Zo gaan je batterijen veel langer mee

In elk gezin zijn er allerhande toestellen die functioneren op oplaadbare batterijen. Die kunnen volgens de theorie meer dan duizendmaal her opgeladen en gebruikt worden. Een hele besparing dus. Dat is evenwel de theorie.

In de praktijk blijkt algauw dat het aantal laadcycli veel minder is en ook dat de duur om op te laden en vooral ook te gebruiken fel afneemt met de tijd. Dat is niet het gevolg van de batterijen zelf, noch van de toestellen, maar wel van de gebruiker die gewoon te goeder trouw of bij gebrek aan kennis de batterijen op een verkeerde manier hanteert.

Batterijen waarvan je vermoedt dat ze defect zijn, kan je soms weer tot leven wekken door een koudeschok.

Om te beginnen moet je de batterijen voor je ze in gebruik neemt eerst grondig opladen. Doe je dat niet, dan zal de laadcapaciteit niet helemaal toereikend zijn en de volgende keren als je ze wil opladen is het laadplafond lager dan wanneer je ze eerst grondig zou hebben opgeladen.

Wat je ook niet mag doen is de batterijen opladen in een te warme omgeving. Laat een batterij daarom nooit opladen in volle zon achter een raam, ook niet in de buurt van de verwarming. Dat geldt trouwens ook voor batterijen van laptops en van i-Phones of van smart-phones. Laat ze ook nooit ongebruikt in de zon liggen. De gebruiksstroom krijgt er wel een boost door, maar het zal rap gedaan zijn met het gebruik.

Wat kan je doen om de levensduur van batterijen te verlengen? Om te beginnen leg ze niet bij een warmtebron of in de zon. Leg ze bij niet gebruik bij voorkeur op een zeer koele plaats. De koelkast is daarvoor ideaal, maar wikkel de batterij wel in plastic folie of rol ze in een plastic zak zodat er geen vocht bij komt. De batterij goed afkoelen vooraleer je ze oplaadt, is een goede procedure, wat de laadcapaciteit zal verhogen en de levensduur zal verlengen. Als je de batterij een tijdlang niet gebruikt, doe dan hetzelfde: leg ze in de koelkast, dat zal de levensduur met bijna honderd percent verlengen.

Een nachtje in de frigo “overnachten” kan een dode batterij op die manier weer tot leven wekken. En de nieuwe types van batterijen zoals lithium-ion of metaal-hydride hebben minder last van “geheugenverlies” dan de eerste generatie oplaadbare batterijen. Toch is het verstandiger om een paar keer achtereenvolgens de batterijen helemaal leeg te laten gebruiken vooraleer je ze opnieuw oplaadt. Dan gaan ze zeker langer mee.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde

Minder kans op griep deze winter? Hoezo?

Griep is een erg besmettelijke ziekte en wordt overgebracht door een virus. Je kunt het een beetje vergelijken met Covid, dat ook afkomstig is van een virus, maar aan griep zijn we wel al wat meer gewend. Velen hebben antistoffen opgebouwd, maar zoals alle virussen...

Lees meer

Hoge bloeddruk: de geniepige doder

We zijn eigenlijk niet goed bezig. Slapeloosheid, stress, burn-out, agressie, problemen, vrees en angsten, zelfs existentiële angst, onzekerheid over de toekomst, sterfgevallen in de familie, langdurige ziekten, pandemieën, winter en winterziekten… het zijn allemaal...

Lees meer

Vertroetel je metabolisme en leef langer

Wie herinnert zich niet de fameuze uitspraken van wijlen dokter Herman Lecompte, die beweerde dat hij duizend jaar kon worden; Het geheim: de afbraak stoppen door middel van vitamines en antioxidanten, want daar lag het geheim van een lang en gezond leven. Eigenlijk...

Lees meer