okt 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor een gezondere woning: laat de zon binnen

De winter komt eraan, de dagen worden koeler en dus beginnen we te denken in besparingsmodus: minder verwarmingskosten. Daarom gaan in veel woningen de overgordijnen dicht en de rolluiken naar beneden van zodra het grijs weer is, of als we toch afwezig zijn. Dat scheelt een pak in de verwarmingskosten. Maar is het wel een goed idee?

Eigenlijk niet, want we moeten zoveel mogelijk de zon en het licht naar binnen laten, ook als we niet thuis zijn. Dat komt beslist de gezondheid ten goede. De reden is dat het ultraviolet licht van de zon, uitstekende desinfecterende eigenschappen heeft. Bovendien zit er in het zonlicht ook infrarood en dat warmt de omgeving en dus ook binnenshuis op. Daarmee kan je trouwens ook een pak op je verwarmingskosten besparen.

Een gezond klimaat in huis is een natuurlijk klimaat namelijk buitenlucht en zonneschijn waardoor veel minder bacteriën, huisstofmijten en schimmels, je woning zullen koloniseren. De zon maakt dus gezond.

Als je de zon naar binnen laat schijnen, scheelt het trouwens meer dan de helft aan bacteriën die zich op de oppervlakken in de woning kunnen nestelen en overleven. Met andere woorden: een helder en zon beschenen woning is gezonder omdat er de helft minder bacteriën in leven. Het is trouwens bekend dat mensen die in een heldere en lichtrijke omgeving wonen, minder last hebben van stress, minder te lijden hebben van slapeloosheid en zich ook beter kunnen concentreren.

Wie last heeft van allergieën, gemakkelijk snottert en verkoudheden heeft, kan maar beter veel licht naar binnen laten. Ook ’s morgens het bed open leggen en de ramen open, want zowel door kou als droge warmte van buiten kunnen schimmels en huisstofmijt minder goed overleven. De mijten kunnen zich slechts voortplanten en voelen zich goed bij vochtige lucht. Als je badkamer bij de slaapkamer hoort, is het van zeer groot belang goed te verluchten. Buitenlucht zal trouwens de luchtvochtigheid in je huis gemakkelijker in evenwicht brengen. Te droge lucht is niet goed voor je eigen slijmvliezen en gezondheid en te vochtige lucht is niet goed voor allerlei parasieten in je bed, je slaapkamer en bacteriën in je huis. De zon en de buitenlucht zullen dat in evenwicht brengen. Door je woning goed te verluchten zal je ook het niveau van koolstofdioxide kunnen verminderen en gezonder en sneller slapen en in slaap geraken. Profiteer dus van de zon en het licht, het is bovendien gratis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe valstrikken voor je lever vermijden

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam, zoniet het belangrijkste. Het zorgt voor de eliminatie van toxische stoffen, helpt bij de vertering, maakt gal aan, en we hebben er alle belang bij er goed zorg voor, te dragen. Dat zorg dragen gebeurt door...

Lees meer

De lever: Barometer van je gezondheid

Het hart is natuurlijk een belangrijk orgaan, maar eigenlijk is het enkel en alleen maar een pomp. Het heeft geen emoties, geen persoonlijkheid, het stuwt gewoon het bloed het lichaam rond, meer niet. Dat zei de wereldberoemde hartchirurg Dr. Barnard, tientallen jaren...

Lees meer

Bang van cholesterol of transvet?

Iedereen is bang van een te hoge cholesterolspiegel. Niet onterecht trouwens, want het kan zich afzetten tegen de vaatwand, daardoor vernauwingen veroorzaken en zelfs leiden tot hartinfarct en/of beroerte. Ischemische klachten die verband houden met te weinig...

Lees meer