okt 1, 2019 | Alle tips, Voeding | 0 Reacties

Waarom mag je aardappelschillen niet weggooien?

Wie eet er nu aardappelschillen op, zou je kunnen denken? Toch zou dat niet onverstandig zijn. Als je aardappelen in de schil kookt en je eet de aardappel op zoals hij geschapen is, dan krijg je heel wat waardevolle voedingselementen naar binnen.

In de meeste gezinnen worden de aardappelen geschild alvorens ze worden gekookt en gebakken. Er zijn slechts weinig recepten die ook rekening houden met het bewaren van de schil tijdens het kookproces en toch zou dat heel redelijk zijn.

Aardappelen verbergen heel wat waardevolle voedingsstoffen in en vlak onder de schil. Het is dus beter voor je gezondheid om aardappelen niet te schillen, maar ze helemaal op te eten zoals ze zijn geschapen.

Een Amerikaanse diëtist heeft zich bezig gehouden met het becijferen van welke voedingswaarde per jaar en per gezin wordt weggegooid als de aardappelen worden geschild en niet worden meegekookt of opgegeten of gebruikt worden in het aardappelrecept.

Je gooit beslist een hoop waardevolle voedingsstoffen weg! De schatting is verbazingwekkend: per gemiddeld gezin worden volgende equivalente voedingsstoffen weggegooid met de schil: het ijzer dat wordt geleverd door ongeveer 450 eieren, het eiwit van 50 steaks en de vitamine C die je verkrijgt uit 100 glazen sinaasappelsap. Het is dus verbazend wat er allemaal in en onder de schil van de aardappel schuil gaat.

Wat kan je dan beter doen? In plaats van aardappelen te schillen, kan je ze beter afschuren met een metalen sponsje of met een hard borsteltje en nadien uiteraard goed afspoelen. Het is snel, gemakkelijk en bespaart waardevolle voedingsstoffen dicht onder de schil van de aardappel.

En wil je ondanks alles toch de aardappelen schillen alvorens ze te koken, dan kan je best volgend trucje toepassen: … Giet er kokend water over vlak voor het schillen op die manier kan je dun en gemakkelijk schillen of liever afpellen en gaan er ook minder voedende stoffen verloren.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Een grog tegen verkoudheid is larie

Radio, televisie en bladen hadden deze week maar één belangrijk onderwerp: mag je rijden als je alcohol gedronken hebt? Principes zijn heilig, maar wie ze niet toepast, wordt zelden opgespoord en amper gestraft. Er wordt verwezen naar strenge rechters in...

Lees meer

Wat stopt die heftige migraine?

Het zal je maar overkomen: een barstende hoofdpijn aan één kant van het hoofd, zodat het je belet te lezen, auto te rijden, normaal te functioneren. Het overkomt vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Soms tweemaal per maand. Bij de meeste eindigt het na de...

Lees meer

Kun je door elke niesbui besmet worden?

Sommigen zijn van oordeel dat het komt door de tijd van het jaar, anderen door stress, weer anderen door contact met dieren, nog een denkpiste is dat het een gevolg is van de wereldbesmetting met covid. Maar wat is dan de oorzaak van een besmetting? Waarom raken...

Lees meer