okt 18, 2019 | Alle tips, Dieren | 0 Reacties

Wat kan je doen tegen ratten of muizen in je omgeving?

Als je in de stad woont, zal je er minder last van hebben, maar wie op het platteland woont en vooral als er alleenstaande huizen zijn, dan kan het wel gebeuren dat ook ratten zich in je omgeving thuis voelen. Dat is ongetwijfeld niet de bedoeling.

Ook muizen behoren tot de familie van knaagdieren die je liever niet in je omgeving ziet.

Veld- of woelmuisjes zijn minder bedreigend, vooral omdat ze klein zijn en zelden naar binnen komen. Ratten daarentegen kunnen toch ook ziekten overbrengen en zijn minder aantrekkelijke beesten die je liever ver van jou vandaan hebt.

Om ratten en muizen af te schrikken en te “verwijderen” heb je niet enkel lokaas of een val nodig, maar ook tocht, en licht schrikt hen af. Leg ook geen voedsel in die omgeving, zoals zaadjes voor de vogels.

Wat kan je doen? Om te beginnen moet je de omgeving voor hen niet zo interessant maken en dat betekent: vermijden dat er in jouw buurt voedsel aanwezig is. Als je bijvoorbeeld graankorrels, of graszaad, of plantjes in je tuinhuis opbergt, dan hoeft het niet te verwonderen dat ratten en muizen daar ook belangstelling voor hebben. Maak dat dit “voedsel” niet bereikbaar is.

Ook een composthoop achteraan je tuin kan voor ratten een kermis betekenen. Zorg dat je voedselresten omwerkt in de composthoop en gebruik liever een compostvat. Daardoor zal de compostering niet enkel sneller evolueren, maar het zal ook beletten dat ratten bij het verterende voedsel terecht kunnen.

Veel mensen voederen ook de vogels op hun terras. Dat is heel lief van hen en het zal hen verblijden met gezang in de lente en de zomer. Bovendien is het altijd prettig om veelkleurige vogels van allerlei pluimage in de herfst en de winter voor zijn raam te zien evolueren. Maar wie dat voedsel ook waardeert zijn ratten en muizen.

Je moet maken dat ze er moeilijker bij kunnen, bijvoorbeeld door het voedsel op een plateau op een voederpaal te zetten. Die paal moet dan liefst zo glad mogelijk zijn, zodat ratten zich niet omhoog kunnen werken.

Waar ratten ook een hekel aan hebben is aan licht. Laat ’s nachts op je terras of in je tuinhuis een lamp branden, liefst een spaarlamp of een ledlamp, dat vergt niet veel energie. Maar ratten en muizen schuwen licht. Waar ratten ook niet zo van houden is tocht: maak dus dat de wind vrij spel heeft op plaatsen waar ze komen. Leg bijvoorbeeld hout van een houtstapel niet helemaal dicht tegen de muur, maar zorg er voor dat er ruimte is waardoor de wind kan blazen. Ratten zullen die ruimte vermijden.

Als je hout stapelt kan je ook maar beter het hout eerst op een verhoog leggen, bijvoorbeeld een paar oude houten paletten, dat bemoeilijkt ook hun toegang en ze houden er niet van. Ratten graven ook graag een pijp in de omgeving van bomen of wortels of voedsel. Leg net onder de bodem kippendraad of frommel kippendraad tot een bolletje en leg dat in de pijp: zo wordt hun nest onbereikbaar. Tenslotte, ratten houden ook niet van de geur van mensen. Als je voorwerpen vastneemt die in hun buurt vertoeven zullen ze dat mijden. Maar opgepast: rattenlokaas moet je dan weer met handschoenen vastnemen en ter plekke leggen, want anders zal de “mensengeur” op het lokaas hen afschrikken.

Op die manier zal je van je omgeving geen rattenkasteel maken en zullen ratten en muizen andere oorden verkiezen.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Hou jonge kinderen van het scherm weg!

Jaren geleden werd ervoor gewaarschuwd niet te lang met de GSM te bellen. Dat bellen gebeurt nu veelal via afstandsluidsprekers, of met oortjes, zodat de iPhone of smartphone, vroeger GSM genoemd, niet tegen het hoofd moet worden gehouden. Een verkoper waarschuwde ons...

Lees meer