Waarom je elke dag look zou moeten eten

Iedereen eet graag knoflook, maar de geur ervan hindert veel mensen, vooral als je het moet ruiken bij anderen. Als je met z’n tweeën thuis bent, of het hele gezin, dan kan iedereen gewoon knoflook eten, dan ruik je het niet van mekaar.

Maar knoflook is niet enkel lekker, het is ook gezond. De ontgiftende werking van de zwavel, reinigt de bloedvaten, is preventief tegen slagaderverkalking en is gunstig voor het microbioom van de darmen. Daardoor is het ook interessant tegen het metabool syndroom. Knoflook werkt ook desinfecterend. Bovendien komt de volksziekte nummer één, kanker, minder voor bij knoflook etende mensen in het Middellandse Zeegebied.

Look is lekker, ondanks de geur, maar het is vooral een heel gezond “kruid” dat interessant is bij de preventie van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en kanker. Look houdt je jonger!

De heilzame effecten van knoflook worden toegeschreven aan zwavelhoudende stoffen, in het bijzonder het allicine. Knoflook heeft ook een gunstige invloed op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Knoflook is sterk antiseptisch, voorkomt besmettingen (bv. bij griep), is sterk antibiotisch, bacteriëndodend, het zuivert en ontsmet de longen en de longholten, werkt gunstig in op de ademhaling en stopt kortademigheid. Look is krampstillend bij astma. Look bekampt nicotinevergiftiging en rokerscatarre (chronische bronchitis), reinigt en verwijdt de bloedvaten en houdt ze elastisch, ontspant en versterkt de hartkransslagaders, versterkt de slagaders, de polsslag en geeft kracht aan het hart. Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, doen er goed aan regelmatig look op het menu te zetten om de bloeddruk niet alleen te verlagen maar deze ook constant laag te houden. Look bestrijdt gewrichtsreuma, jicht, hartkramp (angina pectoris). Bij gebruikers van knoflook komt minder kanker voor. Dit kruid werkt laxatief en reinigt daardoor de darmkanalen grondig van gifstoffen en herstelt een gezonde normale darmflora.

Gezien deze plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten.

Je kan tal van bereidingen in de keuken pittiger laten smaken door er knoflook aan toe te voegen.

Knoflook kun je gebruiken in soep, spaghettisaus, ratatouille, vleesgerechten. Ook allerlei groentebereidingen, zowel warm als koud, als rijst en zelfs slaatjes, krijgen er een uitgesproken pittige smaak door.

Omdat de plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten en kan je ze dus dagelijks gebruiken, wat je gezondheid zeker ten goede zal komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Wat is de beste geneeskunde?

Preventie is de beste geneeskunde. Daar zal niemand aan twijfelen, maar er zijn maar weinig mensen die daar echt naar leven. “We zien wel”. Dan is het gewoonlijk al te laat. Wie verstandig is houdt daar wèl rekening mee en gaat zijn levenswijze afstemmen op zijn...

Lees meer

Is uw voeding ook uw medicijn?

“We zijn wat we eten”. En “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding. Deze legendarische uitspraak van de grondlegger van de geneeskunde Hippocrates, heeft nog altijd niets van zijn waarde ingeboet. De natuur verschaft ons alle dingen die we nodig...

Lees meer

Bevatten onze maaltijden nog wel voedsel?

We hebben gezien wat de pandemie met de mensen en de maatschappij heeft gedaan en nu wat de hitte en het klimaat kunnen veroorzaken. We gebruiken de natuur en onszelf alsof er geen einde aan komt. We plegen roofbouw zowel op onszelf als op de planeet, terwijl we beide...

Lees meer

Waarom slapen ouderen minder goed?

Het is bekend dat oudere mensen slechter slapen. Ze hebben veelal problemen met het in slaap vallen, het doorslapen en bij het opnieuw in slaap vallen als men 's nachts of te vroeg in de ochtend wakker is geworden. Slecht slapen, is aantoonbaar slecht voor de...

Lees meer

Helder water kan een dodelijke tijdbom zijn

Nu met deze hete dagen worden we er van allerlei kanten op gewezen dat we voldoende moeten drinken. Water, natuurlijk! Het lichaam verliest ongeveer anderhalve liter water per dag en die moet worden gecompenseerd door te drinken. Daar mag je soep bijtellen, maar geen...

Lees meer