Waarom je elke dag look zou moeten eten

Iedereen eet graag knoflook, maar de geur ervan hindert veel mensen, vooral als je het moet ruiken bij anderen. Als je met z’n tweeën thuis bent, of het hele gezin, dan kan iedereen gewoon knoflook eten, dan ruik je het niet van mekaar.

Maar knoflook is niet enkel lekker, het is ook gezond. De ontgiftende werking van de zwavel, reinigt de bloedvaten, is preventief tegen slagaderverkalking en is gunstig voor het microbioom van de darmen. Daardoor is het ook interessant tegen het metabool syndroom. Knoflook werkt ook desinfecterend. Bovendien komt de volksziekte nummer één, kanker, minder voor bij knoflook etende mensen in het Middellandse Zeegebied.

Look is lekker, ondanks de geur, maar het is vooral een heel gezond “kruid” dat interessant is bij de preventie van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en kanker. Look houdt je jonger!

De heilzame effecten van knoflook worden toegeschreven aan zwavelhoudende stoffen, in het bijzonder het allicine. Knoflook heeft ook een gunstige invloed op de bloedsomloop en de bloeddruk.

Knoflook is sterk antiseptisch, voorkomt besmettingen (bv. bij griep), is sterk antibiotisch, bacteriëndodend, het zuivert en ontsmet de longen en de longholten, werkt gunstig in op de ademhaling en stopt kortademigheid. Look is krampstillend bij astma. Look bekampt nicotinevergiftiging en rokerscatarre (chronische bronchitis), reinigt en verwijdt de bloedvaten en houdt ze elastisch, ontspant en versterkt de hartkransslagaders, versterkt de slagaders, de polsslag en geeft kracht aan het hart. Mensen die last hebben van hoge bloeddruk, doen er goed aan regelmatig look op het menu te zetten om de bloeddruk niet alleen te verlagen maar deze ook constant laag te houden. Look bestrijdt gewrichtsreuma, jicht, hartkramp (angina pectoris). Bij gebruikers van knoflook komt minder kanker voor. Dit kruid werkt laxatief en reinigt daardoor de darmkanalen grondig van gifstoffen en herstelt een gezonde normale darmflora.

Gezien deze plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten.

Je kan tal van bereidingen in de keuken pittiger laten smaken door er knoflook aan toe te voegen.

Knoflook kun je gebruiken in soep, spaghettisaus, ratatouille, vleesgerechten. Ook allerlei groentebereidingen, zowel warm als koud, als rijst en zelfs slaatjes, krijgen er een uitgesproken pittige smaak door.

Omdat de plant zeer goedkoop is, kan je ze regelmatig gebruiken zonder diep in je geldbeugel te moeten tasten en kan je ze dus dagelijks gebruiken, wat je gezondheid zeker ten goede zal komen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Waar komen die allergieën vandaan?

De allergieën swingen de pan uit en dit jaar zijn ze er echt ongewoon vroeg aan begonnen. Dat kwam doordat in januari al mooie dagen waren en de hazelaar de winter voor bekeken hield en het stuifmeel al liet ronddwarrelen. Daarom zijn de regendagen van de laatste tijd...

Lees meer

Eén op vijf heeft last van brandend maagzuur

Eén op de vijf mensen heeft last van brandend maagzuur, ook wel indigestie of reflux genoemd. Het zure maagsap uit de maag komt dan op een verkeerde plek terecht, namelijk de slokdarm. De slokdarm is niet bekleed met beschermende slijmvliezen zoals de maag, zodat de...

Lees meer

Levenslang goed horen: waar moet je op letten?

Horen zien en zwijgen, zegt het spreekwoord, maar mensen die het lastig hebben om te horen, kunnen er haast niet over zwijgen: het is werkelijk een van de meest vervelende problemen die je met de gezondheid kan voorhebben. De helft van het leven ontgaat je als je...

Lees meer

Hoofdluizen bij je kind: hoe pak je het aan?

In de Verenigde Staten - en hier zal dat niet veel verschillen - heeft één op vier schoolkinderen last van hoofdluis. Veel ouders kunnen er niet mee overweg en beschouwen de aandoening erger dan mazelen of griep. Ze weten ook niet goed hoe ze de kwaal moeten...

Lees meer