Waarom je elke dag look zou moeten eten

Iedereen eet graag knoflook, maar de geur ervan hindert veel mensen, vooral als je het moet ruiken bij anderen. Als je met z’n tweeën thuis bent, of het hele gezin, dan kan iedereen gewoon knoflook eten, dan ruik je het niet van mekaar.

Maar knoflook is niet enkel lekker, het is ook gezond. De ontgiftende werking van de zwavel, reinigt de bloedvaten, is preventief tegen slagaderverkalking en is gunstig voor het microbioom van de darmen. Daardoor is het ook interessant tegen het metabool syndroom. Knoflook werkt ook desinfecterend. Bovendien komt de volksziekte nummer één, kanker, minder voor bij knoflook etende mensen in het Middellandse Zeegebied.

Look is lekker, ondanks de geur, maar het is vooral een heel gezond “kruid” dat interessant is bij de preventie van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en kanker. Look houdt je jonger!

De heilzame effecten van knoflook worden toegeschreven aan zwavelhoudende stoffen, in het bijzonder het allicine. Knoflook heeft ook een gunstige invloed op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Knoflook is sterk antiseptisch, voorkomt besmettingen (bv. bij griep), is sterk antibiotisch, bacteriëndodend, het zuivert en ontsmet de longen en de longholten, werkt gunstig in op de ademhaling en stopt kortademigheid. Look is krampstillend bij astma. Look bekampt nicotinevergiftiging en rokerscatarre (chronische bronchitis), reinigt en verwijdt de bloedvaten en houdt ze elastisch, ontspant en versterkt de hartkransslagaders, versterkt de slagaders, de polsslag en geeft kracht aan het hart. Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, doen er goed aan regelmatig look op het menu te zetten om de bloeddruk niet alleen te verlagen maar deze ook constant laag te houden. Look bestrijdt gewrichtsreuma, jicht, hartkramp (angina pectoris). Bij gebruikers van knoflook komt minder kanker voor. Dit kruid werkt laxatief en reinigt daardoor de darmkanalen grondig van gifstoffen en herstelt een gezonde normale darmflora.

Gezien deze plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten.

Je kan tal van bereidingen in de keuken pittiger laten smaken door er knoflook aan toe te voegen.

Knoflook kun je gebruiken in soep, spaghettisaus, ratatouille, vleesgerechten. Ook allerlei groentebereidingen, zowel warm als koud, als rijst en zelfs slaatjes, krijgen er een uitgesproken pittige smaak door.

Omdat de plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten en kan je ze dus dagelijks gebruiken, wat je gezondheid zeker ten goede zal komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hoe lang kun je diepvriesproducten bewaren?

Vroeger kende men enkel inpekelen als een methode om voedsel langer te bewaren. Het waren alleen de rijkere kasteelheren die een vrieskelder hadden. Dat was een soort tumulus of heuvel bedekt met dikke lagen aarde waarin een gemetste kelder was ondergebracht waar in...

Lees meer

Beter slapen door te vermageren

Roken is zowat de standaard van ongezond leven en alles wat ongezond is, wordt daarmee vergeleken. Zo wordt bijvoorbeeld gesteld dat “zitten”, het nieuwe roken is, omdat veel mensen met een kantoorbaan te weinig bewegen en daarmee betalen voor hun gezondheid. Niet...

Lees meer

Hoe kun je gezond vermageren?

Talrijk zijn de patiënten die willen vermageren. Er zijn organisaties die er fortuinen aan verdienen, terwijl de resultaten eigenlijk volkomen afhangen van de inzet en vooral ook de kennis van de persoon zelf die wat minder gewicht op de weegschaal wil aflezen. Er is...

Lees meer

Hoe je cholesterol perfect beheersen?

In tegenstelling tot wat velen denken wordt cholesterol niet vooral aangebracht door de voeding. Het is het lichaam zelf die deze belangrijke stof grotendeels aanmaakt. Dat betekent ook dat cholesterol heel belangrijk is voor het lichaam: hormonen, hersenen, enz. Je...

Lees meer

Kun je ook te gezond eten?

De Europese gemeenschap is ons een loer aan het draaien: steeds meer voedsel mag genetisch gemanipuleerd worden en men hoeft daarover de consument niet in te lichten. Op wiens maat en voordeel is dit “recept” dan wel geschreven? Je kunt ook te veel met gezond eten...

Lees meer