okt 17, 2019 | Alle tips, Gezondheid | 0 Reacties

Voor een gezondere woning: laat de zon binnen

De winter komt eraan, de dagen worden koeler en dus beginnen we te denken in besparingsmodus: minder verwarmingskosten. Daarom gaan in veel woningen de overgordijnen dicht en de rolluiken naar beneden van zodra het grijs weer is, of als we toch afwezig zijn. Dat scheelt een pak in de verwarmingskosten. Maar is het wel een goed idee?

Eigenlijk niet, want we moeten zoveel mogelijk de zon en het licht naar binnen laten, ook als we niet thuis zijn. Dat komt beslist de gezondheid ten goede. De reden is dat het ultraviolet licht van de zon, uitstekende desinfecterende eigenschappen heeft. Bovendien zit er in het zonlicht ook infrarood en dat warmt de omgeving en dus ook binnenshuis op. Daarmee kan je trouwens ook een pak op je verwarmingskosten besparen.

Een gezond klimaat in huis is een natuurlijk klimaat namelijk buitenlucht en zonneschijn waardoor veel minder bacteriën, huisstofmijten en schimmels, je woning zullen koloniseren. De zon maakt dus gezond.

Als je de zon naar binnen laat schijnen, scheelt het trouwens meer dan de helft aan bacteriën die zich op de oppervlakken in de woning kunnen nestelen en overleven. Met andere woorden: een helder en zon beschenen woning is gezonder omdat er de helft minder bacteriën in leven. Het is trouwens bekend dat mensen die in een heldere en lichtrijke omgeving wonen, minder last hebben van stress, minder te lijden hebben van slapeloosheid en zich ook beter kunnen concentreren.

Wie last heeft van allergieën, gemakkelijk snottert en verkoudheden heeft, kan maar beter veel licht naar binnen laten. Ook ’s morgens het bed open leggen en de ramen open, want zowel door kou als droge warmte van buiten kunnen schimmels en huisstofmijt minder goed overleven. De mijten kunnen zich slechts voortplanten en voelen zich goed bij vochtige lucht. Als je badkamer bij de slaapkamer hoort, is het van zeer groot belang goed te verluchten. Buitenlucht zal trouwens de luchtvochtigheid in je huis gemakkelijker in evenwicht brengen. Te droge lucht is niet goed voor je eigen slijmvliezen en gezondheid en te vochtige lucht is niet goed voor allerlei parasieten in je bed, je slaapkamer en bacteriën in je huis. De zon en de buitenlucht zullen dat in evenwicht brengen. Door je woning goed te verluchten zal je ook het niveau van koolstofdioxide kunnen verminderen en gezonder en sneller slapen en in slaap geraken. Profiteer dus van de zon en het licht, het is bovendien gratis.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Geen paniek: De truc tegen de hik

Je hebt het vast al meegemaakt: iemand krijgt tijden het eten een onbedaarlijke hik, waarbij telkens grote happen lucht worden ingeslikt. De goede raad van grootmoeder is nog altijd van kracht: drink een flinke slok koud water, of hou de adem in. Maar de hik wat is...

Lees meer

We worden langzaam vergiftigd

We weten allemaal dat de kwaliteit van de voeding ook de kwaliteit van onze gezondheid beïnvloedt en zelfs in belangrijke mate meebepaalt. Denk maar aan roken, de kwaliteit van de lucht, het fabrieksvoedsel, de bewerking van de basiselementen van de voeding. We eten...

Lees meer

Klop van de klok of van de lente?

Waarom is de wereld toch zo moe? Of tenminste de halve wereld, want vooral op het noordelijk halfrond manifesteert zich een merkwaardige soort vermoeidheid: een mengeling van burn-out, depressie, winterkwaaltjes die maar niet overgaan, depressieve gevoelens, en...

Lees meer