht ook infrarood en dat warmt de omgeving en dus ook binnenshuis op. Daarmee kan je trouwens ook een pak op je verwarmingskosten besparen.

Een gezond klimaat in huis is een natuurlijk klimaat namelijk buitenlucht en zonneschijn waardoor veel minder bacteriën, huisstofmijten en schimmels, je woning zullen koloniseren. De zon maakt dus gezond.

Als je de zon naar binnen laat schijnen, scheelt het trouwens meer dan de helft aan bacteriën die zich op de oppervlakken in de woning kunnen nestelen en overleven. Met andere woorden: een helder en zon beschenen woning is gezonder omdat er de helft minder bacteriën in leven. Het is trouwens bekend dat mensen die in een heldere en lichtrijke omgeving wonen, minder last hebben van stress, minder te lijden hebben van slapeloosheid en zich ook beter kunnen concentreren.

Wie last heeft van allergieën, gemakkelijk snottert en verkoudheden heeft, kan maar beter veel licht naar binnen laten. Ook ’s morgens het bed open leggen en de ramen open, want zowel door kou als droge warmte van buiten kunnen schimmels en huisstofmijt minder goed overleven. De mijten kunnen zich slechts voortplanten en voelen zich goed bij vochtige lucht. Als je badkamer bij de slaapkamer hoort, is het van zeer groot belang goed te verluchten. Buitenlucht zal trouwens de luchtvochtigheid in je huis gemakkelijker in evenwicht brengen. Te droge lucht is niet goed voor je eigen slijmvliezen en gezondheid en te vochtige lucht is niet goed voor allerlei parasieten in je bed, je slaapkamer en bacteriën in je huis. De zon en de buitenlucht zullen dat in evenwicht brengen. Door je woning goed te verluchten zal je ook het niveau van koolstofdioxide kunnen verminderen en gezonder en sneller slapen en in slaap geraken. Profiteer dus van de zon en het licht, het is bovendien gratis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vis beschermt je hart

Mensen die tweemaal per week vette vis (makreel, haring, zalm, sardines) eten, hebben een veel kleinere kans op het dichtslibben van de bloedvaten en op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschermen de aanwezige vetzuren ook tegen de ziekte van Alzheimer en een bepaalde...

Lees meer

Meer fruit eten, is langer en gezonder leven

Eet jij weinig fruit? Wanneer je dagelijks wat extra fruit gebruikt, loop je 20% minder risico om vroeg te overlijden. Hoogleraar volksgezondheid, dr. Kay-Tee Khaw van de universiteit van Cambridge onderzocht de voedingsgewoonten, chronische ziekten en sterfte van...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer