Zo gaan je batterijen veel langer mee

In elk gezin zijn er allerhande toestellen die functioneren op oplaadbare batterijen. Die kunnen volgens de theorie meer dan duizendmaal her opgeladen en gebruikt worden. Een hele besparing dus. Dat is evenwel de theorie.

In de praktijk blijkt algauw dat het aantal laadcycli veel minder is en ook dat de duur om op te laden en vooral ook te gebruiken fel afneemt met de tijd. Dat is niet het gevolg van de batterijen zelf, noch van de toestellen, maar wel van de gebruiker die gewoon te goeder trouw of bij gebrek aan kennis de batterijen op een verkeerde manier hanteert.

Batterijen waarvan je vermoedt dat ze defect zijn, kan je soms weer tot leven wekken door een koudeschok.

Om te beginnen moet je de batterijen voor je ze in gebruik neemt eerst grondig opladen. Doe je dat niet, dan zal de laadcapaciteit niet helemaal toereikend zijn en de volgende keren als je ze wil opladen is het laadplafond lager dan wanneer je ze eerst grondig zou hebben opgeladen.

Wat je ook niet mag doen is de batterijen opladen in een te warme omgeving. Laat een batterij daarom nooit opladen in volle zon achter een raam, ook niet in de buurt van de verwarming. Dat geldt trouwens ook voor batterijen van laptops en van i-Phones of van smart-phones. Laat ze ook nooit ongebruikt in de zon liggen. De gebruiksstroom krijgt er wel een boost door, maar het zal rap gedaan zijn met het gebruik.

Wat kan je doen om de levensduur van batterijen te verlengen? Om te beginnen leg ze niet bij een warmtebron of in de zon. Leg ze bij niet gebruik bij voorkeur op een zeer koele plaats. De koelkast is daarvoor ideaal, maar wikkel de batterij wel in plastic folie of rol ze in een plastic zak zodat er geen vocht bij komt. De batterij goed afkoelen vooraleer je ze oplaadt, is een goede procedure, wat de laadcapaciteit zal verhogen en de levensduur zal verlengen. Als je de batterij een tijdlang niet gebruikt, doe dan hetzelfde: leg ze in de koelkast, dat zal de levensduur met bijna honderd percent verlengen.

Een nachtje in de frigo “overnachten” kan een dode batterij op die manier weer tot leven wekken. En de nieuwe types van batterijen zoals lithium-ion of metaal-hydride hebben minder last van “geheugenverlies” dan de eerste generatie oplaadbare batterijen. Toch is het verstandiger om een paar keer achtereenvolgens de batterijen helemaal leeg te laten gebruiken vooraleer je ze opnieuw oplaadt. Dan gaan ze zeker langer mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Vakantie-ellende: Blijf baas over je blaas

Er wordt weer een hittegolf aangekondigd. Warm zomerweer is heerlijk, maar het kan ook lastig zijn en te veel worden. In Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn trouwens al tientallen mensen gestorven vanwege de grote hitte. Is hitte dan dodelijk? Niet echt, maar je...

Lees meer

Wie zijn bioklok respecteert, leeft langer

De helft van de volwassen bevolking slaapt door middel van slaappillen. Dat is geen goede evolutie, want normaal moet na een dagje werken, de slaap als een welgekomen geschenk bezit van ons nemen. Slaap is nodig, dat hebben we al heel wat keren onderstreept. Het is...

Lees meer

Mooier, jonger en gezonder dankzij honing

De bijen zijn tegenwoordig dagelijks in het nieuws. Niet zozeer omdat het een gezond natuurproduct is, maar vooral omdat de Aziatische hoornaars zich tegoed doet aan onze bijen. En als we die zijn gang laten gaan, kan dat uitdraaien op een ramp. En de bijen zorgen...

Lees meer